Poraďte distribuci na oldtime stroj :)
Nazdarek lidičky .. potřebuju dát starší komp k fotříkovi do práce, bude tam max. prohlížet katalogy, nebo psát něco v office. Jakou distribuci Linuxu by jste zvolili na takovouhle starou konfiguraci. PII 333,192 MB RAM,Graf. AGP 8MB,2* Ide Disk 10GB+3GB... zbytek je myslim úplně fůk :). Díky
Re: Poraďte distribuci na oldtime stroj :)
Citace:
Původně odeslal
Kryppt
Nazdarek lidičky .. potřebuju dát starší komp k fotříkovi do práce, bude tam max. prohlížet katalogy, nebo psát něco v office. Jakou distribuci Linuxu by jste zvolili na takovouhle starou konfiguraci. PII 333,192 MB RAM,Graf. AGP 8MB,2* Ide Disk 10GB+3GB... zbytek je myslim úplně fůk :). Díky
Je to jedno. Office bude vsude pomaly.
Mozna trosku "vhodnejsi" jsou - slackware, archlinux, debian, gentoo (kompilovat nekde jinde, pripadne si pockat :) ).
Ale nejlepsi kdyz tam das nejake distro ktere znas a patricne ho vyladis.
abych řekl pravdu, tak linuxe používám teprve tak půl rok. Zatím jsem poznal akorát kubuntu,ubuntu a mandrivu .. prostředí kde a gnome :) ... napadají Tě prosím ještě jaký verze by byly tak akorát :?: .. díky :D
jak uz bylo receno pokud mas moznost kompilovat nekde jinde popripade mit zprovoznene distcc tak jdi do gentoo + nejaky lightweight WM treba openbox
Citace:
Původně odeslal
Kryppt
abych řekl pravdu, tak linuxe používám teprve tak půl rok. Zatím jsem poznal akorát kubuntu,ubuntu a mandrivu .. prostředí kde a gnome :) ... napadají Tě prosím ještě jaký verze by byly tak akorát :?: .. díky :D
Jde o to, co se bude pouzivat za aplikace a kolik toho obsluha zkousne.
Doporucil bych libovolnou distribuci s fluxboxem (fluxbuntu treba(?), ale je to skutecne jedno - lze to doinstalovat vsude) a Abiwordem a na pdf by byl dobry Xpdf.
//edit: u WM je to taky celekem jedno - napsal jsem fluxbox, protoze ho pouzivam a mam ho rad. OpenBox bude taky OK. Stejne tak Xfce4 je siroce doporucovane na podobne stroje.
Zkus cokoli s Xfce, treba xubuntu, to by se mohlo slusne hybat i na kdejaky vykopavce
KDEcko na tom pojde v pohode. Pruser je vsak v OOo, ten je nechutne pomaly... A ziadny lightweight WM tomu nepomoze.
Tak ja KDE nepouzivam, ale kdyz Rainbow tvrdi, ze se na takove sestave budou hybat, tak to asi bude pravda :)
Potom by to byla vhodna volba, pokud by uzivatel trval na nejakem "privetivem" prostredi/aplikacich. Taktez start aplikaci integrovanych do KDE by byl podstatne rychlejsi. A Koffice uz jsou snad i pouzitelne.
KDE nie je take pomale, ako sa o nom hovori. Kedysi byvalo. Od 128MB RAM je to pouzitelne na jednoduche veci, CPU neviem ake minimalne to znesie, aby to islo pouzivat :)
Pouzival som XFCE a ked som skusil KDE, tak som zistil, ze mnohe veci su tam rychlejsie (menej zatazuje CPU) a pri pouzivani KDE programov (Konqueror, Kmail, Konsole) aj menej zerie pamat.
KOffice je stale dost nepouzitelny ale na jednoduche veci by mohol stacit.
Muzes mi prosim prozradit, na jakem distru jsi prisel na tyto postrehy? Pravda je, ze jsem Xfce uz delsi dobu nevidel, ale o KDE bych zrovna nerekl, ze je nejake rychle. Kdyz jsem asi pred 3 roky instaloval desktop linux na nejaky 400ky se 128MB, tak KDE bylo dost nepouzitelne, kdezto Xfce litalo jako z praku. Schvalne si stahnu xubuntu a kubuntu a porovnam to, nejak se mi totiz nezda, ze by lightweigh Xfce melo byt pomalejsi nez full-featured KDE.
O KOffice jsem posledni dobou naopak slysel hodne chvaly, ale sam jsem ho nepouzival. Jnak souhlas s ostatnimi, ze OO je na starsi stroje nepouzitelne.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
KDE nie je take pomale, ako sa o nom hovori. Kedysi byvalo. Od 128MB RAM je to pouzitelne na jednoduche veci, CPU neviem ake minimalne to znesie, aby to islo pouzivat :)
Pouzival som XFCE a ked som skusil KDE, tak som zistil, ze mnohe veci su tam rychlejsie (menej zatazuje CPU) a pri pouzivani KDE programov (Konqueror, Kmail, Konsole) aj menej zerie pamat.
KOffice je stale dost nepouzitelny ale na jednoduche veci by mohol stacit.
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Muzes mi prosim prozradit, na jakem distru jsi prisel na tyto postrehy? Pravda je, ze jsem Xfce uz delsi dobu nevidel, ale o KDE bych zrovna nerekl, ze je nejake rychle. Kdyz jsem asi pred 3 roky instaloval desktop linux na nejaky 400ky se 128MB, tak KDE bylo dost nepouzitelne, kdezto Xfce litalo jako z praku. Schvalne si stahnu xubuntu a kubuntu a porovnam to, nejak se mi totiz nezda, ze by lightweigh Xfce melo byt pomalejsi nez full-featured KDE.
O KOffice jsem posledni dobou naopak slysel hodne chvaly, ale sam jsem ho nepouzival. Jnak souhlas s ostatnimi, ze OO je na starsi stroje nepouzitelne.
Osobne nemam s KDE ani Xfce zkusenosti, ale verim, ze v zakladu je Xfce je rychlejsi, jenze na kompu se nejspis budou spoustet i nejake aplikace a nektere z nich pravdepodobne budou KDE apolikace a potom se stejne musi KDE/QT knihovny natahnout do pameti. V te chvili by mohlo zacit mit KDE vyhodu.
Postrehy su zo Slackware. Momentalne pouzivam v robote (Celeron 900, 512MB RAM), doma (Cyrix MII PR300, 192MB RAM) aj na notebooku (Pentium 166MMX, 80MB RAM) uz len KDE. Predtym som mal XFCE. Na tom notebooku je KDE dost pomale, ale XFCE je tam pomale tiez. Jedine windowsy su tam rychle (takze vyvojari KDE maju stale co zlepsovat).
Ono to XFCE nie je zase az take lightweight, ako vyzera. Pouziva GTK kniznicu, co je pomale svinstvo. Lightweight je to akurat v tom, ze to nic nevie.
A aky browser a mail klient budes pouzivat v XFCE? Firefox+Thunderbird? Takze k tomu 2x Gecko do pamate (ano, dvakrat). V KDE je Konqueror a KMail, pouzije sa KHTML (co je mimochodom najrychlejsie HTML renderovacie jadro), a to len raz.