Server - postavit nebo koupit a jaký??
s nulovou zkušeností a znalostí se musím rozhodnout pro nějaké síťové řešení ve své "pidi" firmě :-(, bohužel už je to nutnost - mohu požádat o radu zda značkový server a jasný support, nebo raději něco postavit?
co na tom poběží:
1) kasový systém pro restauraci
2) účetnictví
3) Office
asi jako úložiště pro sdílené dokumenty, asi by to mělo obsluhovat nějakou sdílenou tiskárnu
plus to bude připojené k netu kvůli vzdálenému přístupu :-)
takže pro mně těžká legra ;) - díky za každý názor ale i nabídku kompletního řešení nazakázku ( jde jen o železo na sever, soft a instalaci + zabezbečení - kabely už natahané jsou ) - přeci jen už se v tom nějaký pátek nevrtám a těch pseudo odborníků jsem za tu dobu už taky viděl dost
cena není na prvním místě - ale neznamená to, že chci to nejdražší :-) - nějaký rozumný poměr cena x kvalita x rychlost
Re: Server - postavit nebo koupit a jaký??
V prvom rade bych si polozil otazku jak je dany system kriticky.
Jestli nesejde na tom, ze jednou za mesic vypadne na par hodim a pak, kdyz se eventualny problem odstrani, znovu nabehne, tak je skoda kupovat special server masinu za xyz penez.
Naopak, jestli se jedna o kriticke misto, kde je pozadovana dostupnost 99.999%, tak taky neni co resit.
Predpokladam, ze se jedna o maly podnik, kde proste pobezi par sluzeb... kdyz to vypadne, tak to nebude prijemne, ale svet se taky nezhrouti.
Bych zobral asi nejake c2d, aspon giga (2) ram, solidni desku, kvalitny zdroj s case (trebars chieftec), raid pole (staci ze dvou sata disku)... +/-
Software vybava pak zalezi dle pozadovanych sluzeb.
HW si prosim do firmy fakt neskladaj sam ... kup si za 25k nejaky c2d znackovy komp vratane LCD s 3rocnou on-site zarukou a SW predpokladam uz nejaky mas (uctovnictvo asi hej) alebo si ho zozen u specializovanych firiem (kasovy system ...)
Nedavno som par takych kompov testoval v SFF (male krabicky) prevedeni (od HP, Lenovo, FSC) a su to velmi dobre urobene hracky, na ktorych nemusis nic riesit
Citace:
Původně odeslal
macher
Naopak, jestli se jedna o kriticke misto, kde je pozadovana dostupnost 99.999%, tak taky neni co resit.
To v spojeni s Windows a Office nejde dokopy.
Inak server sa da kludne postavit, len musi byt clovek, co ho vie v pripade poruchy aj opravit.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
To v spojeni s Windows a Office nejde dokopy.
Inak server sa da kludne postavit, len musi byt clovek, co ho vie v pripade poruchy aj opravit.
btw, on nechce server v pravom slova zmysle ako to tak citam predsa .... normalnu zostavu co bude robit nejake serverove ulohy (teda asi len tie prve dve veci) ;)
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Za předpokladu, že je vždy dostupný a disponuje skladem náhradních dílů ... Takže souhlas s MC, brand PC + on-site.
Nevypadá to na nic krizového i když se zatím dort nevyjádřil. Je to jenom otázka peněz, značkové řešení ti může ušetřit kupu starostí a v důsledku i peněz. Stavba vlastní stanice/serveru ti zase ušetří náklady na počáteční investici. Já jsem stavěl do firmy 2 servery a třetí se musel koupit od dellu (licenční podmínky). Jediný rozdíl jsem zatím pocítil právě v počáteční investici (pro stavěné servery méně než poloviční) a to se jedná o relativně důležité servery. Ale v případě, že bych měl smůlu na poruchy komponentů, tak bych si to asi nepochvaloval. Musíš zkrátka určit, jak drahý je tvůj čas, jakou spolehlivost potřebuješ, jaké mohou být důsledky výpadku a finanční náročnost obou řešení...
Napiš jak klíčová je funkce serveru a co se může stát, když to půl dne nepojede.
Jinak já ze svých zkušeností (podpořených finančnímy limity) bych stavěl vlastní. Důležitá je ochrana před poškozením disku (RAID) a pravidelná, nejlépe automatická záloha na bezpečné úložiště (nejjednodušeji disk v síti nebo na jiný počítač + občasné vypálení a archivace). Dost zásadní roli hraje i bezpečnostní politika, pokud to bude sloužit i jako pracovní stanice, jsou rizika značná. Jinak výkon bych nějak extra neřešil, na kasový systém a účto bohatě stačí P4. Ale dvoujádro bude pro server samozřejmě lepší.
Ve ctvrtek jsem byl na prezentaci Serveru FSC a nemuzu Ti je nedoporucit ;)
Moc pekne stroje, v zakladu 2leta zaruka, ruzna financni reseni... opravdu me to oslovilo
kolikrat jsem koukal, za jakou cenu ma HP servery a rikal jsem si, ze za to bych to snad ani nepostavil ;) (asi zadnej zazrak, ale fungujou)
Citace:
Původně odeslal
Dolbac
Ve ctvrtek jsem byl na prezentaci Serveru FSC a nemuzu Ti je nedoporucit ;)
Moc pekne stroje, v zakladu 2leta zaruka, ruzna financni reseni... opravdu me to oslovilo
Na serveru jsou nejdůležitější klíčové komponenty, předně potom motherboard, PSU, všechno kolem disků a chlazení. To vám tam prezentovali?
Imho je pro servery 3yr NBD on-site repair absolutní minimum (u jakýchkoliv produkčních je i to skutečně málo) ...
Citace:
Původně odeslal
Vinc Black
kolikrat jsem koukal, za jakou cenu ma HP servery a rikal jsem si, ze za to bych to snad ani nepostavil ;) (asi zadnej zazrak, ale fungujou)
HP má už nějakou dobu slušné servery na Wintelu, ale z důvodu jejich obvykle dost příšerného servisu bych si při možnosti svobodné volby HP nepořídil.
Z pohledu kombinace kvality hardware, podpory a lokálního servisu bylo, je a nějakou dobu ještě bude nejlepší IBM.
HUPS - nějak jsem v návalu jiných starostí na tohle téma zapomněl :-(
server - respektive PC -
výpadky no to by mě moc nepotěšilo, neb bez kasy jsem KO a plus plánujeme možnost on-line objednávek pro jídlo na rozvoz. takže výpadek na půl dne je hodně nepřijatelný, neb bych tam chtěl mít komplet data pro kasu :-(
nemám s tím absolutně žádnou zkušenost, proto takové LAMA dotazy :-(