dneska mi zacal po nejake dobe po startu intenzivne cvakat muj maxtor DM10 - coz po strance funkcnosti po nejake dobe zpusobilo zpomaleni (ne vyrazne) systemu. dotaz je jasny - znamena to, ze jde na vecnost?
Printable View
dneska mi zacal po nejake dobe po startu intenzivne cvakat muj maxtor DM10 - coz po strance funkcnosti po nejake dobe zpusobilo zpomaleni (ne vyrazne) systemu. dotaz je jasny - znamena to, ze jde na vecnost?
Řekl bych, že na 99% ano.
Nevim jak presne zvuk to dela, ale jestli je to spis takova jakoby zvysena "hrabivost", tak to spolu se zpomalenim systemu muze byt jen indikaci velke fragmentace.
fragmentace by to byt nemela - ten disk se defragmentuje denne (i kdyz jenom skrz ten windowsi defrag)
smart vecer zkusim...
Zkontroluj napájecí konektor (případně zatím disk připoj na jiný), pak hned zazálohuj data (od nejkritičtějších - možná už bylo pozdě) na jiný disk a pak můžeš hledat problém (vada tištěného spoje - něco odejitého, studený spoj, mohl by to být špatný molex, nemusí stíhat zdroj, atd. Vlastně všechny tady zmíněné běžné "praktiky". :-)
Ale obvykle cvakání = buď uvolněný napájecí konektor (vypínání a náběh disku) nebo odcházející hlavičku(y) - rekalibrace, druhý případ je dřív nebo později (minuty, hodiny, dny, někdy i déle) vždy fatální.
Nezhoršil se v poslední době nějak rapidně SMART status?
hmm, takze smart nebude. vcera se disk definitivne rozloucil a nenasel ho ani bios :( , takze ted uz je v kompu novy hdd - aspon, ze jsem podstatny casti mel zalohovany na dvd.