BIOS CHECKSUM ERROR, Heeeeeeeeelp
Mal som Duron 750 Mhz + Matsonic 8127C+. Vsetko behalo v pohode, nic nemrzlo, hral som hocičo, nikdy mi komp nemrzol. Potom som procak predal, ale doska mi ostala, a kupil som do nej Duron(Morgan) 1,2Ghz. Vsetko sa zdalo v pohode. A odvtedy , ako som tam mal 1,2 Ghz durona, tak mi zacali mrznut hry. Niekedy mi pri restarte kompu napisalo BIOS CHECKSUM ERROR - BIOS DEFAULT LOADED. Cim to moze byt??? Bios je AWARD, Procak ma teplotu 43 - az 50 stupnov, chipset - 35 az 39 stupnov. Napätie na procaku je 1,85 V. co s tym je???????? Moze to byt baterkou??? Ta doska nema ani dva roky. Ked sa mi tam dali defaultne hodnoty, tak niekedy tam ostal spravny cas, niekedy tam bol nezmysel. Niekedy mi tiez ukazuje inu hodnotu Ramky ako mam. Pomohol by reset biosu??? A ked chcem flashnut bios, tak vsetko prebehne v poriadku, ale ako nahle PC resetnem po flashnuti , tak sa zase objavi BIOS CHECkSUM....... Prosiiim Heeeelp.Dik hezo
P.S Teraz som na doske jumprom vyresetoval Cmos, a po nabootovani mi znova vyhlasi CMOS CHECKSUM ERROR - BIOS DEFAULT LOADED, nemal by nahodou vypisat len BIOS DEFAULT LOADED???
Re: BIOS CHECKSUM ERROR, Heeeeeeeeelp
Vedel by si nekdo rady s timto :o tohle vsechno se mi vypise, kdyz chci zapnout komp(athlon 1700, 512+256 ram, dvd mech., cdrw-mech., ext. dvd vypalovacka, 120 Gb disk, ext. 250Gb disk, fireware radic, usb2.O radic)nedavno sem pripojil usb 2.0 radic , pridal 512 ramku, externi DVD vypal, externi 250GB DISK, nainstaloval Xpcka, (asi pred mesicem) a fungovalo to v pohode. A ted to z niceho nic zaclo psat tohle..asi dvakrat este normalne po restartovani nabehly windowsy, pakjednou po tomhle vypisu cerna obrazovka s blikajicim podtrzitkem, a od te doby uz se vzdycky vypise jenom tohle a dal uz nejde nic delat, ani deletem skocit do biosu...:mad: poradi mi nekdo???Prosim polopatictejs, s biosem nemam zkusenosti. Odhaduju ze by to mozna mohlo bejt baterkou, zakladkou, nebo podelanym biosem.....Predem diky!!!:D
primary master : none
primary slave : none
secondary master : none
secondary slave : none
keyboard error or no keyboard present
display switch is set incorrectly.
CMOS checksum error - Defaults loaded
CMOS battery failed
Override enabled - Defaults loaded
tak jak uz tu psali predchozi.
zacal bych tim, ze se zamerim na "CMOS battery failed" > coz znamena vymenit baterku. posleze bych zkontroloval kondiky na desce a to, jestli nehapruje zdroj.
priste to tema nejen vyhledej, ale zkus i precist :wink:
Ja to cet, ale myslel sem, ze kdyz mi to pise takhle vsechno, tak bude treba spatna cela zakladka, nebo tak :cool:
Nez se na to podivam tak bych este ponizene prosil vysvetlit, co to sou kondiky:roll: dik
kondiky ( spravne cesky kondenzatory ) jsem myslel velke valce kolem patice pro cpu. zajistuji spravne napajeni cpu. pokud toto neni schopne nastartovat, deska pak zatuhne ci se pokousi nahrat default hodnoty.
pokud jsou spatne, tak maji sve cepicky ( stribrne ), vyfoukle/vypoukle, pripadne z nich neco tece.
No teda ja ziram!!!! Koukanu dovnitr a dva ze ctyr kondiku sou napuchly a neco z nich tec :eek: tady je nekdo zkusenej ;) co teda s tim daj se nak vymenit??? A jak se to muze stat vlastne
daji se vymenit. ale potrebujes k tomu mikropajku a samozrejme dotycne kondenzatory. take prosim zkontroluj tu baterku.
stat se to muze diky nekvalitnimu provedeni dielektrika v kondenzatoru atd. vice v sekci elektro.