pretaktovani Intel Core2 Duo E6600 na desce ASUS P5B Deluxe
Cau, nema tu nekdo desku ASUS P5B Deluxe a nejaky Intel Core2 Duo procak? Nedari se mi taktovat :(
Vcera jsem jej dovezl, nahral novy BIOS (puvodni byl ctvrt roku stary, ted mam 1004), ale kdyz chci taktovat tak se nedostanu ani pres 300 MHz FSB :(
Po resetu BIOSu nastavim jen cas, bootovaci sekvenci, zapnu manualni sekvenci taktovani a zde nastavim PCIe na 110 MHz a zkousim FSB. Napeti nechavam na defaultu, protoze se nedostanu ani 200 MHz nad. Kua kde je chyba. Jasne, ze mezi zidli a klavesnici :)
Mam:
- zdroj - Enermax Liberty EL500AWT 500W
- pameti - Geil DIMM 2048MB DDR II 800MHz Kit (GX22GB6400UDC)
- deska - Asus P5B Deluxe/WiFi-AP - Intel P965
Diky
Re: pretaktovani Intel Core2 Duo E6600 na desce ASUS P5B Deluxe
No koukám že poslední bios je pár dní starý a není možnost se vrátit ke staršímu, který právě mám, mám 0804 a mezitím pak vyšla beta, kde jsem taky ani za sviňu nebyl se schopný dostat přes 300FSB. Jediné co bych ti doporučil je u všech voltáží co jsou kolem čipsetu a CPU to zvednout aspoň o kousek i jenom při mírném OC .. např. dej 340Mhz a zvedni u všeho voltáž, aby nic nebylo na AUTO. Tohle prkno a AUTO nějak moc nejde dohromady.
Ale asi to půjde i tak dát starší verze ..
(chce to ale starší verzi afudos, např. 1.16b)
afudos /romname.rom /n /pbnc
O.K. diky za radu.
BIOS jsem daval posledni, protoze tam byla nejaka 4 generace stara verze.
Kazdopadne dekuju za radu. Vyzkousim. Nekde jsem cetl, ze do poslednich verzi pridali nejakou vychytavku, ale nic konkretniho jsem nezjistil. Nevite o tom neco?
S flashnutim nejake starsi verze jeste pockam. Uvidime jak to vecer zabere.
BTW co vsechno menis po resetu BIOSu? :)
Z 1004 se dá vrátit zpět i pomocí ASUSUpdate (verze 61002). Taky jsem se z něj vracel na 0804. A to tak, ze hodně rychle :)
Ale ale :)
Co ti tam neslo? Mel jsi stejny problem nebo jeste neco jineho? Vypada to peknou varku problemu :(
Teda ta deska mne zacina opravdu stvat :(
Vcera jsem se dostal domu az pozde a nemel jsem moc cas s ni hrat, ale dostalo mne, ze kdyz jsem SNIZIL frekvenci z mirneho pretaktovani (CPU 2,4 GHZ -> 2,7 GHz) tak uz compl nenajel. Dela ale i dalsi zajimave veci :(
To byl teda kup :(
Jake s ni mate zkusenosti vy?
Nevite co do toho noveho BIOSu pridali, ze jej tak podelali? :(
Hoď tam prostě starší bios, např. 0804 jako já, jestli to nepomůže, tak reklamace.
Cau,
konecne se nasla chvilka casu a tak jsem si se sestavou jeste trosku pohral, ale des des :( Je strasne nestabilni. Nepomohlo nastaveni napeti ani na default ani na +NECO_MALO. Kua 25.000 Kc v haji a ja se tu otravuju s deskou. Nainstaloval jsem Windowsy a i ty se chovaji divne, ale to budu resit az vyresim desku.
Jednou se mi podarilo nabootovat s FSB na 300 MHz (= 2.7 GHz, 300x9, 1,25V, pameti 450 MHz), ale podruhe uz se nepodarilo.
Chtel jsem proto hodit stary BIOS, ale tady jsem taky narazil. Stahl jsem starou verzi ASUS Update 6.10.02, ale:
http://www.asusp5bdw.mysteria.cz/asus-error.jpg
http://www.asusp5bdw.mysteria.cz/asus-verze.jpg
s Afudos jsem taky nepochodil:
The BIOS is too old, maybe it isn't compatible with this MB. Please get the newest BIOS on www.ASUS.com.tw
Nebyla to ale uplne ta sama verze, kterou mi nekdo radil, protoze jsem ji nikde nenasel. Nemohl bych poprosit o jeji poskytnuti?
Diky moc VSEM za pomoc ci snahu pomoci :)
Citace:
Původně odeslal
janda
2.7 GHz, 300x9, 1,25V, pameti 450 MHz
Vis nechci te urazit, ale kdyz zacinas OCit novy system a nevis jeste moc o komponentech, kde maji svuj limit, tak ti doporucuju zacinat obezretnej.
1. 300*9 je na desku OK, to musi dat bez problemu max. s +0.05V
2. 2.7GHz s 1.25V (predpokladam VID hodnota), tady to uz neni uplne OK. CPU by to dat mohl, to jiste, ale nein to zrovna moc bezpecne, kdyz uvazis, ze na 2.4GHz je default 1.325V (aspon tak je to u vetsiny C2D E6600)
3. 450MHz na pametech. Mas 800MHz pameti a jedes uz hned na 450*2 = 900MHz, zase by to mely dat, ale rozhodne bych zacinal opatrnej dokud neznas limit komponent a taky doufam zes jim dal spravne napeti, tj. aspon 2.0V z puvodnich 1.8.
4. Pouzij BIOS co ti tu radi. Abys s nim mohl flashnout na starsi, musis v AsusUpdate zaskrtnou jedno policko v nastaveni, kterym to povolils. Pak uz by to melo jit.
A neodpustim si tady maly rejp na ucet ASUSu, protoze tohle jejich zamezovani "downgradu" BIOSu je opravdu nesmyslne a uzivatele by je za to meli bojkotovat. Je to vylozene velmi user-friendly... Zvlast s osobitou dokonalosti novych verzi jejich BIOSu.
Teď nechci napsat nějakou "kachnu", ale někde jsem četl, že ASUS s Geilama zrovna moc dobrý kamarád není. Navíc jak napsal Haste, doporučuju nejdříve zjistit možnosti RAM modulů a teprve pak bych se pouštěl do ostřejšího taktování!
Já tedy nevím, ale mám ten nejnovější BIOS a MB jede na FSB400 s EC6400, tedy na 3,21GHz naprosto v pohodě, žádný zádrhel. Předpokládám, že by šel i výš, teplota CPU je v pohodě, ale výkon stačí, tak to víc nehrotím :-)
V čem by měl být problém Biosu v 1004?
Z.
Citace:
Původně odeslal
Don Carlos
Z 1004 se dá vrátit zpět i pomocí ASUSUpdate (verze 61002). Taky jsem se z něj vracel na 0804. A to tak, ze hodně rychle :)
Kolik pouštíš do těch pamětí šťávy?
Díky za info
ASUS nemá Geily uvedené v QVL, ale to neznamená, že by s P5B Deluxe neměly jet. Problém bude asi v tom, že při nastaveném časování nezvládají vyšší takt než 900MHz. Já při OC postupuju asi takto (netvrdím, že je to nejsprávnější postup, ale mně se osvědčil):
1. Snížím základní frekvenci pamětí v BIOSU např. na 667 (267*2,5) nebo až na 553 (267*2,0) s časováním podle doporučení výrobce. Paměti mě pak neomezují - v prvním případě do frekvence 360 MHz (CPU 3,24 GHz) a ve druhém do 450 MHz (CPU 4,05 GHz).
2. Pak zvyšuju frekvenci po 5 MHz (většinou začínám u 300 MHz). Po odzkoušení limitních možností CPU (teploty, stabilita) zvyšuju taktování pamětí násobičem.
3. Až začne být PC nestabilní nebo nenaběhne vůbec, zvýším časování pamětí a pokud to nepomůže, snižuju FSB, dokud to není OK.
Kroky 2 a 3 samozřejmě kombinuju se změnou napětí.
Při realizaci kroku 3 je potřeba se rozhodnout, co je prioritou. U mě je to maximální FSB (zpracování videa), takže pokud začne být PC nestabilní, nastavím násobič popř. časování pamětí tak, abych nemusel snižovat FSB.
len taka technicka > pri spracovani videa potrebujes hlavne co najvyssi takt CPU, samotna FSB to nespasi ;)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
len taka technicka > pri spracovani videa potrebujes hlavne co najvyssi takt CPU, samotna FSB to nespasi ;)
Mezi FSB a taktem CPU je přímá úměra. Nebo se pletu?
Citace:
Původně odeslal
Alf
Mezi FSB a taktem CPU je přímá úměra. Nebo se pletu?
to zalezi od nastavenie ;) tvoj vyrok bol prezentovany v zmysle taktom ako som ho vyvratil
Citace:
Původně odeslal
MadCap
to zalezi od nastavenie ;) tvoj vyrok bol prezentovany v zmysle taktom ako som ho vyvratil
Jelikož jsem na fóru, kde se mluví o OC, jaksi trošku předpokládám, že zúčastnění vědí o čem je řeč. Nechci se hádat, ale jediné nastavení, které může ovlivnít závislost FSB<->takt CPU, je násobič taktu CPU a ten lze u E6600 nastavit v BIOSu v rozsahu 6-9. Nepředpokládám, že by někdo záměrně tento násobič snižoval.
Kdybych měl všechno rozepisovat do detailu, nikdo by to nečetl, protože by to bylo moc dlouhé a předpokládám, že pokud něco někomu není jasné, požádá o upřesnění.
Citace:
Původně odeslal
Alf
je násobič taktu CPU a ten lze u E6600 nastavit v BIOSu v rozsahu 6-9. Nepředpokládám, že by někdo záměrně tento násobič snižoval.
Tak to delas chybu, protoze ja jsem napriklad jeden z tech, kteri jej snizili.
Já osobně měl geily 2*12gb na P5B a měl jsme s něma problémy jak svina šly okamžite a střelhbytě pryč, tytok http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36801 nepovedlo se mi je rozchodit na to co maj dat 4-4-4-12 pri 800 OMFG
používám bios 0711 bo zkuz 0804 záleží na tobě,
jak ti radili již předemou prvně zkuz neagresivní časování, tedy 5-5-5-15
V nastav na pevno, nenchavej na auto !!!!!
RAM 2,1
cpu dle uvazeni
FSB 1,4
NB 1,45
SB 1,6
Ich 1,057
pcie 101
pci clock 33,3
ke stabilite ram dost pomuze zmenit posl hodnoty 10 !!!!!!!!!!
tedy set ram:
5-5-5-15-6-42-3-10-5-13
nebo
5-5-5-15-6-42-3-11-5-14
todle mám já na testování, realita je jiná: 5-5-5-15-6-42-4-12-6-15
Citace:
Původně odeslal
Haste
Tak to delas chybu, protoze ja jsem napriklad jeden z tech, kteri jej snizili.
OK. Možná by bylo dobré napsat, co Tě k tomu vedlo nebo jaké to přineslo výhody. Já jsem ve snížení násobiče CPU žádnou výhodu nenašel.
Pokud má ramky co daj 1000MHz bo víc tak tj jasný.