Lokálna sieť Linux-Windows cez hub napojený na chello
Zdravím, mám taký malý problém, uvažujem, že si prepojím počítače aj inak ako len cez pomalý internet a rád by som na to využil to čo mám. Momentálne mám 2 compy napojené cez UTP na hub, ktorý je pripojený na káblový modem a ten na chello. Problém je v tom, že IP adresy sa prideľujú cez DHCP a teda môžem medzi počítačmi komunikovať len prostredníctvom pomalého internetu a samozrejme nie je možné ani zdieľať súbory, čo by som predovšetkým chcel.
Rád by som ale súčasne mal možnosť aj využívať na oboch počítačoch internet. Bolo by treba teda obom sieťovkám prideliť aj druhú IP adresu, no s týmto mám problém. V Linuxe je možné nastaviť jednej sieťovke viac IP adries, no vo Windows neviem ako a či vôbec je to možné.
Za každú radu ďakujem.
Re: Lokálna sieť Linux-Windows cez hub napojený na chello
vymen hub za switch a nastav si na nem dhcp+nat. tim budes mit vse vyreseno.
celkom nerozumiem ake adresi ti ten modem priradyuje lebo podla mna by ich mal priradit na rovnakej sietovej urovni nie?, aky to mas presne modem?
tie adresi sa daju nahodit aj v oknach, sice mne to nefungovalo ale ja som mal pravdepodobne problem niekde inde ako s tymto nastavenim, kazdopadne sa to nastavuje v rozsirenych settingoch tcp/ip protokolu tak to skus mozno to pojde
Zkus pridat kazdemu PC statickou routu na druhy pocitac - viz. http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=59490
Oprava: Nemám to pripojené cez hub, ale malý 5-portový switch. Teda teraz je tu otázka, ako na ňom nastavím dhcp+nat, dá sa to nejako softvérovo?
Inak ten modem, je to Terayon TJ 720, a priraďuje to dosť rôzne adresy, myslím že aj na inej sieťovej úrovni.
jestli ma ten switch webove rozhrani a umi nat tak mas vyhrano. jinak pro net na obou PC by musel byt za modemem nejaky server/switch, co umi nat. zbytek site je drobnost.
Aha, tak webové rozhranie asi nehrozí, to bol najlacnejší switch za nejakých 5oo Sk. Teda už mi ostáva iba pridelenie statických route ako v tom príspevku?
no pokial nechces investovat nejake prachy do toho co by bolo asi dost zbitocne a neda sa nastavit ten modem nech prideluje adresi na jednej sieti tak ano, //ajked mi sice neide do hlavy ze hadze na ine siete tie add., to je dost nelogicke pre mna ... ( kazdy komp ma verejnu adresu?, tak ich prideluje?)
omg, no to ma podrž, teraz som skúsil dostať sa priamo na druhý comp cez IP a ono to normálne ide!!!
tak z noťasu s Kubuntu sa dostanem na comp s Windows XP na všetky disky, čo je super, len ešte sa mi nepodarilo urobiť to opačne, teda z compu na noťas. Nastavil som nejaké adresáre na zdieľanie cez Sambu, ale z compu sa tam zatiaľ nedostanem. nemá mi aj bežať niečo ako Samba?
To ano (proc by neslo), ale koukni se (traceroute) kudy to tam leze, aby to nahodou "neobchazelo" venkem pres internet.
určite to neobchádza, lebo takto kopírujem asi 3-5 MB/s, cez net ťahám maximálne 512 kB/s :)
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
určite to neobchádza, lebo takto kopírujem asi 3-5 MB/s, cez net ťahám maximálne 512 kB/s :)
tak to jo 8-)
Z kompu na notas potrebujes sambu na notasu. Nebo jednoduseji pouzit ftp, ale zase tam je nevyhoda nemoznost "spoustet" soubory. Taky mrkni na fw na notasu, mozna blokuje MS porty pro sdileni.
Okej, takže cez FTP to nechcem, lebo to by zrejme šlo cez pomalý net a má to aj iné nevýhody. Ako teda spustím tú sambu? Nainštalovaná je.
smb.conf nastavit dle adresaru co chces sdilet, pak reloadnout sambu skrz init.d
Super, vyriešil som to úplne jednoducho, od začiatku to vlastne fungovalo, stačilo mať nastavenú sambu a netreba sa ani hrať s IPčkami, ide to aj cez názov compu, je to geniálne, len bolo treba nastaviť na Windowse firewall.
Citace:
Původně odeslal
Wizzard
Super, vyriešil som to úplne jednoducho, od začiatku to vlastne fungovalo, stačilo mať nastavenú sambu a netreba sa ani hrať s IPčkami, ide to aj cez názov compu, je to geniálne, len bolo treba nastaviť na Windowse firewall.
Hlavně si ale blokni na firewallu Linuxu i Windows, aby se na to sdílení dostal jen ten druhý kompl a ne celý svět (přes modem).
Nejbezpečnější varianta (je sice s investicí ale určitě se vyplatí, pokud v bezpečnosti nejsi kovaný) znamená koupit router/firewall a může být i s integrovaným 4 nebo 5 port switchem. Pak jsi za vodou - na počítačích budeš mít adresy interní sítě a pokud si neuděláš ve firewalu úmyslně díru, tak budou z venku (z internetu) nedostupné a mezi sebou můžou sdílet cokoliv.