jaký texťák na starý počítač
Ahoj,
rozcházím starý comp (Pent. I@cca 100Mhz / 24MB RAM / 1GB HDD) pro mámu na psaní. Jsou tam Win 95 EN a Office 97 EN.
Potřeboval bych nějakej českej texťák...
Požadavky - musí umět to co word 97 CZ:
- plná česká lokalizace
- podpora české gramatiky
- pracovat min. s RTF, ideálně i DOC soubory
a nedělat kraviny:-) (rozhození písma při tisku, vyžadovat připojení k netu a pod.)
No a aby to chodilo na tom kompu, s tím, že tam nechci nic odinstalovávat (jsem rád, že to vůbec chodí).
Dal by se tam samostatně nahodit CZ Word 97?
Re: jaký texťák na starý počítač
Word97 je asi rozumna volba. Nainstalovat by to mozna slo. Pokud ne, tak nainstalovat na jinde a jenom zkopirovat. Aspon teda na win98 se instalovat nemusi.
Citace:
Původně odeslal
msg
Ahoj,
rozcházím starý comp (Pent. I@cca 100Mhz / 24MB RAM / 1GB HDD) pro mámu na psaní. Jsou tam Win 95 EN a Office 97 EN.
Potřeboval bych nějakej českej texťák...
Požadavky - musí umět to co word 97 CZ:
- plná česká lokalizace
- podpora české gramatiky
- pracovat min. s RTF, ideálně i DOC soubory
a nedělat kraviny:-) (rozhození písma při tisku, vyžadovat připojení k netu a pod.)
No a aby to chodilo na tom kompu, s tím, že tam nechci nic odinstalovávat (jsem rád, že to vůbec chodí).
Dal by se tam samostatně nahodit CZ Word 97?
NEvím co u tebe znamená "samostatně Word 97", ale můžeš samozřejmě při instalaci office nainstalovat jen Word. Jinak 97ku jsem používal na podobné konfiguraci docela běžně a bez problémů, je to dobrá volba.
Starsi free verzi 602 pro PC Suite, je to v podstate nahrazka Office, pokud nepotrebujes nejaky specielni cinnosti (jako editace .xls tabulek s x tisici radky, specielnimi makry atd, tak je to rozumne pouzitelne a beha to i na pomerne sterejch PC sestavach. Obsahuje 602Text, 602Tab, 602Photo a "suplikoidni" poradac dokumentu i s nekterymi vzory dokumentu. Placena verze (kdyis jsem ji v akci kupval mylsim za 499,-) obsahuje navic kontrolu preklepu na pozadi s ceskym slovnikem a pak ruzne druhy specielnejnejsich prevadecu a funkci, ktere pri beznem "kancelarskam" provozu nejak nepouzijes (alepson mne nechybej)
Rovnez OpenOffice je obdoba, nicmene jak "silny" potrebuje PC k beznymu provozu nevim, netestoval jsem.
Word pojde bez problemov. OpenOffice je pomaly aj na podstatne silnejsich strojoch.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Word pojde bez problemov. OpenOffice je pomaly aj na podstatne silnejsich strojoch.
Taky bych rekl, ze OO je pomerne narocnej, 602 Text bude o par procent "linejsi" nez O97, ale myslim rovnez pouzitelnej a zdarma.
Jj, Word97 bude litat v klidu. OpenOffice na takovy stroj rozhodne nee.
Citace:
Původně odeslal
tiktak
Taky bych rekl, ze OO je pomerne narocnej, 602 Text bude o par procent "linejsi" nez O97, ale myslim rovnez pouzitelnej a zdarma.
Ale chce to opravdu starsi verzi. Novy 602 balik uz je zalozeny na OO.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Ale chce to opravdu starsi verzi. Novy 602 balik uz je zalozeny na OO.
Jj, presne tak, primo 602 Pro PC Suite ve verzi 4.xxxxxx
Diky za info.
Jeste komp ma jednu nevyhodu, ze nema CD, takze tam vse taham pres CF s redukci na PCMCIA (je to notebook, desktop tohoto vykonu bych hodil do kose). Cili bych to musel nahrat na disk, pak odinstalovat Office, ale nechat systém (pac uz bych ho taky nemusel nahrat zpatky) a z disku nainstalovat CZ Office, resp. jen teda ten word. Slo by to takhle, ne?
Jo, jeste kolik maji instalacky officu na disku? Uz tam toho moc volnyho nemam...
Citace:
Původně odeslal
msg
Diky za info.
Jeste komp ma jednu nevyhodu, ze nema CD, takze tam vse taham pres CF s redukci na PCMCIA (je to notebook, desktop tohoto vykonu bych hodil do kose). Cili bych to musel nahrat na disk, pak odinstalovat Office, ale nechat systém (pac uz bych ho taky nemusel nahrat zpatky) a z disku nainstalovat CZ Office, resp. jen teda ten word. Slo by to takhle, ne?
Jo, jeste kolik maji instalacky officu na disku? Uz tam toho moc volnyho nemam...
To by urcite slo (i kdyz slovo urcite ve spojeni s w95 by se pouzivat nemelo). Jinak velikost bude stejna jako u tech office v EN verzi ;)
Když už jsme tedy u Uidousů, taky existuje Win verze Abiwordu. V současnosti se prý snaží blížit použitelností OpenOffice.
Honza