Nikon DSLR D70s vyber objektivu
ahoj
mam moznost koupit uplne nove tento fotak
musim poznamenat ze jsem doted fotil s analogem a spokojene...
ale zda se mi ze je to celkem vyhodna nabidka:
Nikkor 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX with filter MRC B+W za 22K
Nikkor 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S DX Zoom za 25K
je k tomu vsechno prislusenstvi Manfrotto 718B DIGI MINI 3W TRIPOD BLK atd...
za par pivek bych od kamarada mohl mit klasicky setovy Nikkor 18-70
potreboval bych poradit jestli je lepsi vzit ten 18-135 nebo mit ty dva 18 - x - 200, nemam prave zkusenost jak moc se ta svetelnost objektivu projevi :-(
zase si rikam ze 135 by mohlo stacit a nebudu aspon prasit do fotaku...
kdyztak.. oplati se to vubec?
diky sasha
Re: Nikon DSLR D70s vyber objektivu
Citace:
Původně odeslal
sasha
Nikkor 18-135mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S DX Zoom za 25K
Mně to tedy moc výhodné nepřipadá, např. D80 s 18-135 stojí cca 30K. D80 je rozhodně lepší tělo než D70. A ten zmíněný stativ je dobrý tak spíš použití jako monopod, nebo totální nouzovka - pro zrcadlovky je prostě dost nevhodný.
Navic nevim co si predstavujes pod pojmem "par pivek" za 18-70. Pro me tak 4k navic neni "par pivek" ;-)
Pokud ten objektiv ovsem neni na prvocinitele ;-)
tim myslim opravdu par piv = 2 :-0
jinak nechci jit pres tech 25 tisic a D80 uz je pro me asi zbytecna si myslim
ted jsem nasel na netu telo za 14 tisic nove no plus objektiv za dve pivka ....
jeste jedna jinak polozena otazka :=)
co za zrcadlovku pro digi zacatky ?
Je skoro jedno, jakou zrcadlovku. I stará 300D fotí pěkný fotky...
Nicméně pokud chceš Nikon, tak D70/D70s jsou podle mě dobrou volbu vcelku na dlouhou dobu. Jinak jestli máš možnost mít 18-70 za dvě piva, tak je to celkem dost pádný důvod jít do nikonu. Ohledně ohnisek musíš sám vědět jaký potřebuješ a používáš a jestli ti bude do začátku stačit po přepočtu 105ka....
no mozna pro zacatek vyzkousim d40tku
a pak se uvidi co dal jestli 80tku ci jak
popravde nijak moc jsem se zatim nezamyslel nad jinymi
znackami, vetsina lidi co znam ma nikon, sem tam nekdo
canon...
Citace:
Původně odeslal
sasha
no mozna pro zacatek vyzkousim d40tku
a pak se uvidi co dal jestli 80tku ci jak
popravde nijak moc jsem se zatim nezamyslel nad jinymi
znackami, vetsina lidi co znam ma nikon, sem tam nekdo
canon...
Tak u D40 počítej s tím, že musíš zapomenout na pevnou 50/1,8, která nabízí vynikající kvalitu za pakatel...Ale třeba i 80-200/2,8 AF-D bude ostřit leda manuálně...Prostě na objektivy bez motoru.
Jinak co se týče kvality fotek, tak D40 je plně dostačující, zlepšený jpeg oproti D70s...
Jestli mají lidi okolo tebe Nikony a budou ochotni ti občas půjčit objektivy, tak je to další plus.
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
Jinak co se týče kvality fotek, tak D40 je plně dostačující, zlepšený jpeg oproti D70s...
Jinak zřejmě všechno horší a to za obdobnou cenu jako D70s, nevidím důvod.
S předchozím samozřejmě souhlas, je úplně jedno jaké tělo pro začátečníka, výběr se řídí jen osobními potřebami a možnostmi.
pokial sa s D40 neda pouzit pevna patdesiatka, ktora je skoro kultova, co sa tyka kvality a ceny, tak by som do nej nesiel.
Radsej by som siel do D70/D70s a radsej pockal a idealna kombinacia podla mna je:
Tamron 17-50/2.8 a myslim ze je to nikkor 80-200/2.8
co sa tyka svetelnosti, je to dost podstatny parameter, skus si to niekde vyskusat,
s touto kombinaciou plus pevna 50/1.8 mas super vybavu nielen na zaciatok
Citace:
Původně odeslal
vuaras
pokial sa s D40 neda pouzit pevna patdesiatka, ktora je skoro kultova, co sa tyka kvality a ceny, tak by som do nej nesiel.
Radsej by som siel do D70/D70s a radsej pockal a idealna kombinacia podla mna je:
Tamron 17-50/2.8 a myslim ze je to nikkor 80-200/2.8
co sa tyka svetelnosti, je to dost podstatny parameter, skus si to niekde vyskusat,
s touto kombinaciou plus pevna 50/1.8 mas super vybavu nielen na zaciatok
Gratuluju, odpoved zpozdena jen o 4 mesice. :-/
(to se neus kouknout na datum posledniho postu?)
Citace:
Původně odeslal
sx02
Gratuluju, odpoved zpozdena jen o 4 mesice. :-/
(to se neus kouknout na datum posledniho postu?)
suhlasim s tym, ze odpoved je oneskorena, ale zasa pre niekoho, kto bude mat rovnaky problem, tak si to tu vyhlada a pomoze mu to,
neviem ako dlho a ako vyuzivas toto forum, ale ja som takto nasiel velmi vela veci bez toho, aby som musel zakladat novy thread,
len tolko
a moje riesenie co sa tyka objektivov je platne aj po roku, ak si ich dovtedy nekupil
Namiesto 50-ky by som bral 35/2. Je drahšia, ale na DX je použitelnejšia ako 50-ka. Odkedy ju mám, pevnú 50-ku skoro vôbec nepoužívam. Potom ešte 85/1.8 sa dodoručuje, ale toto sklo nemám, takže nemôžem zhodnotiť. Každopádne na portréty super sklo.
Citace:
Původně odeslal
e1
Namiesto 50-ky by som bral 35/2. Je drahšia, ale na DX je použitelnejšia ako 50-ka. Odkedy ju mám, pevnú 50-ku skoro vôbec nepoužívam. Potom ešte 85/1.8 sa dodoručuje, ale toto sklo nemám, takže nemôžem zhodnotiť. Každopádne na portréty super sklo.
To je asi otázka preferencí. Mě delší sklo vyhovuje i na cropu víc. Ale to se všechno odvíjí od foceného motivu. Na menší místnosti je 50 skutečně dlouhá. Mě se vcelku osvědčil nákup dražších nebo pevných objektivů až po zjištění vlastních preferencí. Takže nákup levných zoomů do začátku bych neodsuzoval, dají se s minimální ztrátou prodat a na zjištění nejčastěji používaných ohnisek stačí.
Jinak ale 35/2 a 50/1,8 jsou perfektní objektivy a zvláště ta padesátka je za hubičku. 85ku také nemám, ale všude na ní pějí chválu. Ale už je to poměrně jednostranný objektiv a stojí trochu víc.
suhlasim s tym, ze ine skla az ked clovek zisti, co vlastne potrebuje, ja som svojim zakladom fotim asi rok a pol a teraz presne viem co chcem, teraz ma uz napriklad sigma 70-300 dost hneva co sa tyka vystupu a ked to porovnam s 50/1.8, tak som smutny, ale zial zatial nemam 25 litrov na dva nove objektivy - 17-50/2.8 od Tamronu a 80-200/2.8 Nikkor, ale vsetko raz bude
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
Jinak ale 35/2 a 50/1,8 jsou perfektní objektivy a zvláště ta padesátka je za hubičku.
No, tak ony oba ty objektivy mají k perfekci dost daleko (samozřejmě 50/1.8 o něco dál), na druhou stranu jsou za slušnou cenu a zvlášť u 50/1.8 je poměr cena/výkon skutečně výborný.
Citace:
Původně odeslal
jan555
No, tak ony oba ty objektivy mají k perfekci dost daleko (samozřejmě 50/1.8 o něco dál), na druhou stranu jsou za slušnou cenu a zvlášť u 50/1.8 je poměr cena/výkon skutečně výborný.
No perfektní objektiv samozřejmě neexistuje. Padesátce můžeš vytknout měkčí kresbu na plnou díru, ale vzhledem k ceně je to irelevantní. 35 je to samé akorát že je krapet dražší. Oba objektivy jsou použitelné na nejnižší clonu bez problémů. Pětatřicítku nevlastním, takže ji nemám dokonale osahanou. Ale s padesátkou fotím často a rád, zatím jsem nenarazil na situaci kdy by mě objektiv jakkoliv omezoval. K nejnižší cloně sáhnu u portrétu a tam mi nedokonalá ostrost (jen u krajů!) nevadí. Jak píšeš, tak je to pro mě s přehledem objektiv s nejlepší užitnou hodnotou vzhledem k vydaným investicím. Pokud nadšený amatér potřebuje tyhle ohniska, tak rozhodně neudělá ani s jedním chybu (kromě případu profíků, kteří potřebují extrémní světelnost za extrémní peníze).
To je celkem pravda. Pokud napíšeš, že jsou s ohledem na cenu výborné, budu jen souhlasit. Perfektní není nic, ale jsou lepší a horší objektivy, subj. je 35/2.0 opticky trochu lepší průměr a 50/1.8 v nejlepším průměr. Ta druhá stránka věci je, že subj. cena u 35/2.0 vlastnostem odpovídá a u 50/1.8 je skutečně nízká.
A ještě trochu k věci - ta ohniska jsou skutečně přísně subjektivní. Sice 35/2.0 celkem odpovídá tomu, o čem se mluví jako o úhlu pohledu ekvivalentnímu lidskému oku, ale pro mě je tohle přepočítané ohnisko taky vesměs k ničemu, taková ani kočka ani pes.
Nedávno jsem zkoušel spoustu skel na D200 a kdybych si pořizoval Nikona, tak první následuje pravděpodobně 85/1.8, nebo některý z Micro-Nikkorů 105/2.8. Jak si obecně o zoom Nikkorech myslím své, tak některá jejich pevná skla jsou skutečně výborná. (a taky DC skla jsou pěkná hračka, až přijde někdy člověku škoda, že si to udělá v PS rychleji a líp ...)