-
jak správně nanést pastu na C2D???
premyslel jsem o koupi nejaky pasty protoze zvejkacka z ACfreezra uz po opetovnem nandavani dosti utrpela ;) ... a ted jsem se docetl toto:
http://www.arcticsilver.com/pdf/appi..._dual_wcap.pdf
...teda ja bych to normalne rozetrel po cely plose..??
co na to rikate?
it is more important to have a good interface directly above the actual CPU core than it is to have the heat spreader covered with compound from corner to corner.
-
Re: jak správně nanést pastu na C2D???
Hodne lidi to dela tak, ze nanese trochu pasty doprostred a pak ji rozetre, treba kreditkou, aby vytvorila tenkou vrstvu pokryvajici cely heatspreader.
Ja to delam taky tak.
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
premyslel jsem o koupi nejaky pasty protoze zvejkacka z ACfreezra uz po opetovnem nandavani dosti utrpela ;) ... a ted jsem se docetl toto:
http://www.arcticsilver.com/pdf/appi..._dual_wcap.pdf
...teda ja bych to normalne rozetrel po cely plose..??
co na to rikate?
it is more important to have a good interface directly above the actual CPU core than it is to have the heat spreader covered with compound from corner to corner.
Zkoušel jsem oba postupy, ale nezjistil jsem rozdíl... takže dál natírám celý IHS tenkou vrstvičkou...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Zkoušel jsem oba postupy, ale nezjistil jsem rozdíl... takže dál natírám celý IHS tenkou vrstvičkou...
to jsem chtel slyset.. budu taky natirat po celem -prijde mi to logictejsi
diky
-
pouzivam uz niekolko rokov ten sposob s nanesenim len na stred a ziaden problem .. ale je krasne, ked sa niekto na nieco spyta a aj tak chce pocut len jednu odpoved :roll:
-
Ja taky dávám pastu vždy jen na střed, ale hlavně proto, že sem línej ji něčím roztírat:p. Myslím si že v tom není prakticky žádnej rozdíl.
-
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Ja taky dávám pastu vždy jen na střed, ale hlavně proto, že sem línej ji něčím roztírat:p. Myslím si že v tom není prakticky žádnej rozdíl.
neni v tom rozdil pac tlak chladice ji stejne rozetre po cele plose IHS sam, takze mas vlastne pravdu ;)
-
Citace:
Původně odeslal
rombo
neni v tom rozdil pac tlak chladice ji stejne rozetre po cele plose IHS sam, takze mas vlastne pravdu ;)
to je fakt ale odhadnout do jaky vrstvy se to rozetre kdyz ji tam jen placnes chce sakra dobrej odhad :)
btw: koupil jsem si pastu AC silver 5 za 170kc a vysledek uplne stejny jako se zvejkackou co byla k chladici a to jsem to 2x predelal..
-
Ja to riesim tak ze pastu nanesiem tiez do stredu a rozotriem prstom alebo takou plastovou palickou(dole je plocha) a ta vrstva je tenka(ja neviem pol milimetra) staci tenucku, pri Arctic Ceramique paste som zistil toto:
Pri naneseni pasty len na stred a nasadeni chladica bola teplota cpu zhruba 47st pri zatazi(Pentium D 2.8GHz)
A pri naneseni celej plochy: 45st.
Mozno ze to je len chyba merania alebo ... ale rozhodne je lepsie to nanasat rovnomerne v tenuckej vrstve
-
Já dám vždy jen malej bobík na střed a chladič to sám rozmázne. Je to nejmíň špinavej způsob :-)
-
Citace:
Původně odeslal
Reno
Ja to riesim tak ze pastu nanesiem tiez do stredu a rozotriem prstom ...
ja to riesim podobne, len s tym rozdielom, ze to nerozmazavam holym prstom (mastnota tepelnej vodivosti urcite neprospieva), ale prstom cen novy mikrotenovy sacek. zda sa mi to lepsie ako kreditkou. procak aj chladic predtym este ocistim a odmastim denaturakom.
-
ja to roztiram prstem a mam nasazeny chiruugicke rukavice :-), a roztiram po cele plose
edit: chiruugicke
-
Prstom by som to nenanasal ani nahodou, ono napr. ta shitna strieborna pasta potom zostavala dlho z poroch koze...par krat som sa nechtial chytil.
BTW: Mastnostnota koze kvalite chladenie fakt nepomoze...s rukavicami by som sa nezaneprazdnoval...
Ja pouzivam na nanasanie klasicku ziletku, roztieram rovnomernu vrstvu na cele jadro resp. IHS...jeden bod v strede sa na mnoztvo fakt pomerne zle odhaduje...samozrejme nie novu - sice to potom neboli, ale dost zle sa to po nehode hoji ;-)
-
Davam jen prusvitnou vrstvu klasicky bily pasty. Ale opravdu prusvitnou, tady plati mene=vice. Rovnomerne po cele plose IHS a rovnomerne na plose chladice. Nanesu a prstem v mikrotenaku tak dlouho roztiram, az tam na IHS ani na zakladne chladice skoro nic nezustane.
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
to je fakt ale odhadnout do jaky vrstvy se to rozetre kdyz ji tam jen placnes chce sakra dobrej odhad :)
btw: koupil jsem si pastu AC silver 5 za 170kc a vysledek uplne stejny jako se zvejkackou co byla k chladici a to jsem to 2x predelal..
A co si si myslel, ze ti zmrne komp kvoli paste?
Ziadny odhad to inak nevyzaduje, pritlak chladica a jeho lachke pootocenie po dosadnuti (sucast postupu podla navodu k ASC) vytlaci vsetko co tam nema byt prec ... roztierat vrstvicky vsemoznymi metodami je zbytocna strata casu (u AS5 mozno nie, toto plati na nestrieborne pasty, ktore su aj tak praktickejsie)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
A co si si myslel, ze ti zmrne komp kvoli paste?
Ziadny odhad to inak nevyzaduje, pritlak chladica a jeho lachke pootocenie po dosadnuti (sucast postupu podla navodu k ASC) vytlaci vsetko co tam nema byt prec ... roztierat vrstvicky vsemoznymi metodami je zbytocna strata casu (u AS5 mozno nie, toto plati na nestrieborne pasty, ktore su aj tak praktickejsie)
Od tebe bych spis cekal lepsi reakci - necekam ze mi zmrzne komp ale nejakej stupinek by lepsi pasta ubrat mohla
Jinak onen odhad byl myslen prave proto aby ten prebytek nevytekl ven kam nemel... to ze to po pritlaceny ploch chladice a cpu to vytlaci ven je snad kazdymu jasny
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
Od tebe bych spis cekal lepsi reakci - necekam ze mi zmrzne komp ale nejakej stupinek by lepsi pasta ubrat mohla
Jinak onen odhad byl myslen prave proto aby ten prebytek nevytekl ven kam nemel... to ze to po pritlaceny ploch chladice a cpu to vytlaci ven je snad kazdymu jasny
Menej je viac, takze tam snad nebude nikto patlat taku tonu, aby mu to zalialo dosku :D a co si cakal? ze budem mily a pedagogicky? to bezne nerobim ;)
-
Na nanášení používám léta MasterCard, zcela ideální pro tuhle potřebu ...
Nanášení doprostřed a vytlačení chladičem bylo poprvé doporučené (pokud mě paměť neklame) u Ceramique, jistě je to jednodušší, ale lepší to principiálně být nemůže, v nejlepším případě nastejno. Čímž bychom se ovšem zcela automaticky dostali k (staré známé) diskuzi, zdali je heat-spreader na procesoru vůbec k tomu, co naznačuje jeho název, nebo jen brání olámání jádra ... (a to sem nepatří)
-
Heat spreader je krivy, chladic tiez - a moze sa stat, ze tam je sice pekna tenka vrstvicka, ale aj vzduchova medzera.
Strieborne pasty nemam rad - kto ma cistit od toho svinstva procesory a dosky po prasatach, co tam nakydaju pol tuby...
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Strieborne pasty nemam rad - kto ma cistit od toho svinstva procesory a dosky po prasatach, co tam nakydaju pol tuby...
Acetonom to ide dole uplne v pohode ;D
-
To som neskusal. Biela ide aj liehom, ale to strieborne svinstvo sa tym len rozmaze a potom je od toho z******e vsetko ;D
-
Ja viem, preto uz cistim zasadne len acetonom... Liehom nejdu ani niektore biele, ked su poriadne zaschnute...
-
Na stribrnou se mi osvedcil technickej benzin. Na bilou vetsinou staci lih.
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Ja viem, preto uz cistim zasadne len acetonom... Liehom nejdu ani niektore biele, ked su poriadne zaschnute...
Aceton by som sa na moderne PCB bal pouzit. Za prve moze vzniknut kadejaky toxic plyn, za druhe to moze poskodit plastove (a nie len tie) sucasti MOBO.
-
Citace:
Původně odeslal
iPoK
Aceton by som sa na moderne PCB bal pouzit. Za prve moze vzniknut kadejaky toxic plyn, za druhe to moze poskodit plastove (a nie len tie) sucasti MOBO.
1) bavime sa o CPU, nie MoBo
2) aceton sa primarne pouziva na cistenie PCB pri vyrobe (ci uz osvetleneho alebo na finalne docistovanie)
3) necistim hodinu a nedycham u toho zhlboka (fetujem)
4) vetrana miestnost pripadne balkon, staci si precitat navod na pouzitie (tie kriklave ikonky s krizikom a plamienkom tam nebudu len tak pre srandu ;D )
5) na plasty aceton pouzivat nebudem, kedze ich niektore lepta (pouziva sa aj pri ich vyrobe)
6) pripomienka je na mieste - ano, aceton lepta niektore plasty a je toxicky, takze bacha! RTFM!