RAW a vložený JPG - proč ?
Doufám, že tu neobjevuju Ameriku...
Při pokusech a rýpáních v Exifu jsem zjistil pro mě celkem překvapivou věc, totiž že v každém RAWu (CR2 - Canon 20D) je vložený nejen náhledový Thumbnail JPG 160x120px, ale i "velký" JPG 1536x1024px s velikostí kolem 500kB.
Jinak řečeno, fotit kombinací JPG+RAW je zbytečnost, protože takhle vlastně ukládám fotku třikrát + Thumbnail :o
Netušíte někdo co vede výrobce k takovému plýtvání místem a proč se ještě jednou vkládá fotka do RAWu, když je navolen režim RAW+JPG ???
Re: RAW a vložený JPG - proč ?
Ono se to i tady už řešilo. Osobně bych to tipoval na to, že důvodem je rychlejší prohlížení/manipulace přímo ve foťáku, resp. na jeho displeji. (pravda je, že na to je 1,5 MPx fakt dost ... Umí např. Canoní soft nějakou superrychlou generaci náhledů z RAWu v téhle velikosti? :) )
A-ha, to jsem zas něco zaspal...
Canoní SW nepoužívám, takže netuším, ale dost o tom pochybuju. Každopádně píšu vlastní utilitku, protože nevidím rozumný důvod proč používat ještě JPG. Měl jsem ho právě pro rychlé prohlídnutí a možnost promazání po stažení do PC.
Citace:
Původně odeslal
sx02
jo to sem četl, akorát jsem měl pocit, že se probíral trochu jinej problém a navíc s hacknutým SW.
Takže sorry a tady asi LOCK