-
Aušus ASUS aneb podvodníci na entou
Asi před rokem a půl jsem si koupil jeden ne zrovna levný model – ASUS M6800V. Za dobu co ho mám jsem absolvoval 3+1 reklamaci, je to šmejd. Ta poslední reklamace probíhá právě teď, a je až neuvěřitelné, co si firma jako ASUS klidně dovolí. Ze třetí reklamace se mi vrátil notebook s jedním UTRŽENÝM (nefunkčním) tlačítkem a nevyřešenou závadou v přehřívání. Tak jsem si říkal, aha, hozená rukavice, pošlu to na čtvrtou reklamaci a budu chtít peníze, protože mi to sami idioti rozbili (právo jsem na to zajisté měl). Ještě ten den (příchod NTB ze 3. reklamace) jsem jim volal, co se stalo, tak mi řekli, ať to pošlu zpět, a že se to tedy vyřídí. Nenapadlo mě, jakou dělám chybu, když jsem si nenatočil na video (nebo alespoň neudělal foto) toho, jak se ta závada projevuje. Včera jsem tam volal (už se to táhne přes 14 dní (do Ostravy, bydlím v Příbrami)), co s tím, protože se mi ve statusu opravy objevilo, že je notebook zabalen a připraven k odeslání. Jsem začal tak trošku zuřit, protože k ničemu takovému nemělo dojít. A co jsem se nedozvěděl, asi po 2 hodinách vyřizování jsem dostal vyjádření, že reklamace byla neoprávněná – přehřívání ani jiné drobné závady mi neuznali, navíc to „utržené“ tlačítko údajně utržené nebylo a je plně funkční (technik s ním prý nic nedělal). Několika lidem jsem než jsem to odeslal zpět ukazoval, jak mi vrátili notebook ze servisu, aby věděli, co je to za šašky, takže mi to rozbité tlačítko mohou potvrdit, ale mám dojem, že nakonec převládne stejně jen naprostá bezmoc.
Mluvil jsem asi tak s 5 operátory a jejich šéfem, každý tvrdil něco jiného a všichni tvrdili, že s tím nemůžou nic udělat, že technik něco napsal do protokolu. Takže: mistři v ASUSu aby se vyhnuli vyplacení náhrady (kupní ceny) klidně zfalšovali dokumenty a teď mi lžou jak když tiskne, tvrdí, že jsem jim poslal funkční věc a že jsem podvodník. Co k tomu dodat. Pravděpodobně přezkoumání znalcem z oboru? No uvidím, ale takhle zametat sebou nenechám.
Jen dodám seznam toho, co se mi stihlo všechno rozbít, asi ani to nestačí..
reklamace 1) výměna celého displaye (po 14 dnech užívání)
reklamace 2) výměna kabeláže k displayi (nefungoval), výměna vadné baterie, reklamoval jsem, že se přehřívá, nic s tím neudělali, reklamoval jsem nefunkčnost mechaniky, na to zapomněli
reklamace 3) výměna základní desky, výměna DVDRW, výměna zvukové karty, přehřívání opět nevyřešeno
reklamace 4) utržené tlačítko, špatná funkce USB (USB 2.0 hlásí že je pouze 1.1 (po výměně MB, tam vidím jistou souvislost)), přehřívání (po 5 minutách chodu se větrák roztočí na maximum a teplota a dokud to nevychladne, teplota je vysoká a větrák se točí jak blázen) (ani rozbité USB ani přehřívání mi opět neopravili/neuznali, tlačítko viz výše)
Opravdu nevím, co si mám myslet. Dnes jsem volal na tu ČOIku a tam mi nějaká paní řekla, že se s nima můžu leda soudit. A to se mi fakt nechce. Přecijen je to velký risk.. Za jakoukoli radu budu nesmírně vděčen, díky!
-
Re: Aušus ASUS aneb podvodníci na entou
OT
netusim co presne delas, sam vim, ze nekdy je to s reklamacema horsi, ale zas musim se postavit na stranu asusu. mesicne prodam aspon kolem 50 nb asus, reklamace se pohybuji v unosnych mezich. reklamoval jsem spoustu kousku, prumerne vyrizeni trvalo 10 prac dnu a podotykam, ze NIKDY se mi ze servisu nevratilo neco poskozene nebo neopravene.
/OT
jinak jako koncak nemusis jednat se servisem. dojdi s reklamacnyma protokolma k prodejci, dej nb na posouzeni a v pripade uznani zavady zadej odstupeni od smlouvy... btw, odtupeni je mozne 3x stejna zavada nebo 4x ruzna
-
Jasně, neříkám, že ten servis nefunguje, ty doby nebývají zlé a většinou to opraví. Ale to, že projde kontrolou něco rozbitého, to se prostě může stát.. Ale to jak mě obelhali mě děsí, výrobek se rozbít může, lidský faktor může selhat.. Ale řešit to podvodem, to mi moc košer nepřijde..
A s tím prodejcem, to je pravda, to bych mohl - ale oni to stejně zase na to posouzení pošlou do Ostravy, takže je to z bláta do louže.. Navíc bych s tím musel cestovat do Prahy a to ještě na její kraj.. Přesto díky za tip..
(Co si dovolím rozhodně tvrdit, ten model který mám je šmejd - nejsem jediný, kdo s ním má pořád problémy.. A to jak věčně nefunguje je do nebe volající.. Ocenil bych od nich, kdyby se zachovali fér, uznali můj nárok a poslali mi nabídku nových NTB..)
P.S. V IT se sice pohybuju, ale s prodejem nemám nic společného, pouze zákazník..
-
to je nevyhoda riesenia reklamacie posielanim, pretoze nemozes pri preberani rovno odmietnut ... potom to bohuzial dopada takto nestastne :\
-
jinak nevim jestli ti je znamo, ze servis financie nevracia... maximalen ti poslu potvrzujici papir, ze je tam zavada a resi to tak ci tak prodejce...
-
Citace:
Původně odeslal
macher
jinak nevim jestli ti je znamo, ze servis financie nevracia... maximalen ti poslu potvrzujici papir, ze je tam zavada a resi to tak ci tak prodejce...
EDIT: mozna jsem spatne cetl, ale kde je udajny "podvod"?
-
Citace:
Původně odeslal
macher
EDIT: mozna jsem spatne cetl, ale kde je udajny "podvod"?
Citace:
Původně odeslal ...
"...že reklamace byla neoprávněná – přehřívání ani jiné drobné závady mi neuznali, navíc to „utržené“ tlačítko údajně utržené nebylo a je plně funkční (technik s ním prý nic nedělal). Několika lidem jsem než jsem to odeslal zpět ukazoval, jak mi vrátili notebook ze servisu, aby věděli, co je to za šašky, takže mi to rozbité tlačítko mohou potvrdit
ps: pritel kamaradky svuj Asus kvuli prehrivani reklamoval minuly tyden (Cybex) - ze mu jel vetrak porad na plno nikdy moc neresil, ale ted co se mu pri hrani zacal vypinat az se nezapl vubec to uz resit musi :-))
-
Asi jsem to neměl psát tak dlouhé, dost možná jste se v tom někteří ztratili. Jinak k ostatním připomínkám:
O nic jiného než o ten papír jsem je nežádal (výslovně jsem to napsal do reklamačního protokolu), pak bych vyrazil k prodejci, můžu Tě ujistit, že reklamační proces mám dobře zmáknutej, nejsem neinformovanej.. To že jsem nešel přes prodejce (Mironet) bylo proto, že jsem to chtěl urychlit, navíc se mi nechtělo cestovat do Prahy, když to samé vlastně můžu udělat já. Pravda je bohužel ta, že kdybych to býval udělal a předal to v Mironetu, byl jsem z obliga a v tom servisu by si něco takového nedovolili. Pozdě plakat nad rozlitým .....
Ad podvod: poslal jsem tam rozbitou věc (to tlačítko přišlo utržené z třetí reklamace, USB blblo po výměně MB, přehřívání jsem psal ze setrvačnosti, ale šlo hlavně o to tlačítko, bývalo by to stačilo), a oni aby se vyhnuli tomu, že by museli potvrdit čtvrtou reklamaci (a následně mi musel Mironet vrátit peníze), opravili to tlačítko, zamčeli to a vyjádřili se tak, že ho technik neopravoval, že bylo v pořádku, tedy že jsem si to vymyslel.. Přehřívání ani chyba USB se pochopitelně taky neprojevila, když se nechce, nic se projevit nemusí, takže to zamítli a ušetřili ASUSu 40000. Kupoval jsem vyšší model s tím, že bude fungoavat, ale je to spíš hlučnej nespolehlivej topinkovač než cokoli jiného..
-
sem to mozno nepatri, ale za 40k sa daju kupit ovela lepsie notebooky ako Asus ;)
-
Mal som 6800vku asus. Stala sa mi klasicka finta ako predlzit dobu reklamacie.
Totizto, ak proste nestihaju vybavit reklamacku za mesiac, tak po mesiaci poslu nejaky iny vyrobok s inou zavadou a teda ho musim reklamovat znova.
Za zhorenu grafiku mi dali inu s odpalenym vga out. Ked som si po dalsej reklamacii chcel dat pri preberani grafiku nechat predviest, tak ma vysmiali s tym ze na to nemam narok.
Podobne som reklamoval v czechcomputri (ciastocne) pokazeny usb box. Z reklamacie mi po mesiaci dali uplne nefunkcny, takze som ho musel reklamovat znova.
Ako protipriklad mozem spomenut firmu FIC. Kupil som si dosku na inzerat, bez papiera, bez zaruky. Bol pokazeny southbridge (blbol SATA radic). Podla serial cisla som si na webe FIC overil, ze doska je v zaruke, vypisal online reklamacny formular, na druhy den prislo nejake DHL (ale nebolo to DHL), proste dorucovacia sluzba pre dosku. O tyzden mi tu dosku priniesli. Cakal som ze pri takej veci ako porucha southbridge mi daju novu, ale oni normalne naspajkovali novy southbridge. Servisne stredisko maju v Prerove.
Asus ma tusim v ostrave?
A ako je to teda s tym predvadzanim? Mam narok na to, aby mi pri preberani vyrobku z reklamacie predviedli odstranenie zavad? A mali by po reklamacii odstranit vsetky zavady, alebo iba striktne tie co som nahlasil?
-
Předvést jo, opravit opraví co si nahlásil. Bylo by celkem ujeté si myslet že ti budou zkoumat přístroj jestli náhodou nemáš vadného ještě něco.
-
Imho je jediná možnost osobní předávání a přebírání - jedno zda v servisu nebo u prodejce.
Jinak co se týče Asusu, tak nejenže nevyrábí pořádné notebooky, ale imho skoro ani nic jiného. Jen by mě zajímalo, jak jsou na tom s kvalitou např. desktopy Sony, které kompletuje taky Asus v Rudné ...
-
Citace:
Původně odeslal
herma
... Bylo by celkem ujeté si myslet že ti budou zkoumat přístroj jestli náhodou nemáš vadného ještě něco.
diagnostika by mala byt zakladna vec a odhalit by tak mali vacsinu pritomnych chyb daneho produktu ... minimalne vystupna kontrola (tj. po oprave) by mala checkovat danu chybu a celkovu funkcnost zariadenia ....
-
Bohužel jsem měl tu smůlu jistou dobu ve firmě ASUS Czech v Hrabové pracovat, a vůbec se nedivím, jaký postup zaujali. Osobně bych si od Této firmy nezakoupil ani šroubky do skříně.
Nicméně co mé skromné znalosti stačí, tak zařízení po reklamaci "by mělo" jít na pre-test,aging, a final-test. Jako nový výrobek. Čímž se zhruba ověří funkčnost.
-
Já už si od nich taky nikdy nic nekoupím, to je na beton.. Nicméně dodávám pokračování příběhu, dnes mi GLS přivezla krabici..
Jsem se rozhodl, že ještě doplním pokračování svého příběhu. Dnes mi totiž po mnoha pochybeních dorazil můj oblíbený notebook domů. A co že se to stalo? Dopravce předal ten balík někomu úplně jinému (už ve středu dopoledne), ač tam bylo napsané moje jméno - vyložili to v Czech Computeru, se kterým nemám nic společného. Ale to se asi může stát, ten člověk z GLSky se mi omlouval, že se mu to tam připletlo, protože z toho Asusu toho vozí fakt hodně (proč mě to překvapuje).. To beru, omluvil se a až na ty 2 dny zpoždění to bylo vlastně v pořádku..
Nojo, vyndal jsem teda notebook z krabice (pořídil jsem si radši videozáznam), no a tlačítko opravdu funguje, opravili ho, nebo se opravilo samo po cestě tam, že. Tak jsem si říkal, fajn, obnovím si systém (pochopitelně jsem tam dal na tu reklamaci uplně čistej). Udivilo mě už to, že NTB nechtěl to poměrně nové DVD se zálohou vůbec přelouskat - nakonec jsem to na disk dostal (2GB asi 25 minut). Tak jsem pustil NG, no a spadlo to v půlce obnovy s tím že se vyskytla chyba. Tedy neměl jsem systém. Ta obnova pomocí NG vždycky šlapala, dělal jsem to X-krát, ale zdá se, že asi změnili uvnitř nějakej kus HW, se kterým už si ten původní image nerozumí, jiný vysvětlení pro to nemám.. Rozpor je trošku v tom, že "nic rozbité nebylo, takže to ani neotevřeli". Tak jsem se naštval a že to teda nainstaluju znova ručně, ať mám na čem dělat.. První pokus, nečitelné CD, cca v půlce instalace Windows konec.. Vzal jsem jiné CD se systémem, opět nečitelné.. Zašel jsem za kamarádem, půjčil si instalačku, opět nic, dokonce jsem našel originální OEM instalačku od desctopu, taky nic.. Nakonec jsem přepálil na desctopu instalačku ještě jednou, aby to bylo čerstvé a bez škrábnutí, nic.. Verdikt - vrátilo se mi to s naprosto nefunkční mechanikou, to je opravdu zajímavé - a já tam teď ani nedám systém, nic.. Že by důvod v pořadí už k páté reklamaci? Jen dodávám, že co se týče té mechaniky je nepodezřívám, že by jí rozbili, byli by sami proti sobě, ale fakt je ten, že to prostě zase nefunguje..
Jsem si toho počítače zase užil, jen co je pravda. Asi ty potíže přitahuju nebo co. Každopádně si teď říkám, jak se nejlíp ochránit proti tomu, aby mě zase nepodvedli. Nejspíš to odnesu na tu prodejnu kde jsem to kupoval (Mironet) a nechám si nějak potvrdit, že ta mechanika vůbec nečte, ale už vidím, jak budou ochotní. A nebo znalec z oboru, ale ten zase bude chtít spoustu peněz, a je otázka, jestli bych to z nich pak vyštípal..
-
Za znalce bys peníze dostal. Je to další reklamace a i kdyby se cukali kvůli té předchozí, tři už potvrzené máš, takže teď už bys měl dostat peníze bez jakýchkoli debat.
-
Tak se tak trochu vyjádřim taky k tomuhle threadu.
Servis, kde neni možná osobní komunikace a osobní předání, úplně zavrhuju a výrobek od takové firmy bych si nekoupil, protože posrat se může cokoli a v reklamačním protokolu si toho lidi dovolí víc než osobně do očí. Když jsem si já kupoval kdysi jeden ASUS (předchozí notebook, měl jsem ho asi půl roku), tak jsem jako jeden z kladů bral, že tu mám v Praze servisní středisko a že to nemusim nikam posílat. Bohužel tou dobu už ho zrovna rušili, takže když mi začalo padat smetí mezi displej a podsvětlovací lampu, tak už mi ho v Praze nevzali a řekli ať ho pošlu do nového servisu v Ostravě. To jsem si rychle rozmyslel a řekl jsem si, že ho tam s jednou závadou určitě posílat nebudu a že si počkám ještě aspoň na jednu další. S notebookem jsem byl nespokojen ani ne tak proto, že by to byl špatný notebook (až na to že větrák jel v kuse, což je bohužel faktem snad úplně všech asusu*), ale protože parametry nebyly takový, jak bylo slibováno na všech eshopech, když jsem ho kupoval (například výdrž na baterie) - tam jsem tenkrát udělal chybu, kdy jsem si říkal, že se to nějak vyřeší a notebook nevrátil. Bohužel do půl roku jsem objevil ještě několik rozporů v parametrech, takže jsem se rozhodl odstoupit od smlouvy, což jsem ale neřešil se servisem asusu (což by bylo k hovnu), ale přímo s nejmenovaným velkým prodejcem v Praze.
Celý ten proces, který trval několik týdnů byl pěkně stresující a prohodil jsem při něm několik mailů a telefonátů než jsem dosáhl svého a přiznám se, že kdybych se neobrnil takovou trpělivostí (která není vlastní asi většině lidí), tak bych teď měl doma asi ještě pořád ten asus. Tohle se teda netýká přímo Asusu, ale taková třešnička je v tom, že Asus prostě dodal špatný informace (na webu to měl nejednoznačně a něco i chybně). Třeba takovou výdrž Asus tušim vůbec neměří a střelí tak nějak od boku podle typu baterie s tim, že nebere vůbec v potaz, jestli má potom notebook, do kterého ji narvou, sdílenou grafiku a nebo GF7800. Už jenom tenhle fakt mě odrazuje od jakéhokoli nakupování u této značky.
Teď mám Fujitsu Siemens, což taky neni mezi notebooky žádná extra špička, ale jednání se servisem bylo velmi příjemné a hlavně při osobním předání existují takové vychytávky, jako že se notebook na počkání diagnostikuje a pokud je i přes závadu funkční, tak si ho uživatel veme domů a je kontaktován až když díly dorazí, aby si přišel jenom na samotnou výměnu a nemusel nikde notebook hnít zbytečně. Servis je u mě při nákupu notebooku jednou z úplně nejdůležitějších faktorů a značky, u kterých neni možné osobní předání (ASUS, ACER), jsem si z výběru tim pádem rovnou vyškrtl.
Pokud jde o reklamaci mechaniky, tak v tomhle případě už doporučuju reklamovat přes prodejce. Připrav si s sebou několik médií, které mechanika nechce číst a ty jim k tomu rovnou přibal a až ti to vrátí, tak to na nich chtěj předvést a pokud ty nepůjdou a prodejce se bude bránit, tak jim řekni ať si doběhnou pro nějaký vlastní cedla, který si věřej, že fungujou, a dokud neuvidíš funkční mechaniku, tak to určitě nepřebírej. S reklamacema mechanik jsou vůbec obecně dost problémy.
*) mám teď na recenzi jeden luxusní 11" ASUS vážící 1kg a běžící na Ultra Low Voltage procesoru a světe div se, on v něm taky jede větrák pořád.
-
Částečně OT, ale:
Mám už skoro rok Asus A6T(Turion X2,go7600), reklamovat sem bohudík zatím nic nemusel, jenom přidám zkušenost. Výdrž na baterii - přesně taková jakou inzerovali, dokonce s minimalistickým nastavením se dalo za začátku dostat i docela dost přes. Větrák se hlučí jen při zátěži, v klidu je úplně vypnutej nebo jede na min. otáčky, že prakticky člověk ani neví že jede. Jsem naprosto spokojenej, jen se bojím, že když by něco odešlo tak budu dlouho bez ntb.
-
Peca-on-line: no vidíš, takže se s tou výdrží opravdu taky netrefili. To že se netrefili druhym směrem je věc jiná. Vem si, že já měl ve svym notebooku tu samou baterii a napsali mi tam taky tu samou výdrž, jenže můj notebook měl jinou spotřebu. To je to, o čem jsem psal.
-
1 Příloh-a(y)
S ksyriusem chodim do skoly a na nasem skolnim webu se vyskytlo tohle viz priloha. Ten prvni text je stejny jako tady, ale ty dve reakce...to jsem se fakt rozesmal na cele kolo.
-
Když jsem tam šel s tou mechanikou, sehnal jsem si jednu originální instalačku XPček, jedno OEMko a 4 média s né uplně legálním systémem + nějakýho Hirense, na otestování.. Vyzbrojen jsem byl opravdu výborně.. Ale mechanika mě překvapila - když jsem to pustil a chtěl tam dát médium (otevřít mechaniku), tak se ani neotevřela.. :) Tak tam ten technik napsal že nejde otevřít a že nebootuje.. Jen je blbý, že je to tam už skoro 20 dní a pořád se nic neděje, to jsou taky klauni, v Mironetu..
Potíž je ovšem to, že se ten noťas kupoval na tátu (IČO) a on mi ho pak "prodal" (platil jsem to).. Takže stejně nejspíš ostrouhám.. :(
-
Citace:
Původně odeslal
ksyrius
Když jsem tam šel s tou mechanikou, sehnal jsem si jednu originální instalačku XPček, jedno OEMko a 4 média s né uplně legálním systémem + nějakýho Hirense, na otestování.. Vyzbrojen jsem byl opravdu výborně.. Ale mechanika mě překvapila - když jsem to pustil a chtěl tam dát médium (otevřít mechaniku), tak se ani neotevřela.. :) Tak tam ten technik napsal že nejde otevřít a že nebootuje.. Jen je blbý, že je to tam už skoro 20 dní a pořád se nic neděje, to jsou taky klauni, v Mironetu..
Potíž je ovšem to, že se ten noťas kupoval na tátu (IČO) a on mi ho pak "prodal" (platil jsem to).. Takže stejně nejspíš ostrouhám.. :(
njn, to je holt riziko ochcavani statu na danich... ne, vazne. to, ze je reklamovano podle obchodniho zakoniku jeste neznamena, ze nemas vubec zadna prava. znaci to je tu skutecnost, ze ta prava jsou primarne vymezena prislusnou kupni smlouvou a teprve nasledne zakonem (a to nikoliv obcanskym zakonikem v tomto pripade)
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
njn, to je holt riziko ochcavani statu na danich... ne, vazne. to, ze je reklamovano podle obchodniho zakoniku jeste neznamena, ze nemas vubec zadna prava. znaci to je tu skutecnost, ze ta prava jsou primarne vymezena prislusnou kupni smlouvou a teprve nasledne zakonem (a to nikoliv obcanskym zakonikem v tomto pripade)
OT - takze kdyz neni podepsana obchodni smlouva, etc, tak se vse ridim obchodnym zakonem? konec OT:)
btw, proc si to radeji nedal do servisu, ksyriusi?
-
2macher: to neni zavisle na tom, jestli neco podepises nebo ne. je to zavisle na postaveni osob, ktere takovou smlouvu uzaviraji. jestli jsou to podnikatele (s vyjimkami), pak se takova smlouva ridi obchodnim zakonikem.
-
Citace:
Původně odeslal
riksa
2macher: to neni zavisle na tom, jestli neco podepises nebo ne. je to zavisle na postaveni osob, ktere takovou smlouvu uzaviraji. jestli jsou to podnikatele (s vyjimkami), pak se takova smlouva ridi obchodnim zakonikem.
takze
obchodnik -> obchodnik (prodejce IT) = obchodny zakonik
obchodnik -> obchodnik (tesar) = obcansky/obchodny zakonik (?)
obchodnik -> koncak = obcansky
koncak -> koncak = obcansky
predpokladam, ze az na bod 2 jsem napsal vse spravne... bod dva by mel byt dle meho nazoru obcansky? tzn, tesar danu vec nepouziva napriklad na dalsi prodej, ale jenom pro sve ucely
takze ak tomu dobre rozumim, tak ksyrius se ridi mezi tatem obcanskym a tata s dodavatelem obchodnym... kdyby to vsak jeho tata k ksyriusovi neprodal, tak se to ridi dle bodu 2, tzn obcanskym?
stejny priklad, neziskovka s icem nakoupi nb, prodejce pri reklamaci argumentuje, ze to nakoupili na ic, takze zaruka 12, ale po pravde maji 24
sry za OT, jenom se snazim udelat "poradek" ve vsech vztahech