Vyber digitalniho kompaktu
Po dlouhem rozvazovani jsem se konecne odhodlal poridit si nejaky fotak, abych mohl zkusit, co ze sebe vymacknu. ;-)
Jelikoz jsem zacatecnik, netroufam si rovnou jit do digitalni zrcadlovky, nejen kvuli ovladani, ale samozrejme i kvuli tomu, ze nevim, jake budu mit vysledky a jestli u toho vydrzim. Proto se snazim vybrat si nejaky kvalitni kompakt, se kterym se uz daji vyrabet "umelecke" snimky.
Vyber jsem nakonez zuzil na tyto dva kandidaty:
Panasonic DMC-FZ8 http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz8/
a Canon S3 IS http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/
U Panasonicu me laka optica Leica a moznost ukladat primo v RAW, ovsem ten se pomoci moddovaneho FW da pry dostat i do Canonu.
Budu vdecny za kazdy nazor a samozrejme i jakekoliv tipy, i kdyby se netykaly ani jednoho ze zminovanych modelu... :)
Re: Vyber digitalniho kompaktu
chces nutne ultra zoom? mne vzdy na kompaktoch chyba sirsi pohlad na svet v podobe 28 mm objektivu, ktory sa vsak uz dnes da kupit (panak lx2, ricoh a dalsie, pripadne fuji f30 tusim atp.)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
chces nutne ultra zoom? mne vzdy na kompaktoch chyba sirsi pohlad na svet v podobe 28 mm objektivu, ktory sa vsak uz dnes da kupit (panak lx2, ricoh a dalsie, pripadne fuji f30 tusim atp.)
Asi se ted zeptam jako totalni amater, ale da se na tyhle modely treba nejak nasadit polarizak? Jinak, ten Canon a Panasonic jsem vybiral i proto, ze by se mi dobre pri foceni drzely.
Kazdopadne moc dekuju za radu, vim, ze je tezke napsat neco konkretnejsiho, kdyz jsem nespecifikoval, CO presne s tim chci fotit...
EDIT: tento model vypada celkem nadejne, je tam nejaky chytak?
http://www.megapixel.cz/fuji-finepix-s9600
neviem jak ta fujina foti, ale na tu napriklad nahodis filter uplne v pohode (ma zavit) :) mohla by to byt dobra hracka na skusanie ;) najdi si vsak reviews ...
Na Canona S3 IS si dokoupíš adaptér na 58mm závit (plastová trubka se závitem na konci, kterou upevníš do bajonetu) a můžeš použít libovolný filtr, sluneční clonu, nebo širokoúhlý/tele konvertor (prodává se, jako přislušenství k S2/S3). Stejný princip bude i u té FZ8. Můžu potvrdit u FZ7, kde byl adaptér s polarizačním filtrem, a zkoušel jsem na rychlo, jestli poznám vliv fitru na displeji a nepoznal jsem... Taky jedna nevýhoda u ultrazoomu.
Tady je Obrázek adaptéru pro S3. Používám ho s trvale nasazeným UV filtrem, jako ochranu objektivu.
Fuji je OK 28-200mm, dal uz je to hodne SOFT. Celkove ale jde o slusnej fotak ;)
Testy nejsou nijak zvlášť oslavné (které jsem četl), 9 MPix zbytečných, zato absence stabilizátoru je v dnešní době u UZ EVF nepochopitelná.
Pokud se hodláš zabývat věcmi, jako je RAW, nebo máš nějaké ambice, tak neztrácej čas (i peníze) a kup si rovnou zrcadlovku, těch vynaložených pár tisíc navíc se Ti fakt vyplatí, navíc Tě to donutí naučit se fotit (a btw: zrcadlovky se obvykle ovládají lépe než kompakty).
Souhlas s Janem555, než dát 10k za FZ8, tak už bych šel do zrcadla. Třeba Olympus i s kitem začíná někde u patnácti a věř, že tě to učení bude bavit mnohem víc. Na druhou stranu je zrcadlovka vážně drahá sranda. Brašna, druhý aku, pořádný stativ, filtry...o objektivech ani nemluvě. Ale ta radost z dalšího objektivu který si pořídíš, k nezaplacení:D
A co takto OLYMPUS SP550 18x UZ ?? Je to novinka na trhu, vypada celkom zaujimavo. Aj recenzie dopadli slusne.
http://www.dcresource.com/reviews/ol...ew/index.shtml
http://scaredofthedark.typepad.com/b...sp550_r_4.html
Ja mam podobny problem, s vyberom digitalu. Rozhodujem sa medzi tymto SP550 a Canon S3...
Dekuji moc vsem za rady, nazory a podnety. :-)
Pokud by nekdo jeste chtel prispet, budu jen rad... ;-)
Potom napis ako si sa rozhodol..
Ja bych sel do toho panaka...Slysel jsem na nej jen chvaly, ale zkus si na netu o nem neco najit..:-)
Taky bych doporučil zrcadlovku - dá se začít u malého laciného těla (klidně jetého) a pokud Ti sedne koncepce dané značky, lze pomalu vybudovat celou výbavu... nakonec si své optimum najdeš a pak už to bude jen o upgradech těla, které nemusí být zase až tak krvavé... :cool:
Co takhle Nikon D40x kdyz uz zrcadlovku...
Citace:
Původně odeslal
Jirime
Bez motora... Takze na kopec objektivov moze zabudnut...
Citace:
Původně odeslal
Jirime
D40x za tu cenu asi ne. D40 pro začátečníka klidně, jen je nutno si uvědomit to co napsal Pit. Ne vždy to musí být problém (pro mě třeba by byl, mám 3 ze 4 skel bez motoru).
Hmm, priznam se, ze ted jste me trosku nalomili. Prece jen ten cenovy rozdil neni tak obrovsky a uzitna hodnota hovori jasne ve prospech zrcadlovky. Mel jsem spis strach, ze se zrcadlovku jako zacatecnik "nenaucim ovladat". Je mi jasne, ze na kazde poradne foceni potrebuje clovek znat alespon zaklady teorie, ovsem myslite si, ze skok NIC -> zrcadlovka neni moc razantni?
Subj. lepší než si "zprznit" některé návyky na kompaktu, rozdíl ve focení je, ale doporučoval bych fakt rovnou zrcadlovku.
husta cena za tu E-330 ;) zjavne vypredaj pred 410/510
Citace:
Původně odeslal
Zilla
Hmm, priznam se, ze ted jste me trosku nalomili. Prece jen ten cenovy rozdil neni tak obrovsky a uzitna hodnota hovori jasne ve prospech zrcadlovky. Mel jsem spis strach, ze se zrcadlovku jako zacatecnik "nenaucim ovladat". Je mi jasne, ze na kazde poradne foceni potrebuje clovek znat alespon zaklady teorie, ovsem myslite si, ze skok NIC -> zrcadlovka neni moc razantni?
Přesně stejné obavy ze zrcadlovky jsem měl před rokem a nakonec jsem koupil kompakt. Pár měsíců na to jsem pořídil zrcadlo a na kompakt jsem už nikdy nešáhnul. Rozhodně to nebyl žádný šok, spíš zlepšení ve všech ohledech. Se zrcadlem můžeš zpočátku fotit jako s kompaktem na automatické režimy a do jpegu...
Nedávno jsem byl pár dní nucený fotit s půjčeným kompaktem a byla to hrůza - ten foťák byl pomalý, nedal se pořádně chytnout, focení přes displej nebo elektronický hledáček je prostě hnus atd. atd. Takže za sebe doporučuju zrcadlo.
Jsem vam moc vdecnej za tyhle rady, zadne papirove parametry nenahradi zkusenosti ze zivota, zvlast ty dlouhodobe... ;-)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
husta cena za tu E-330 ;) zjavne vypredaj pred 410/510
Imho jen (drsné) zlevnění, to ještě uvidíme, jak padne E-400 a E-500 (E-410/E-510 jdou do prodeje červenec/červen, přitom už teď se dá ve Státech koupit E-500 Kit pod 400 USD ...).
Citace:
Původně odeslal
Zilla
Ohladom vyberu fotaku - mozem povedat za seba - pred dva a pol rokom som kupoval na doporucenia a vzhladom k mojim financnym moznostiam Canon PowerShot A95 - slusny kompakt, ktory povoloval od uplne automatickeho az po plne manualny rezim. No dost skoro (odhadom tak za pol roka) som narazil na jeho limity po vsetkych strankach a padlo rozhodnutie, ze bude zrkadlovka, nakolko UZ a EVF by som tiez casom urcite opustil vzhladom k tomu, ako ma fotenie bavi.
Pri vybere zrkadlovky imho zalezi velmi od toho, ako velmi Ta fotenie bavi a kolko budes fotit. Z toho vyplyva potom ciastka, ktoru chces do toho vrazit, pretoze ako uz kedysi mISHA povedal, je to jama na peniaze (Co si velmi vela cvakalov, co si kupia zrkadlovku, neuvedomuje (samotne telo sa totizto casom naozaj stava zanedbatelna ciastka, ktora je upgradovatelna) a potom sa z nich stanu iba honici fotopenisov - staci si prebehnut napr. ceskoslovenske foto fora... Pomaly kazdy treti tam ma zrkadlovku, na ktoru casom nakupil Lkove objektivy a fotky nikde, pripadne uplny fekal)...
Ak si "fotenim neposkvrneny" a budes to mat cisto ako zalubu bez nutnosti narazat na limity, ktore sa zrkadloviek tykaju - typicky fotenie v extremoch dynamicke sceny pri slabsom svetle (pripadne sport, divoku prirodu a pod), kde uz naozaj narazas na to, ze musis kupit TOP vybavu za nenormalne prachy, bude asi dobrou volbou prave spominany Olympus. V porovnani s konkurenciou sa unho za male peniaze da zohnat riesenie ekvivalentne 28-300mm pri slusnej kvalite vystupu, rychlosti a navyse mas v pripade E330 pripadne terajsich novych ohlasenych modelov aj vyklopny display a liveview (moznost fotenia ako na kompaktoch).
Ja jsem asi 4 roky fotil s obycejnym digitalem Canonem G2 ( skvely fotak na tu dobu ) a pak jsem si mohl sahnout a vyzkouset Nikon D70 a muzu Ti rici, ze uz jsem nic jineho nechtel, nez digitalni zrcadlovku...:-) Je pravda, ze je to docela skok, ale neboj vsemu se pomalicku naucis.....problem by byl kdyby jsi tu zrcadlovku nemel...jak a cemu by jsi se pak ucil ...??? Ver mi,jdi do zrcadlovky a NEBOJ SE TOHO !!!