Linux server jako firewire attached storage
Dostal jsem od kamarada, co striha serialy do TV, dost zajimavy ukol: postavit linux fileserver s kapacitou cca 2TB, ktery se ale pripoji nejlepe pomoci firewire do woken a bude se na nem strihat. Firewire chce z pochopitelneho duvodu a to kvuli rychlosti a malemu zatizeni wokeniho systemu, jelikoz klasice reseni pres gigabit LAN by asi moc pouzitelne nebylo, jelikoz by wokna pri praci pres LAN byly naprosto mrtve...
Problem je, ze jsem nenasel zadny zpusob, jak toto v linuxu udelat a obavam se, ze to ani nejde. Napada nekoho nejaky jiny zpusob, jak propojit Linux RAID5/6 server s woknama tak, aby na tom serveru bylo mozne strihat video?
Re: Linux server jako firewire attached storage
Ten napad je dost blby, kedze firewire je pripojene cez PCI zbernicu. Nech si kupi 4 500 gigove disky, zapoji na onboard radic a hned ma 2TB.
Hodne novych desek ma firewire onboard a to urcite nebude na PCI...navic se delaji PCI-E firewire: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39910
Hlavni ale je, ze to chce strihat na jeho kompiku, coz je notebook ;)
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Ten napad je dost blby, kedze firewire je pripojene cez PCI zbernicu. Nech si kupi 4 500 gigove disky, zapoji na onboard radic a hned ma 2TB.
No strih na notebooku, to je snad este blbsi napad ako to firewire... Namiesto toho serveru treba spravit normalne PC a strihat moze cez remote desktop.
s LAN neni vubec zadnej problem ... se sambou ano ... ten protokol je imo na tohle zbytecne slozitej. pouzil bych kvalitni gigabitovy sitovky a iSCSI protokol ... jak wokenni initator tak linuxovej target jsou free ... ten protokol je simple a rychlej.
spis si ohlidej kvalitni sitovky ...
jo a bacha M$ iSCSI initiator ma omezeni na 2TB a neraci to oznamit... proste jen nebude fungovat ...
2Fox:Wau! to zni hodne dobre, diky za radu, urcite se na to podivam...divim se, ze jsem o tom nidky neslysel. To bude patrne neco jako SW fiberchannel pres obyc sitovky, ze?
2Raibow: duvodu, proc to chce udelat tak, jak jsem popsal, je vice...tvoje reseni jsem mu samozrejmne navrhnul jako prvni...
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
s LAN neni vubec zadnej problem ... se sambou ano ... ten protokol je imo na tohle zbytecne slozitej. pouzil bych kvalitni gigabitovy sitovky a iSCSI protokol ... jak wokenni initator tak linuxovej target jsou free ... ten protokol je simple a rychlej.
spis si ohlidej kvalitni sitovky ...
jo a bacha M$ iSCSI initiator ma omezeni na 2TB a neraci to oznamit... proste jen nebude fungovat ...
Citace:
Původně odeslal
Petrik
...divim se, ze jsem o tom nidky neslysel. To bude patrne neco jako SW fiberchannel pres obyc sitovky, ze? ...
Je to SCSI pres IP. Hezky material o tomhle jsem nasel v jedne seminarce
Neco jsem si o tom precetl a vypada ho moc dobre...pri silnych CPU a s kvalitnima sitovkama to je pry lepsi nez cely slavny fiberchannel :) Ted uz jen resim, jaky driver pouzit do woken, mate s tim nekdo zkusenosti?
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Neco jsem si o tom precetl a vypada ho moc dobre...pri silnych CPU a s kvalitnima sitovkama to je pry lepsi nez cely slavny fiberchannel :) Ted uz jen resim, jaky driver pouzit do woken, mate s tim nekdo zkusenosti?
ja to zkousel, bohuzel jsem to mel na stroji, kde sitovka sama o sobe davala cca 90MB/s a disky cca 400MB/s, ale pokud jelo oboje dohromady tak to padalo na 30MB/s ... s jinym strojem, kde to ale viselo jen na jednom cca 70MB/s scsi disku jsem daval prumerne 65MB/s ... ale je to 3/4 roku
(Linux 2.6.16 (nebo nejaka verze kolem) + Open-iSCSI, WXP + MS iSCSI initiator)
hardware byl pomerne silnej (tusim dual dualcore opteron, 4G Ram, 10k rpm scsi jako server, broadcom sitovky a p-d 2.8GHz, 2G ram, 1Gbit intel jako client).
tak si to nejak preber :-D