Zvysujici se teplota u C2D 6400
Zdravim. Mam problem s teplotou u tohoto procesoru. Zpocatku byla na nejakych 43° a ted uz jsem (cca po 4 mesicich) na 53°. V Burnu se to vysplha max na 60°. Zkousel jsem uz vymenit pastu, ale nic. Chladic mam Zalman CNPS9500, pasta AC Silver, OC 3,2Ghz (8x400).
Re: Zvysujici se teplota u C2D 6400
no zalezi jak mas vetranou skrin a kolik mu poustis stavy ale rekl bych ze teplota je to vcelku normalni ;)
Skrin mam NZXT Lexa, takze vetrana je myslim si dostatecne. poustim mu 1,325V co ze default u me desky (Gigabyte DS4). Vim, ze ta teplota neni nijak strasna, ale stve me, ze zpocatku byla o 10° nizsi.
Asi bych si mel vyplnit popis :-)
A neni to tim že je venku zima, tzn. že se doma víc topí a pokojová teplota je vyžší?
Jak píše Over, delty teplot řeknou více.
Předpokládám ale, že kompl nestojí vedle rozpáleného radiátoru, takže IMHO je 53°C v idle při 3,2GHz na def voltáž hodně a nemyslím, že je to normální.
Nemohl se ti zhoršit přítlak chladiče?
No Pocitac stoji kousek od topeni, ale bocnice je nasmerovana spise k oknu odkud jde zima. S tim chladicem se da trochu posouvat, ale to je pry normalni (kamosovi to jde taky). Zkousel jsem ho dotahnout na maximum, ale zadna zmena.
Souhlasím s Overem a meldou - věc se má totiž tak, že každé chlazení má své vlastnosti a temp rise závisí na teplotě vzduchu na vstupu, od určité úrovně se účinnost snižuje (resp. rise zvyšuje). V praxi to znamená, že těch 10C na procesoru může na vstupu udělat vzduch teplejší třeba "jen" o 5C ...
OK, tak pockam do jara (snad to nezhori) a budu ocekavat navrat mojich 43°
Skus dat ten chladic dole, precistit ho a dat tam hlavne novu teplovodivu pastu. Po 4-ch mesiacoch mohla terajsia pasta zaschnut ci inak degradovat, co sposobuje tie teploty. Nedvano som to riesil tiez a pomohlo, popripade sa ti podari chladic nasadit lepsie ako mas ted (pritiahnut) a teploty pojdu este viac dole.
Rozhodne by som necakal ... cez leto budes mat 70% a zas cakat pokial dojde zima :p
Edit@ Halen : Aha, som to prehliadol :( shit. sorry. Momentalne ma viac nenapadne ako pomoct. Snad viac vetrat bednu, nech sa tam neskladuje ten teply vzduch.
Semiku, Semiku, vzdyt pise, ze pastu vymenil. Spis u toho chladice profoukni zebra tlakovym vzduchem nebo celej pasim vykoupej, aby se zbavil vseho prachu. Prach sedly na zebrech zvysuje teplotu uplne nejvic.
Pri te vymene pasty jsem procistil a dotahnul i chladic. Jinak v Case je myslim airflow dobry a pravidelne ji cistim od prachu. Napadlo me jeste, ze by to mohl Core Temp spatne detekovat, ale everest pise to same :-(
A kdyz chladic sundas, jak to vypada s pastou? Je zretelne znat, ze chladic sedel celou plochou na CPU? Jeste me napada, ze pri tom prvnim nasazeni jsi mel chladic nasazeny "bezvadne" se spravnym mnozstvim a aplikovanim pasty, po tech X mesicich pasta meni konzistenci. A kdyz jsi to ted znovu nasadil, je klidne mozne ze pasty je moc a chladic nemusi sedet uplne rovne. Vic me nenapada. Moznost, ze by se nejak mrvilo CPU nepripoustim :)
Citace:
Původně odeslal
Halen
Jeste me napada, ze pri tom prvnim nasazeni jsi mel chladic nasazeny "bezvadne" se spravnym mnozstvim a aplikovanim pasty, po tech X mesicich pasta meni konzistenci.
To by som u pasty ktoru pise ze ma, neprepokladal .. skor to bude tou zimou, respektive topenim.
Citace:
Původně odeslal
Halen
kdyz jsi to ted znovu nasadil, je klidne mozne ze pasty je moc a chladic nemusi sedet uplne rovne.
A pri tomto pripadne si skor myslim, ze pritlak je dostatocne velky nato, aby nadbytocnu pastu vytlacit mimo plochu ihs ..
Citace:
Původně odeslal
Halen
A kdyz chladic sundas, jak to vypada s pastou? Je zretelne znat, ze chladic sedel celou plochou na CPU? Jeste me napada, ze pri tom prvnim nasazeni jsi mel chladic nasazeny "bezvadne" se spravnym mnozstvim a aplikovanim pasty, po tech X mesicich pasta meni konzistenci. A kdyz jsi to ted znovu nasadil, je klidne mozne ze pasty je moc a chladic nemusi sedet uplne rovne. Vic me nenapada. Moznost, ze by se nejak mrvilo CPU nepripoustim :)
Kdyz jsem chladic sundal, tak byla pasta vytlacena na okraje (tim stylem, ze jakoby lemovala tvar procesoru), takze si myslim, ze chladic sedel celou plochou, jen jsem tam na podruhe dal pasty o trochu mene, ale podle meho stale dostatecne. Jinak pastu jsem rozetrel plastovou kartou po cele plose procesoru. To s tou konzistenci mne take napadlo, proto jsem ji vymenil.