Aky je rozdiel rychlosti na zaciatku a na konci HDD?
Zvyknem mat swap na druhom fyzickom HDD, na samostatnej particii. Disk (non system) je SATA II a rozdelil som ho takto: 200GB data, 4GB win swap, zbytok unalocated (pre neskorsiu instalaciu Linuxu). Ma vyznam, aby som to prerabal a tu swap particiu presunul na zaciatok disku koli rychlosti? System HDD je SATA I.
Re: Aky je rozdiel rychlosti na zaciatku a na konci HDD?
HDTach ti u kazdeho disku informativne rozbrazi, jaka je rychlost cteni v ruznych castech disku.
U swapu je dulezitejsi pristupova doba nez prenosova rychlost, takze zabit odpoledne presouvanim nejakych partic je imho zbytecne.
Vdaka Caleb, potesil si ma.
No, ja by som ten swap presunul na začiatok, lebo tak ako je dôležitá prístupová doba, tak aj rýchlosť čítania (čím skôr prečítaš, tým skôr môžeš hľadať ďalšie dáta), nehovoriac o tom, že prísupová doba je o toľko horšia, čím ďalej musí ísť hlava na disku. Takto ti hlava bude stále lietať niekam na koniec disku, čo nie je práve najideálnejšie. Ja by som tú partíciu presunul. Keď nemáš zaplnený disk, tak to máš za hodinky, alebo to jednoducho pusti cez noc.
Citace:
Původně odeslal e1
Takto ti hlava bude stále lietať niekam na koniec disku, čo nie je práve najideálnejšie.
Tak podle tehle uvahy, by bylo nejidealnejsi umistit swap doprostred disku, ne?
Nie, lebo súbory od OS a aplikácie ktoré najčastejšie pouźívaš sú väčšinou práve na začiatku (v prípade že rozbiehaš nový OS na čistom disku),.
Staci si precitat poriadne prvy post - je z neho jasne, ze swap je na druhom disku. Takze z hladiska pristupovej doby je uplne jedno, ci je na zaciatku alebo na konci.
No úplne jasné to nie je, aj keď Tykoxo naozaj spomína niečo ohľadom druhého disku. Každopádne swap by som dal aj tak na začiatok disku, či je to systémový disk, alobo iný. Rýchlostný rozdiel tam je a keď neikomu kompo veľa swapuje, tak sa to dá citiť.
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Tak podle tehle uvahy, by bylo nejidealnejsi umistit swap doprostred disku, ne?
uz nevim kde, ale kdesi sem o tom cetl a uz to nejakou dobu praktikuju :) ... ale jak to tak ctu, tak to asi neni pravda...