-
Vyrazne ztiseni disku za 60,- Kc
obcas jsem v ruznych threadech popisoval jednoduchy a levny zpusob jak velmi vyrazne ztisit disk. od te doby se me ozval uz dost lid ze "jak na to". protoze se to fakt spatne hleda a nechci to porad dokola vysvetlovat tak tady mate strucny obrazovy navod.
na tenhle bastl potrebujete:
- 4 prisavky do akvarek z chovatelskych potreb
- 4 ocelova "L" mensich rozmeru
- 8 obycejnych "PC sroubu"
- 4 sloupky co se davaji pod MoBo
Vse je videt na obrazcich
http://maskola.cz/4um/Disk/1.jpg
do diry v prisavce kapnete vterinak a vlozite sloupek pod MoBo
samozrejme udelate 4 takove ;)
http://maskola.cz/4um/Disk/2.jpg
Az to zatuhne tak k tomu prisroubujete Lko...
http://maskola.cz/4um/Disk/3.jpg
a vsechny 4 kusy prisroubujete k disku.
V case to vypada si takhle:
http://maskola.cz/4um/Disk/Hotovo.jpg
Bud muzete disk na volno polozit nebo prisat prisavkama. S ohledem na hladkost plechu pak muzete PC klidne i prevazet. Prisavky drzi opravdu dobre.
Vetsina mych znamych presla na tohle uchyceni disku a jsou spokojeni. Pokud mate dole v case nejake diry pripadne je plech prilis hruby neni problem tam nalepit kus nejake folie a na tu disk prisat.
Da se to samozrejme pouzit i s vice disky. BUd je sesrobite dily z merkuru nebo ty Lka s prisavkama pridelate na kos na disky (nejaky Eurocase kos sem kupoval asi za 50,-). Provozoval jsme tak 2 nad sebou.
Pokud mate sirsi case nez je muj miniaturni je lepsi pro zvyseni stability (zvlaste pri pouziti vice disku) nasroubovat Lka opacne. Aby byla sirsi zakladna.
Samozrejme neni mozne pouzit tenhle postup pro uplne kazdy case. Nektere tam maji bohuzel napevno kose na disky.
Pro snizeni vzduchem siritelnych vibraci mam jeste na bocnici nalepany Silentmaxx Silma KF-25.
Mel jsem doma nejakou dobu Silentmaxx HD-silencer a musim rict ze tohle ztiseni je minimalne stejne ucinne ne-li uucinnejsi. Navic za zlomek ceny. A i chlazeni je minimalne srozvnatelne pokud mate v case vepredu 120mm in-take.
No vyhoda tohodle postupu je i ta ze nic nerezete, nevrtate...
Ja nejsem uplne levej ale zadny kouzelnik s rozlicnyma materialama taky nejsem a navic doma nemam dilnu...
EDIT:
kde co koupit:
prisavky - chovatelske potreby (v brne uspesnost cca 50%, maj to obcas na moravaku vedel tech novych garazi a proti luzankam; naopak treba v blekfildech nemaji nikdy)
Lka - jakekoli domaci potreby, pripadne si vemte sroubky co pasuji do disku at nekoupite moc velka
sloupky pod MoBo + srouby - jsou u kazde case a byva jich vic. mam jich doma desitky. pokud nemate nejlepsi je zajit do nejake mensi firmy prodavajici skladana PC, budou tam toho met tuny a myslim ze na pozadani neco daji/prodaji. myslim ze to bylo v nejakem e-shopu (CZC) za smesnou cenu, ale dle me je lepsi skocit do kramu na rohuu
-
Re: Vyrazne ztiseni disku za 60,- Kc
Tak tomu říkám skvělý nápad!!!
Dal bych K+, ale zatím nelze...
-
Výborný napad...s niecim podobným som experimentoval, ale nedotiahol som to takto pekne ako Tominek...Ja som na to pouzil namiesto prisaviek stuple od vina...heh...k+
-
To je parada, musim nekdy otestovat (ale tissi nez ten silentmaxx, mimochodem od tebe, tomu se mi nechce verit :) ), v pomeru cena/vykon bomba. Diky moc. K+
-
Perfektni vec hlavne diky skvele vyresenemu chlazeni a bez silenceru... V jednoduchosti je sila... :thumbup:
-
dobry napad (k+) a vzhledem k pomeru cena/vykon je to urcite bezkonkurecni, ale dovolil bych si diskutovat o cene a o mire ztiseni :)
mozna se pletu, ale vetsina lidi nejspis bude muset dokoupit vetrak a ten antivibracni material na bocnici taky neco stoji, ze jo... ale i tak to bude podstatne levnejsi nez silentmaxx, to jo
ale nechce se mi verit, ze by to bylo stejne tiche, jako disk uzavreny v silentmaxxu... chtelo by to nejake fundovane porovnani
btw kde vzit elka? zatim me napada jedine merkur :) ... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
distancni sloupky v GME a nebo nekde jinde v elektro materialu.
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
dobry napad (k+) a vzhledem k pomeru cena/vykon je to urcite bezkonkurecni, ale dovolil bych si diskutovat o cene a o mire ztiseni :)
mozna se pletu, ale vetsina lidi nejspis bude muset dokoupit vetrak a ten antivibracni material na bocnici taky neco stoji, ze jo... ale i tak to bude podstatne levnejsi nez silentmaxx, to jo
ale nechce se mi verit, ze by to bylo stejne tiche, jako disk uzavreny v silentmaxxu... chtelo by to nejake fundovane porovnani
btw kde vzit elka? zatim me napada jedine merkur :) ... a kde vzit dalsi sloupky pod mb?
takze silentmaxx jsem mel uz predtim - a pomaha stiseni vseho. opravdu porovnavam jen by-ucho. ale kde io to ze silentmaxx trochu lepe tlumi ty vibrace siritelne vzduchem ale daleko hure vibrace co se siri tuhyma materialama (typicky kostra case) (omlouvam se vsem odbornikum pres akustiku). protoze gumy silentmaxxu jsou dost tuhe.
rekl bych ze vibrace prenasena na kostru case jsou dost rusivejsi nez nejake piskani disku...
mohu porovnavat jen pro disky hitachi protoze uz dlouhou dobu nic jineho nemam. ale jejich projv je pro me zvukove prijemnejsi s timto resenim nez se silentmaxxem.
k tomu vetraku - mas samozrejme pravdu jde o to zda se nevyplati foukat i na ten HD-silencer.
ma osobni zkusenost - 5HD behem 2 let me odeslo v klasickem umisteni. behem dalsich 3 let me neodesel ani jeden ze 2 disku ktere byli za vetronem (treba to bylo necim jineym, netvrdim ze ne)
kde co sehnat dopisu do prvniho postu
-
Moc pěkné, myslím, že by se uplatnilo např. tady http://www.silentpcreview.com/forums...pic.php?t=8240 ;)
Dnes už se naštěstí dají koupit casy a disky, jejichž kombinace spolu s odhlučněním casu zajistí, že disky nejsou slyšet vůbec.
-
Mozna trochu OT: Tak jsem si myslel, ze jsem ztisil pocitac na minimalni uroven hluku a zjistil sem, ze nee. Vymenil sem ve zdroji ventilator za Noctuu NF-S12 800 rpm, na Ninjovy sem taky vymenil puvodni fan take za Noctuu, na grafice mam Zalmana VF 700 AlCu na 5V a disk WD 250 Gb KS SATA II mam v Silentmaxxu Hd silencer. Myslel jsem si ze mi dela nejvetsi bordel v PC fan ve zdroji a na Ninjovy, proto ta vymena a take stary disk, proto vymena za WD 250 Gb Ks SATA II. Ale kdyz sem vymenil ventilatory, tak jsem zjistil, ze sem si moc nepomohl, protoze nejvic je stale slyset disk, i kdyz je v Silentmaxxu (a to ho mam diky bezsroubove instalaci v casu, viz podpis, oblepen gumou a napasovan do 5.25 pozice). Proto tedka asi zkusim tvuj napad Tominku a sem zvedavej jak moc to pomuze (doufam ze jo, pac jinak uz nevim jak se zbavit hlucnosti disku) .
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Mozna trochu OT: Tak jsem si myslel, ze jsem ztisil pocitac na minimalni uroven hluku a zjistil sem, ze nee. Vymenil sem ve zdroji ventilator za Noctuu NF-S12 800 rpm, na Ninjovy sem taky vymenil puvodni fan take za Noctuu, na grafice mam Zalmana VF 700 AlCu na 5V a disk WD 250 Gb KS SATA II mam v Silentmaxxu Hd silencer. Myslel jsem si ze mi dela nejvetsi bordel v PC fan ve zdroji a na Ninjovy, proto ta vymena a take stary disk, proto vymena za WD 250 Gb Ks SATA II. Ale kdyz sem vymenil ventilatory, tak jsem zjistil, ze sem si moc nepomohl, protoze nejvic je stale slyset disk, i kdyz je v Silentmaxxu (a to ho mam diky bezsroubove instalaci v casu, viz podpis, oblepen gumou a napasovan do 5.25 pozice). Proto tedka asi zkusim tvuj napad Tominku a sem zvedavej jak moc to pomuze (doufam ze jo, pac jinak uz nevim jak se zbavit hlucnosti disku) .
silentmaxx na bocnice.
case do vinklu a ze 3 stran drevotrisku nebo nejaky masiv.
jako nozky case neco mekciho jak tuhe plastove bazmeky.
ale uplne tiche to stejne nebude. bude te srset nejaka civka nebo neco... :-/
-
No jo, ja jsem premyslel o odhlucnovaci hmote do casu, ale ma to jeden hacek. Mam pruhlednou bocnici uz od vyrobce a ta ma skrz ni na strane smerem dovnitr plastovy nozicky okrasnych sroubku (sou tam uplne nahovno) a kdyz je urezu tak to bude vypadat jak od prasete. Proto tam nemuzu tu odhlucnovaci hmotu dat. Vymenit podlozky co sou na spodku casu zkusim, to uz sem chtel udelat driv, ale nejak sem na to pozapomnel. A to s tim silentmaxxem sem nejak nepochopil. Myslel si pridelat ho rovnou na bocnice? V tom asi taky bude problem pac ty moje kose co sou ve skrini na 5.25 pozice a 3.5 pozice (jsou tam komplet odzhora dolu), se nedaji nijak odelat a pokud bych je oddelal, tak uz je tam nedam. Tak zbyva jeste jedna moznost koupit jinej case, ale kdyz me se ten muj libi.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
Mam pruhlednou bocnici ...
Celkem problém, když chceš mít supertichý počítač :(
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Celkem problém, když chceš mít supertichý počítač :(
Takze radis prodat a koupit novej, pac sem psal primo oficialnimu dodavateli Sunbeamtech u nas a samotnou neprosklenou bocnici mi nedodaj :(
-
No, osobně bych doporučoval, aby sis poslechl nějakou tichou konfiguraci postavenou v jiném kvalitním casu a porovnal to. Ono když řekneš, že nejhlučnější je (sám o sobě slušně tichý) disk v Silentmaxxu, tak může také být, že jsi ten opravdový netopýr a pak to budeš mít fakt těžké ... Tím hlukem disku myslíš přesně co? Ložiska, seek, vibrace?
-
ty vibrace, protoze kdyz dam na case ruku, tak lehce citim jak vrni. Ale je mi to zahadou, jak se muzou pres silentmaxx dostat na case, protoze case se silentmaxxem nema primy kontakt, je mezi nimi guma (obycejna guma na gumovani napasovana mezi ne, diky tomu, ze nebylo mozne v bezsroubovem kosi silentmaxx uchytit).
-
Panove, budte radi, ze to slysite...
Ti spravni vedi, co tim myslim...
-
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Panove, budte radi, ze to slysite...
Ti spravni vedi, co tim myslim...
no muzu ti rict ze kdyz me pet disku po sobe zacalo postrupone cvakat az docvakli uplne tak sem nebyl rad ze slisim.
2 Pitrs82:
udelej to jak ja. proste si udelej seznam potencionalnich zdroju hluku v case a postupne je vypinej zapinej. vrsek od fixi do vetrone ve zdroji (pokud nemuzes vypnout nejak inteligentne)
poodpojovat vsecky vetrone postupne. vypnout disk. zavrit case a poslouchat...
az si budes jist ze je to diskem zacni to resit.
ono je fajn ze se to primo nedotyka kovem na kov ale pokud tam nacpas gumu moc na fest tak se ty vybrace stejne budou prenaset (nevim znam se uplne v sireni vln v tech kterych materialech ale dle me pokud je to tam nacpane fest tak se proste prenaset budou).
to je podle me nejvetsi problem hd silenceru. ty gumy na krajich jsou moc tuhe. narozdil od tech prisavek co pouzivam ja. silencer tisi nejen vibrace ale tisi je mene. a prave vibrace byli u me vzdycky problem.
-
To Tominek: Jsem si stopro jist, ze je to disk. Vsechny fany aj ve zdroji sem za chodu pocitace uz jsem zastavoval i driv. Tedka ale sem si stopro jist diskem. Protoze kdyz odpojim disk a pustim pc, tak neny slyset. Zapojim-li k nemu disk, tak je to slyset. Tudiz je jasne ze je to disk. No hnedka v pondeli nakoupim potrebne veci pro tebou vymysleny bastl a uvidime jak to bude fungovat. S tema gumama mas mozna pravdu, je to tam dost nafest, zkusim tam mezi to dat neco jinyho, nejaky mekci gumovy material a uvidi se.
-
Citace:
Původně odeslal
Pitrs82
To Tominek: Jsem si stopro jist, ze je to disk. Vsechny fany aj ve zdroji sem za chodu pocitace uz jsem zastavoval i driv. Tedka ale sem si stopro jist diskem. Protoze kdyz odpojim disk a pustim pc, tak neny slyset. Zapojim-li k nemu disk, tak je to slyset. Tudiz je jasne ze je to disk. No hnedka v pondeli nakoupim potrebne veci pro tebou vymysleny bastl a uvidime jak to bude fungovat. S tema gumama mas mozna pravdu, je to tam dost nafest, zkusim tam mezi to dat neco jinyho, nejaky mekci gumovy material a uvidi se.
nevim jaky mas case a zda je to proveditelne ale zkus i poveseni disku. to jsem taky zkousel. je to jeste levnejsi a taky jednoduche, ale nejak sem tomu neveri protoze tocenim se disk pohupoval...
uvidis co ti bude vyhovovat. pokud je to mozne tak i tu ztisovaci hmotu doporucuju. stoji to par kacek a funguje dobre
(zvlast kdyz si uvedomym kolik stoji kvalitni oboustrana lepici paska a jak je jekor malo uciny :-D)
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
nevim jaky mas case a zda je to proveditelne ale zkus i poveseni disku. to jsem taky zkousel. je to jeste levnejsi a taky jednoduche, ale nejak sem tomu neveri protoze tocenim se disk pohupoval...
uvidis co ti bude vyhovovat. pokud je to mozne tak i tu ztisovaci hmotu doporucuju. stoji to par kacek a funguje dobre
(zvlast kdyz si uvedomym kolik stoji kvalitni oboustrana lepici paska a jak je jekor malo uciny :-D)
Case mam tenhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30209 ale problem u nej je ze se neda sehnat neprosklena bocnice (ani vyrobce ji nedoda). Coz v pripade toho, kdybych tam chtel nalepit tu odhlucnovaci hmotu bude problem, jak sem psal vyse. No a povesit disk bych radsi ani nezkousel pac mam skrin u nohou a kdybych do toho treba nechtic kopnul, tak by mohl byt maler. No vyzkousim jeste to co jste mi poradily a kdyby nic tak asi koupim case novej bez perforace a se silnejsim plechem.
-
asis to zkousel ale nemuzes ty bocnice prehodit? pokud mas case pravou bocnici prirazeny k nejake zdi/suplikum/stolu... tak to neuvidis a ta deska stolu/supliku... te to odhlucni dost
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
asis to zkousel ale nemuzes ty bocnice prehodit? pokud mas case pravou bocnici prirazeny k nejake zdi/suplikum/stolu... tak to neuvidis a ta deska stolu/supliku... te to odhlucni dost
No vidis, to jsem zkousel, ale nezkusil sem na tu neprosklednou bocnici nalepit odhlucnovaci material. No za pokus to stoji, on neni zas az tak drahej.
Edit: ta druha strana casu ma vedle sebe desku od stolu, takze by to mohlo fungovat :)
-
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material? a nezvysi mi to treba teplotu ve skrini?
-
Citace:
Původně odeslal
Opty
hele jak moc pomuze ten odhlucnovaci material? a nezvysi mi to treba teplotu ve skrini?
To by me taky zajimalo.