Nazdar, právě mi psala má sestřenka, že jí začal blbnout monitor...
Prej naběhne normálně a po pár minutách (zahřání?) se obraz scvrkne do proužku asi 10cm širokého a na výšku se trochu roztáhne.
Nemáte někdo ponětí po čem mám jít?
Díky
Printable View
Nazdar, právě mi psala má sestřenka, že jí začal blbnout monitor...
Prej naběhne normálně a po pár minutách (zahřání?) se obraz scvrkne do proužku asi 10cm širokého a na výšku se trochu roztáhne.
Nemáte někdo ponětí po čem mám jít?
Díky
Asi horizontální vychylovací cívky a jejich řízení. Pokud tomu nerozumíš, dej to do opravy.
To čo popisuješ môžu spôsobovať aj trhliny v cínových spojoch na niektorych výkonových súčiastkach v rozkladovych obvodoch. Ak si trúfaš, otvor monitor a skontroluj pod lupou cínové spoje na doske plošných spojov hlavne tie väčšie súčiastky priskrutkované k chladičom, prípadne konektory k vychyľovacím cievkam. Pri spájkovaní nepoužívaj tzv. pištoľovú spájkovačku ! ! ! Môžeš poškodiť citlivé súčiastky.
Tak tamten monitor jsem nakonec ani neviděl...
Ale, teď tu mám další monitor a ten má problém, že je obraz závislý na barvách.
Pokud třeba otevřu černý konzolový okno, celý obraz se projasní, dále se podle barev mění i ostrost a taky geometrie (když tou konzolou jezdím, tak můžu po krajích pozorovat zužování).
Opět by se mi hodil tip na vadnou součástku (rozebrat monitor se nebojím, už jsem dolaďoval mnoho monitorů)
to už bude spíš nekvalita než chyba nebo "rozbití". s tím nehneš.
Tohleto (efekt "pumpování") dělají monitory s "měkkým" trafem - světlý obraz bude bledší, méně kontrastní, než tmavý - hezky to ukáže třeba nTest. Udělat se s tím nic nedá (ani to nemá smysl) a na funkci to nemá vliv.
Presne tak. Robia to sracky typu Relisys a AOC.
Trefa - AOC :-)