VIA AC'97 Audio Controller - problem s ovladacmi
Na compe sa odfajcila doska, bola tam dana stara ECS P6VXAT s chipsetom VIA VT82C694T Apollo Pro133T, ku ktorej nie je CD s ovladacmi, nahodeny nanovo system W2K SP4-5 ktory si sam na vsetko nasiel drivery (USB, IDE radic...) okrem onboard zvukovky, ktoru ani za nic neviem donutit fungovat, k uvedenej doske som si nasiel ovladace na webe jej vyrobcu:
http://64.124.27.138/ecs/driver/mb/s...ia/686120a.zip
Po rozbaleni a kliknuti na Setup.exe sa tento nespusti resp. na chvilu sa zjavia presypacie hodiny a zostane visiet v procesoch bez aktivity, takze tudy cesta nevede.
W2K zvukovku sam po starte najde, preto mu dam z instalacky adresar s drivermi W2K, odkial si drivery stiahne, instalacia prebehne bez problemov, avsak na jej konci zahlasi:
Cannot load the VIA AC'97 Audio Controller (WDM) driver. The driver file may be missing. Try installing the driver again, or contact your system administrator.
po odkliknuti chyboveho okna skonci pridavanie noveho HW s poznamkou:
An error occurred during the installation of the device
The specified resource type cannot be found in the image file.
V spravcovi zariadeni pise u zvukovky chybu:
This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31)
konflikty (s IRQ) ziadne
Tak ja uz teda vazne neviem preco nechce nacitat tie drivery, skusal som asi trojo (aj nejake nove Vinyl) a stale to skonci na rovnakych chybach ze instalacia prebehne OK. Pritom W2K si ju sam najde ak nie je nainstalovana a akurat vypyta drivery, kde pocas instalacie nema poznamky ze by boli zle, akurat na konci hodi chybu a zvukovka nejde.
Kde moze byt chyba? Mna uz nic teda nenapada.
Cez google som pozeral ze by to mohlo mat cosi s nespustenym PnP Software enumerator (ci tak nejak), ale ten bezi bez problemov, takze v tom to nebude. Uz ma vazne nic nenapada, grr...
EDIT: web tej dosky odkial somt ahal drivery k zvukovke je tu
http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Dow...uID=82&LanID=0
Re: VIA AC'97 Audio Controller - problem s ovladacmi
tie som tiez skusal este hned na zaciatku, vysledok rovnaky, podla mna to v ovladacoch nebude, skor v niecom inom
ten realtek nejde, tiez pocas instalacie k jej koncu vyhodi chybu "Cannot load the Realtek AC'97 Audio driver. The driver file may be missing. Try installing the driver again, or contact your system administrator."
navyse by to ani nemal byt spravny driver, kedze sam W2K najde ze je to VIA AC'97 a pyta pre to drivery, ale je teraz uz mozne ze si pamata predosle pokusy o instal, co som vsak pozeral info o doske a chipsete mal by to byt VIA AC'97
vazne ma nenapada kde moze byt chyba, skusal som tu instalaciu aj bz firewallu, iny HW nemal ziadne problemy s instalaciou
EDIT: opraveny presny vypis chyby
Zjavne tam mas nejaky bordel v tych driveroch.
Skus najst vo WINNT/INF ten .INF subor, ktory obsahuje "VIA AC'97 Audio Controller" a zmazat ho. Potom odstran zvukovku z device managera a daj refresh - malo by to najst unknown device. Potom skus ten Realtek nainstalovat.
takze ee, najde len nezname Multimedia Audio Controller, presiel som aj vetky .inf v toma dresari a nie je tam nikde, napriek tomu aj pocas instalacie toho Realtek dopadne instalacka s rovnakou hlaskou na zaklade ktorej to Realtek rovno sam aj hned odinstaluje, tak neviem... instalovat kvoli tomu nanovo Win nebudem, ked vsetko ostatne ide OK ci uz sietovka, graficka, DSL router, laserovka, multifunkcna atramentovka...
no, neni vyloucene, ze je kodek odpalenej nebo nekde na studenym spoji atd. ECS neni zrovna zaruka kvalitniho dreva. Bud zkus i jiny widle, ale ty nechcces reinstalovat nebo kup za 200kc live na bazaru a kodek na desce zakaz. Tvuj problem to sice nevyresi "kodek nepojede", ale ty budes mit aspon zvuk a klid, takto bych to vyresil ja a hotovo. Poreklamovat desku nebo koupit zvukovku do PCI.
ja bych to videl skor na posahany win/drivery, ak by bola odfajcena tak ju win vobec nenajde, len ma nenapada co moze sposobovat tento stav, komplikovane to iste nebude, len vediet to riesenie, ten zvuk tam az tak zasadne nechyba kedze ide o kancelarsky comp ale ide mi o princip ze to neviem vyriesit (bez kupy zvukovky ci reinstalu win) a predsa len by sa tam ten zvuk hodil
HW bude OK (to sa da btw. overit nabootovanim nejakeho live Linuxu), asi sa tam nejako spravil bordel...
BTW. Neviem, ako teraz vyzeraju tie drivery od Realteku, ak tam je SETUP aj INF, tak skus instalovat z device managera cez INF.
BTW.2. Realtek drivery preto, ze sice chipset je VIA, ale AC'97 kodek je Avance Logic (teraz uz Realtek) ALC201A - aspon na tej, ktoru tu mam.
mne je to jasny, ze bys to rad vyresil..tak jak to je a nekupoval atd. ale jestli si poctive zkousel najit spravne drivery pro konkretni typ desky, pouzil si drivercleaner na eventualni zbytky zapisu ruznych driveru a hlavne nejede-li ti ani driver od vyrobce desky..huh co na to rici.
Windows a drivery = velky pruser. Mame doma Microcom (akoze) ISDN TA. Drivery sa nedali nainstalovat na cerstvej instalacii windows (dodana s notebookom DELL) - nepomahalo vobec nic. Po preinstalovani windows to zazracne zacalo fungovat a dlho to bez problemov islo. Potom odisiel disk a museli sa windowsy zase preinstalovat. A odvtedy to zase nejde...
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Windows a drivery = velky pruser. Mame doma Microcom (akoze) ISDN TA. Drivery sa nedali nainstalovat na cerstvej instalacii windows (dodana s notebookom DELL) - nepomahalo vobec nic. Po preinstalovani windows to zazracne zacalo fungovat a dlho to bez problemov islo. Potom odisiel disk a museli sa windowsy zase preinstalovat. A odvtedy to zase nejde...
toto je v drtivej vacsine pripadov prasackymi ovladacmi nie systemom ;)
skusil som cez ten drivercleaner odstranit cokolvek tykajuce sa zvuku a ci uz pustim instalacku toho realtek alebo ho skusim rucne nainstalovat skonci to na rovnakej chybovej hlaske, seriem na to, uz ma to nervovalo dost
EDIT: "Riesenie" - nakoniec som sa na to vybodol, nainstaloval na skusku vedla uz nainstalovneho druhy Win, kde som hned ako prvu vec nainstaloval drivery k zvukovke, ktore fungovali, takze nasledne som doinstaloval aj zvysok druheho Winu a odstranil prvy Win. Nie je to systemove riesenie, ale inak to vazne neslo riesit. Ak by nefungovali u cistej instalacky bol som uz ochotny ist do predajne kupit novu zvukovku, aj ked aj tam som mal pochybnosti ci to vobec pomoze.
Ani se ti nedivim, resim ted to samy, stejny hlasky, jen v cestine ... Pruser je ten, ze i na origo strankach vyrobce desky uz jsou nastrkany jakysi unifikovany drivery ... ja nemam k desce Aopen AX34 origo CD a pri pokusech instalovat asi 5 ruznych ovladacu VIA a asi 6 ruznych AD 1885 to asi taky vzdam a v biosu zakazu zvuk :(