Poradte,pliz: Router+2PC a problem :-(
Byl jsem u kamaradky doma,mel jsem jen 10minut zkouseni,takze vice info v tuto chvili nemam.
Stolni PC + notebook --> Router Ovislink Air Live 2000R --->
--> netbox 4Mbit (rychlost sedi a stahovani jede 400kB/s)
Net na notebooku jede v pohode,dokud se na stolnim PC nepusti BitComet nebo ICQ. Pokud se tak stane,tak net na ntb silene zpomali a dokonce zacne padat net i QIP :-( Rychlost BitCometu je pritom treba jen 10kB/s a deje se toto silenstvi.
Pokud jsem ale zkusil stahovat pres prohlizec z webu nejaky trailer a jelo to cca 400kB/s,tak net na notebooku jel uplne normalne.
Koukal jsem do nastaveni routeru,ale zadny kopanec jsem tam nenasel...ale extra tomu nerozumim,takze neco slozitejsiho tam byt spatne muze.
Mimo BitComet pry zkouseli i jine klienty,ale tam byl problem s pripojenim...udajne neco s pouzivanym portem a nepripojenim se.
Prohozeni kabelu v zastrckach na routeru jsem zkusil,ale zadna zmena.
Napada nekoho neco? :-( ??? THX
Re: Poradte,pliz: Router+2PC a problem :-(
To fakt nikoho nic nenapada? :-(
Nestiha ten router - prilis mnoho spojeni dela ten torrent. Nastav vetsi NAT tabulku v routeru a v tom torrnet klientu nastav mensi maximum spojeni tak 50.
soooc má pravdu, podle mého názoru to bude způsobeno příliš malou NAT tabulkou, kterou torrent spoustou spojení v pohodě "zahltí" (a je uplně jedno, že přitom stahuje třeba jen 10kB/s).
Pokud je u modemu ještě rezerva, co se velikosti NAT tabulky týče, tak samozřejmě nastavit větší. Ovšem některé modemy mají "z výroby" malou tabulčičku, protože výrobce ušetři pár Kč na dalším paměťovém "švábu" a sníží tím výrazně použitelnost. Pokud by to byl případ i tohoto zařízení, pak nevede asi jiná cesta než torrent vůbec nepoužívat, nebo radikálně omezit v nastavení počet vytvářených připojení (s tím, že to ale samozřejmě druhotně může vést ke snížení rychlosti stahování torrentů)...
Dekuji panove za prvni reakce...uz jsem ani nedoufal :-)
Ted by me ale zajimalo,co je to NAT tabulka...
Nejsem bohuzel v tuto chvili u Routeru,abych se na nej pripojil a podival se do nastaveni,jak ta tabulka vubec vypada a jak se s ni dale zachazi...
Pokusim se neco vygooglovat...snad je to pro vsechny modemy(routery) podobne.
Nastaveni torrentu provedu.
Jak je ale mozne,ze to dela i ICQ?
THX za dalsi reakce.
Co je to NAT? www.google.cz :)
Jinak ICQ se taky tusim obcas roztahuje na hodne portech, takze by to byl uplne stejny problem jako s torrentem.
Citace:
Původně odeslal
vendiik
Co je to NAT?
www.google.cz :)
Jinak ICQ se taky tusim obcas roztahuje na hodne portech, takze by to byl uplne stejny problem jako s torrentem.
No,googlovat jsem se snazil,neboj ;-)
Stale v tom mam hokej ale...tak me kdyztak opravte.
Predpokladam,ze je problem v nastaveni routeru,kde maji oba uzivatele pridelenou dohromady jen jednu jednoznacnou IP adresu ven a tim dochazi k tem kolizim. ???
Pokud tedy udelam neco jako toto:
IP vnitřní sítě ---IP celosvětově jednoznačná
10.0.0.1 --- 172.16.1.1
10.0.0.2 --- 172.16.1.2
a pridelim kazdemu z tech dvou pocitacu jednu IP,tak to bude v poradku?
Ale co kdyz nemaji pridelenou svoji vlastni verejnou ip vubec?
Plati 500Kc za 4Mbit u netboxu s neom.daty,takze to imho nejsou dve pripojeni zvlast.
Pokud toto neni spravne reseni,tak nechapu jak jinak NAT tabulku rozsirit... :-(
Dik za reakce.
:) v linuxu se to spis jmenuje ip_conntrack
je to jakasi struktura, ktera drzi sitova spojeni a jejich stav, je to navazane i na nat. takovehle omezeni muze nastat i bez natu u routeru, proste se naplni conntrack tabulka (tabulka spojeni). pokud tam nic takoveho neni v nastaveni tak ma sproblem, teda pokud to omezuje prave pocet spojeni jako ze asi ano. snizit pocet spojeni v tom torentu urcite jde a to by taky pomohlo. fakt muze byt problem v tom ze se tam vetsi conntrack tabulka nevejde. predpokladam ze v tom routeru je linux nebo neco na ten zpusob.
glo
Citace:
Původně odeslal
Mikeee
Pokud tedy udelam neco jako toto:
IP vnitřní sítě ---IP celosvětově jednoznačná
10.0.0.1 --- 172.16.1.1
10.0.0.2 --- 172.16.1.2
a pridelim kazdemu z tech dvou pocitacu jednu IP,tak to bude v poradku?
tohle sice udelat muzes ale isp ti prideli jenom 1 ip adresu, takze jeden kompl nepojede
muzes to vyresit tak, ze si prikoupis dalsi ip adresu
a 172.16.X.X jsou privatni adresy
To neni lepsi reseni,nez prikoupit dalsi IP ?
Furt tomu asi spatne rozumim...
Ty ip 172.16.x.x jsou vnitřní ip providera....nejsou to celosvetove jednoznacne. Zaplaceno mas pravdepodobne jen jedno pripojeni -> jedna ip. Je take mozne ze provider omezuje pocet spojeni a chyba neni u tebe na routeru
JJ,s tema IP uz vim...nasel jsem nejake priblizeni tohoto problemu a tam to zminuje u uvedeneho prikladu,zapomnel jsem to pripsat.
Do nastaveni routeru jsem se dival...nasel jsem zalozku Routing a pak jinde nejake kecy o NAT a UDP,ale netusim jak to nastavit :-(
Takze jsem vlastne jeste nic nenastavil a nevim,jestli je chyba jen v tom nastaveni nebo u providera.
Jak postupovat?
Uz v tom mam docela gulas :-(
No ja bych nejdriv vyzkousel v okamziku kdy na druhem pc prestane jit inet. Na tom prvnim co stahuje otevrit web stranku.....jestli to pujde. Pokud ne tak je ot omezenim poctu spojeni (router/provider) pokud to pujde tak je to pravdepodobne nejakym haluzem na routru (prilis vytizeny)
Citace:
Původně odeslal
Gregy
No ja bych nejdriv vyzkousel v okamziku kdy na druhem pc prestane jit inet. Na tom prvnim co stahuje otevrit web stranku.....jestli to pujde. Pokud ne tak je ot omezenim poctu spojeni (router/provider) pokud to pujde tak je to pravdepodobne nejakym haluzem na routru (prilis vytizeny)
No ta haluz na routeru je asi ta prilis mala NAT tabulka...to ale uz vim ;-)
Nevim,jak ji zvetsit...
pokud to stavajici router neumoznuje tak asi nijak. zahodit a koupit lepsi/jiny, nebo si udelat branu z nejakeho kompiku a dat na nej linux. nebo mikrotik/wrap/routerboard nebo tak neco. asi bych si zkusil od nekoho pujcit jinej routrik co to udela stim jinym.
glo
Tohle mi prislo ze servisniho strediska:
Dobry den,
NAT tabulka v tomto zarizeni lze upravit pouze upravou firmware. NAT tabulka je ovsem dostacujici.
Pravdepodobne se jedna o jiny problem. Doporucuji aktivovat funkci UPnP v zalozce Port Forwarding -> Miscellaneous.
V pripade ze problem pretrvava, zaslete mi prosim verzi firmware a konfiguraci zarizeni.
Takze to jdu resit...snad se psotesti :-)