Jake si nechate vyvolavat fotky?Lesk nebo Matné,co preferujete?>:}
Printable View
Jake si nechate vyvolavat fotky?Lesk nebo Matné,co preferujete?>:}
Podla toho aka velkost a na co...
Ale ja osobne preferujem matne. Nemam rad lesknuce sa opatlane obrazky.
best su saten/"polomatne" ale na urcite veci je lesk lepsi (vacsi kontrast a hlbka)
Matne, velmi vyjimecne lesk.
Driv zasadne leskle, ted spis tihnu k matnym, bo lesk zvysuje v nekterych variantach prilis kontrast.
Naposledy jsem mel z kodaku fotky ktery byly v lesklym provedeni hrozne vymyty a zadny umely snizeni kontrastu nepomohlo. (3 pokusy)
Ja preferuji rastr.....
Vyvolávat jsem si nechával takřka výhradně na matný materiál. Od té doby, co tisknu, tak:
- pro svou potřebu - do alba matné, na zeď, vylepení, apod. obvykle satin/semi-gloss
- pro cizí potřebu - prakticky výhradně lesklé ...
Preferujem lesklé.
[OT]Inak teraz ma napadol jeden vtip:
Na Slovensku je veľká povodeň, si v malej dedinke niekde v Tatr8ch kde už voda strhla sebou desiatky domov a vyzerá to tak, že to bude ešte horšie. Si na v bezpečí na suchej pôde a zrazu vidíš ako sa vo vode topí jeden človek, ledva sa drží nejakého konára. Už by si mu šiel na pomoc, ale uvedomíš si, źe ho poznáš. Je to minister Fico. Nemáš ho rád a možno by ti ho ani nebolo tak ľúto, ale sme ľudia a keď treba, musíme si pomáhať. Za hrdinský čin by si mohol dostať aj nejaké to vyznamenanie, možno aj odmenu, veď môžeš zachrániť život významného politika. Už mu odeš na pomc, keď si uvedomíš, že máš sebou foťák. Zrkadlovka, teleobjektív je tiež po ruke. Mohol by si srpaviť fotku svojho života, fotky topiaceho sa ministra. Proficí nemajú šancu na takúto fotku za celý život a teraz je možnosť pred tebou. Musíš sa rozhodnúť, máš pred sebou ťaźkú otázku: Použiť lesklý papier alebo matný? :D[/OT]
Běžné fotky i většinu "neběžných" jednoznačně matné... je pravda co píše MadCap, že pro něktré účely vypadá lesk lépe, ale kdybych to měl vzit podle sebe tak poměr lesk:mat je tak 10:90...
matné prohlížecí, takové ty do alb a na který lidi můžou šahat
lesklé koukací, třeba do rámečku a tak, prostě jen na koukání
saten/"polomatne" or satin/semi-gloss - vždycky sem si nechaval vyvolavat fotky ale s timhle jsem se jeste nesetkal:p
Kde se s timhle muzu setkat,nebo s pis v jakem fotolabu...atd.?Dík:)
Ve fotolabu nevím, do tiskáren jsou papíry s různým povrchem běžně dostupné (ještě jsem zapomněl na "pearl", ten je taky dost dobrý).
btw. nevím, jestli to tu bylo zmíněno, nebo ne, ale nevšiml jsem si, že by se to tu už rozebíralo - Canon uvedl nové typy papírů:
nemáte někdo zkušenost?Citace:
Photo Paper Plus Semi-Glossy
Pololesklý fotografický papír Plus SG-201
(gramáž: 260 g)
# Vysoce kvalitní fotografický papír určený pro profesionální a speciální tisky, má redukovaný lesk (saténový povrch) pro měkčí obrázky vhodné pro všechny tiskárny Canon řady "i" a multifunkční zařízení SmartBase
SG-201 (balení: 10 listů rozměry:35x43 cm)
SG-201 A4 (balení: 20 listů rozměry: 21,0x29,7 cm)
SG-201 10x15 (balení: 50 listů rozměry: 10x15 cm)
SG-201 8x10" (balení: 20 listů rozměry: 8x10")
SG-201 10x12" (balení: 20 listů rozměry: 10x12")
SG-201 14x17" (balení: 20 listů rozměry: 14x17")
Fine Art Paper "Photo Rag"
Fotografický papír FA - PR
(gramáž: 188 g)
# Jeden z nejkvalitnějších foto papírů určený pro špičkové fotografie
# Optimální pro celou škálu inkoustových tiskáren Canon.
# Vysoký lesk, barevná stálost až 25 let a vysoká otěru vzdornost ihned po vytištění předurčují tento foto papír pro tisk fotografií rozličného formátu.
FA-PR1 A3+ (balení: 20 listů rozměry: 32,9x48,3 cm)
FA-PR1 A3 (balení: 20 listů rozměry: 29,7x42,0 cm)
FA PR1 A4 (balení: 15 listů rozměry: 21,0x29,7 cm)
cenově je to zhruba následné (za 1kus A4 VO bez daně):
HR paper (HR-101, 106g) = 2,58Kč
Photo Paper Glossy Everyday Use (GP-501, 170g) = 4,00Kč
Photo Paper Plus matte (MP-101, 170g) = 4,24Kč
Glossy Photo Paper (GP-401, 190g) = 6,95Kč
Photo Paper Plus Semi-Glossy (SG-101, 260g) = 10,75Kč
Photo Paper Plus Semi-Glossy (SG-201, 260g) = 11,65Kč
Photo Paper Plus Glossy (PP-101, 270g) = 12,15Kč
Photo Paper PRO (PR-101, 245g) = 16,53Kč
Fine Art Paper Premium Matte (FA-PM, ?g) = 17,95Kč
Fine Art Paper Photo Rag (FA-PR, 188g) = 25,4Kč
Photo Paper Double-Sided (PP-101D, 285g) = 25,70Kč (?)
To nevím, ale už PR101, který doposud klasifikovali jako nejlepší, měl nižší gramáž (245g), než PP101 (270g), který byl prezentovaný až jako druhý nejlepší... Že by Canon razil novou cestu s heslem "na hmotnosti nezáleží"? :)
Vypadá to tak ... :confused: Naštěstí mám z akce "2 za cenu 1" takovou zásobu, že mě to dlouho zajímat nebude :p
Teď jsem si všimnul, že na přelomu listopadu/prosince vyšel novej Canon easy photo-print (3.54), ale pro tyhle papíry tam stále presety nejsou :confused:
Ne. A podle vyjádření Canonu se to (alespoň v blízké době) neplánuje. Klasifikují EPP jako SW zdarma, za který zákazník nic neplatí a je to něco "navíc" a tak se k tomu přistupuje. Což je podle mě trochu škoda, protože základ je to imho vynikající - presety pro média, nastavení kvality tisku, rozvržení fotek, bezokrajový tisk....... Nebylo by třeba moc úprav a byla by to utilita na (polo-)profesionální úrovni.
Tak mam v tom už trochu jasno(saten/"polomatne" or satin/semi-gloss)
...ale zas vyplati se to tisknout doma ? :)
Male formaty ani moc nie (financne), vacsie urcite ano. Obecne vsak doma mam rad tu kontrolu, pohodu a okamzity vysledok