Dostal jsem se k většímu počtu tuleňů 1.2Ghz nevíte někdo zda existuje deska na 4 a více procy? Sám o sobě je v podstatě téměř bezcený, ale uměl bych si představit mašinu 4x1.2Ghz ;) na které by se dalo dělat ještě asi hodně dlouho....
Printable View
Dostal jsem se k většímu počtu tuleňů 1.2Ghz nevíte někdo zda existuje deska na 4 a více procy? Sám o sobě je v podstatě téměř bezcený, ale uměl bych si představit mašinu 4x1.2Ghz ;) na které by se dalo dělat ještě asi hodně dlouho....
Su to Celerony alebo P3?
256kb cache takže asi celerony
Na téhle stránce jsou nějaké desky s paticí socket 370, ale jestli podporují i Tualatiny, nevím..
obavam sa ze celerony nemaju podporu SMP.
EDIT: prave som sa docital, ze vraj "jedinou" doskou co podporovala dual Tualatin celerony, bol ABIT BP6 (ci je to pravda, netusim, ako to spravili pri absencii SMP podpory u celerov)
Zkus sehnat desku TYAN TIGER 230T, nic lepšího pro dual tuleně neexistuje, za oněch časů jsem v ní jel dvě P3-S 1.4ghz ...
Coppermine Celerony šly všude v SMP, ale muselo se tam uštípat pár pinů, podobně jako když člověk předělává tualatina aby chodil v non tualatin desce, bohužel si už nepamatuju, kde jsem na to tehdy narazil. A u Tualatinů by top mohlo bejt podobný.
nechcem robit predcasne uzavery, ale rozbehla sa tu debata o celeroch. rache vie iba to, ze tie cpu maju 256kB cache, ale to mali aj PIII ... takze moooozno to mali aj plne PIII-ojky (akurat s lepsimi latenciami) a tie uz SMP tusim podporuju.
Ta snad ani nebyla ne. Coppermine se na tak vysoký frekvenci nedělaly a Tualatin by měl 512kb cache.
coppermine jadro koncilo pri 1100 MHz
stale sa bavime o jadre Tualatin. 512kB L2 mali PIII-S. Bezne PIII mali polovicu a od celerov sa lisili 133 FSB (vs 100MHZ u celerov), nizsou latenciou L2 a mozno podporou SMP... snad este niecim inym, ale tieto 3 rysy su myslim hlavne.
keby sa ti nahodou nezdalo moje tvrdenie tak mrkni toto :) sice ten komp uz zapada prachom a nebol pusteny od kupy toho prescota ale je stale plne pojazdny a funkcny http://www.hades.iglu.cz/cpuz.htm
Hehe neboj se můj druhej komp je Tualatin 1ghz @ 1450, vim o co jde (btw za prescotta bych ho nevyměnil)
v hadesovom pripade bola kupa kompu nutna, pretoze do tualovych kompov nejde dat dost ram a na render su zufalo pomale :)
Mam doma jednu 1.2GHz P3 s 256KB cache.
Tualatin
http://www.sandpile.org/impl/p3.htm je to mozne
No, třeba taková víceprocesorová I840 based deska dokáže pojmout i víc, ale sežeň ji a taky ty rimm paměti, a vyjde to dráž jak slabší novej PC. Jinak ale Můj celeron Tualatin neni vůbec špatnej, Netburst Celerony a 128kb L2 ho nedávaj ani na 3ghz a jinak se za to co předvádí vůbec nemusí stydět, jako kdyby tam byla lepší FSB..... no ale neni no.
Tož chlapi našel jsem toto: http://cgi.ebay.com/System-Board-Dua...ayphotohosting
specifikace desky je tady: http://www.tyan.com/archive/products...230t_spec.html
pojedou mi v tom dva Tualatiny FSB 12*100, 256kb cache?
imho nie, pretoze to vyzera na celery podla tej 100MHz FSB
No co já vim, tak jediná deska na který to oficiálně šlo byla Abit BP6, která na to byla uspůsobená, vlastně tam docházelo k oklamáváni chipsetu, potože to tak už Abit navrhnul. Ale někde jsem to kdysi našel, návod, jak rozjet SMP na celeronech, šlo o manipulaci s piny, opravdu to niko nemá? Nemůžu to najít :(
Škoda, ale k tomu abitu jsem našel: BX chipset, Supports CPUs with multipliers from 2.0 to 8.0 a to je blbý...
z nasobica si tazku hlavu nerob, je aj tak napevno :) mna skorej zaraziilo ze je to BX chipset.ten tusim nepodporoval tualy koli troska inemu napajaniu (kroky po 0.05V) ako mali copperminy a mendocina - a aj ine puzdro. Rainbow by to vedel povedat krajsie a fundovanejsie ako ja.
Podporuje naprosto v pohodě, záleží na redukci, Tualatiny na BX běhaj v klidu. Sám tu mam 2 desky na kterejch mi běžel. Záleží jen na redukci, a i když nemáš tu správnou, tak se dá jednoduše předělat. Já jsem dokonce předělával Starou PPGA na FCPGA a pak ještě aby tam šly Tualatiny a povedlo se. Teda klasická PPGA370 patice se předělává naprosto stejně, čili by se to dalo rozjet i na týhle desce, heh, jen ji sehnat. A co se týče tý voltáže tak tu bych vůbec neřešil. CPU je ukradený jestli tam jde 1,45 nebo 1,5v. Tualatin má oficiálně průrazovku na 1,75, ale realita je drobátko jiná, je to CPU prakticky nezničitelnej, zkoušel jsem ho i na 2,5v. Sice to peklo skoro jak P4 už , ale furt v pohodě. Některý tyhle starší desky neuměj napětí menší jak 2v, ale 2v by mu určitě nevadily, jednoho jsem provozoval přes rok na 2,3 kvůli OC a dodnes v klidu. Jde tu o to, že Tualatiny maj jinak ty piny na signalizaci tý voltáže, takže když upravíš patici na non Tualatin desce, půjde tam jko default 2,4. To buďto ihned upravíš v biosu, nebo když to nejde, tak izolací / propojením pár pinů na patici lze dosáhnou defaultní voltáže jaký chceš. Musíš to upravit tak jak by to vysílal Coppermine / Medocino a půjde to.