Spojenie dvoch LAN, kazda z vlastnym pristupom do internetu
Mozno blba otazka ale pri hladani som nic podobne nenasiel.
1 LAN = Internet->AP->svitch->PCs
2 LAN = Internet->AP->svitch->PCs
akym sposobom tieto dve siete prepojit aby bolo mozne na PCs zdielat subory popripade LAN hry. Je mi jasne ze treba bridge len neviem kde, ze ci medzi svitche alebo AP-cka alebo ako.
|
bridge
|
A ako zabezbecit aby sa tie packety ktore maju ist do internetu nemiesali resp. co by ste ako bridge odporucili nemam s tym moc skusenosti bridge som este nerobil.
Re: Spojenie dvoch LAN, kazda z vlastnym pristupom do internetu
Predpokladam ze site nejsou vedle sebe, ale na ruznych mistech. Cili pres switche by to neslo, muselo by se to premostit na APckach.
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Predpokladam ze site nejsou vedle sebe, ale na ruznych mistech. Cili pres switche by to neslo, muselo by se to premostit na APckach.
No kabel si viem predstavit, zeby som ho prepojil, predsa len su to iba dve poschodia, ale asi si myslel nieco ine
Pokud jsou ty dve linky do netu podminkou, tak v kazdy siti dat mezi AP a switch router a ty pak propojit, jinak pokud maj internet spolecnej, tak router mezi AP a ty dva switche.
Citace:
Původně odeslal
bxm
Mozno blba otazka ale pri hladani som nic podobne nenasiel.
akym sposobom tieto dve siete prepojit aby bolo mozne na PCs zdielat subory popripade LAN hry. Je mi jasne ze treba bridge len neviem kde, ze ci medzi svitche alebo AP-cka alebo ako.
|
bridge
|
A ako zabezbecit aby sa tie packety ktore maju ist do internetu nemiesali resp. co by ste ako bridge odporucili nemam s tym moc skusenosti bridge som este nerobil.
Jednoduche reseni - vypnes vsechny dhcp a Ip nastavis na pevno tak, ze jedna sit bude mit napr branu 10.0.0.1 a druha 10.0.0.2 - tim odlisis kudy do netu.
Slozite - budeme si hrat s routovanim - jedna lan bude mit rozsah adrese 192.168.1.0/24 druha 192.168.2.0/24. Na brane do netu nastavis, ze pokud prileze nejaky packet do site 192.168.2.0 tak pujde napr pres 192.168.1.254. Ovsem vyzaduje to znalosti routovacich tabulek apod a obe ty brany do netu by to museli podporovat (cili ne zadne adsl modemiky :) ).
Doporucuju proste dat si stejny rozsah adres, vypnout dhcp, a brany at maji kazda jinou adresu a pak si to nastavis podle toho ve ktere "siti" jsi :)
Citace:
Původně odeslal
soooc
Jednoduche reseni - vypnes vsechny dhcp a Ip nastavis na pevno tak, ze jedna sit bude mit napr branu 10.0.0.1 a druha 10.0.0.2 - tim odlisis kudy do netu.
Slozite - budeme si hrat s routovanim - jedna lan bude mit rozsah adrese 192.168.1.0/24 druha 192.168.2.0/24. Na brane do netu nastavis, ze pokud prileze nejaky packet do site 192.168.2.0 tak pujde napr pres 192.168.1.254. Ovsem vyzaduje to znalosti routovacich tabulek apod a obe ty brany do netu by to museli podporovat (cili ne zadne adsl modemiky :) ).
Doporucuju proste dat si stejny rozsah adres, vypnout dhcp, a brany at maji kazda jinou adresu a pak si to nastavis podle toho ve ktere "siti" jsi :)
Cize ak to chapem spravne, dam medzi kazdy AP a svitch router, ten nastavim tak, aby uplink mal ipcku pridelenu z AP(dhcp, alebo aj tu musim zabezpecit, aby tie routre nemali rovnaku IP-cku smerom do AP-cka), lokalnu siet za routrom nastavim kazdu zvlast bez dhcp napevno jeden z gate 10.0.0.1 druhy z 10.0.0.2 a tie routre prepojim navzajom kablom(musi byt cross?), ktory pichnem zo stran lokalnych sieti.
Jestli ty AP routujou, mohli by to zvladnout samy, jen je propojit a nastavit.
Jestli ty 2 site nemaj stejnej adresni rozsah, staci ti jeden router, kterej ti spoji ty 2 switche. Nechas na PC zapnuty DHCP, jen do routovaci tabulky kazdyho PC zadas permanentni zaznam s routou do ty druhy site (pres ten router). - tot asi nejmensi moznej zasah.
Dlasi moznost povypinat DHCP, vse na PC nastavit rucne jak bylo a navic na kazdy PC nastavit druhou IP z rozsahu druhy site. Pak uz jen propojit switche. (mozna trochu prasarna :-) )
Nebo jak psal soooc (jestli dobre chapu), odelat z toho jednu sit a kvuli zachovani cesty do internetu zadat vse rucne s puvodni vychozi branou. Tam ti taky staci jen kabel mezi switche.
Nebo jak bylo psano vyse ....
Zalezi na podminkach ...
>Nebo jak psal soooc (jestli dobre chapu), odelat z toho jednu sit a kvuli zachovani cesty do internetu zadat vse rucne s puvodni vychozi branou. Tam ti taky staci jen kabel mezi switche.
Pochopil jsi spravne :)
prepojit dva switche kablom medzi sebou, vypnut DHCP na APckach (ak sa pouziva) a nastavit vsetko rucne, tzn. jedna skupina PC bude mat ako branu jedno AP a druha skupina druhe.