Pise sa ze zivotnost CRT je velmi vysoka, vecsinou odide iba trafo abo poistka.
Ale vsimol som si ze po takych 3rokoch zacina byt obraz neostri..
Da sa s tym nieco robit?
Printable View
Pise sa ze zivotnost CRT je velmi vysoka, vecsinou odide iba trafo abo poistka.
Ale vsimol som si ze po takych 3rokoch zacina byt obraz neostri..
Da sa s tym nieco robit?
Ano, dá. Sundat kryt a někde na boku bys měl najít potenciometr (nebo co to je), s označením "focus", někdy jsou i dvě (vertical a horizontal). Tím se dá monitor doostřit. Podobně lze i zvýšit jas, ale to bych nedoporučoval.
Ovšem POZOR!! Vrtat se v odkrytovaným monitoru za chodu je dost nebezpečné, rozhodně nepoužívat nic kovového. Já většinou tohle dělám seříznutou špejlí.
Jsou-li dva trimry na ostření, jeden ostří střed obrazovky, druhý rohy. Alespoň to zatím tak na všech monitorech, které jsem seřizoval, bylo.
K tej zivotnosti. Napr. OVP TV maju udavanu zivotnost obrazovku 40 000 hodin, ale napr. brachova plazma ma udavanu 60 000 hodin (aj to je doba ked klesne svietivost o 1/3). Zaujimave, plazma ma vysiu zivotnost ako CRT tuba.
Tak třeba můj monitor už mám 8 let a rozhodně se nedá říct, že by se nudil, spíše naopak. Je to sice trinitron, ale rozdíl oproti klasickému CRT velký nebude. Jediné, čeho jsem si všiml, je subjektivně o trochu nižší svítivost než "zamlada", to se ale dá v pohodě dohnat SW doladěním...
Eizo T57S, trinitron obrazovka od sony, mam ho cez 5 rokov a obraz stale stejna nadhera, ziadna neostrost ani ine vaady v obraze, a v pripade straty jasu mam este 50% v ladeni jasu v rezerve. Predtym som mal ale 15 palcove daewo ktore som po dvoch rokoch vymenil za ten Eizo bo sa na to nedalo divat
Tak můj SUN 5410 (je to sony snad G520) rv. asi 2000 už měl problémy se zahříváním. Po zapnutí trvalo cca 20 minut než se dostal do normálního provozu, studený svítil moc. V praxi to vypadalo tak, že po zapnutí jsem měl jas na 0 a i tak svítil moc a po zahřátí jsem to zase musel vytáhnout na 29 aby to bylo ok.
Teď jsem si pořídil 20" LCD (díky MadCapovi za výběr!) a jsem spokojen. O ostrosti obrazu nemluvě. Při stejné velikosti obrazovky je písmo na LCD mnohem snáze čitelnější při 1600*1200 než na trinitronu 1400*1050. O rozlišení 1600*1200 na monitoru nemluvě.
Relisys 15" RE518, z roku 1998. Bezo zmien.
Měl jsem HP 19, ne zcela plochou...HP19N tuším modelové označení(snad se nepletu), vydržel 5 let bez sebemenších problémů. Pak šel o dům dále, takže nevím...ale myslím, že v pohodě.
Jediné co mě štvalo bylo (mimo rozměrů a hmotnosti) že to hrozně loupalo při zapnutí a vypnutí.
mam SGI, OEM Sony 20D11, vysvieteny je uz hodne, takze mu musim pomahat softom, ostrost tiez uz neni idealna, ale je to monas rocnik 1995 a v prevadzke je denoodenne.
koukam ze ja jsem asi jediny kdo resi priblem obrovske svetlosti monitoru.... kazdemu monitor s vyssim starim tmavne a u me bela. Abych rekl pravdu tak me to docela zere. Pri zapnuti je cerna sedou po zahrati se z ni stane tmave seda a to uz celkem jde. Jinak svetlost mam na 0, pokud to zvednu nahoru monitor skoro cely zbela.
Mam IBM P260
Niekto to tu spominal, ze je to problem Sony monitorov (a tvoj IBM je tusim OEM od Sony). Je tam nejaka automatika, ktora s casom pridava napatie UG2 (screen). Zjavne to ma kompenzovat starnutie obrazovky, ale nie je to velmi dobre vypocitane a pridava to prilis vela. Riesenie je servisnym kablom a vhodnym softwarom tu hodnotu znizit. Tychto monitorov s rovnakym problemom som v jednom bazari videl kopu.
jj IBM trinitrony jsou Sony obrazovky. Nahodou neznas nejaky takovy obchod v Šumperku nebo okoli? me se to do Prahy, nebo do Brna tahat nechce ;-)
zkus si to poladit powerstrip(em), pomáhá na všechno a není to jen na plochu..
zkousel jsem to, ale jak je to SW tak to neni ono. Jeste s tim vydrzim, a potom to zkusim hodit nekam do servisu
zkousel jsem to, ale jak je to SW tak to neni ono. Jeste s tim vydrzim, a potom to zkusim hodit nekam do servisu
Ano, to je docasne riesenie (aby cierna bola cierna), ale neskor uz nepomoze ani to.
Je mozne ze by mi po 4letech NAJEDNOU spadla frekvence na 60Hz z puvodnich 100Hz? (AOC 7KLr )
/Ve winech, aide ukazuje aktualni f 100Hz ale monitor blika 50hz....
Monitor to urcite nerobi - on len zobrazuje to, co mu ide z grafiky.
zkus to najit.... do toho bych sel :-)