1 Příloh-a(y)
TcaseMax a jeho prekroceni
Rad bych vedel od nekoho kdo o tom vi dost a ma proto i nejaky ten podklad , zda :
TcaseMax urcuje max. povolenou teplotu jadra (core - ktera se zobrazuje napr. v poslednim speedfanu anebo v programu CORE TEMP ) anebo teplotu ktera je ukazovana biosem jako CPU a ve speedfanu jako temp1
viz obrazek. priloha
Rad bych v tom mel jasno!
vsem zucastnenym diky!
Re: TcaseMax a jeho prekroceni
Uz tu o tom bylo psano spoustu...
Ale jinak TCaseMax je v podstate max. teplota CPU ktera by se nemela prekrocit.Vsude mozne se psalo,ze pokud ji prekrocis a CPU ti pak nejakym zpusobem odejde,tak ze by ti nemuseli uznat reklamaci prave z toho duvodu,ze by si zjistili ze jsi prekrocil tu max. teplotu.Jenze to je pitomost,protoze neni sance jak by to mohli zjistit."Mozna" nekde ve vyrobne AMD,ale nikde jinde si myslim ze zadny pristroj na to nemaji (jestli vubec existuje).
Taky bys to asi nemel prekracovat z duvodu,ze CPU ma svoji "pojistku" proti vypaleni a po prekroceni tyhle max. teploty by se ti CPU mohlo zacit samo zpomalovat,popr. by ti to mohlo zpusobit restart PC prave kvuli svoji ochrane...Samozrejme ze pokud to prekrocis o cca 1-2*C tak se jeste nic nedeje,ale mel by sis pak uvedomit,ze musis delat neco s tim,aby to bylo porad pod tu max. TCaseMax.
TCaseMax je vyrobcom povolena max. teplota uprostred heatspredru a s meranim pomocou digitalneho termalneho cidla (teplota jadra) ma pramalo spolocne. Po prekroceni, PC sa nezacne ani spomalovat, ani sa nerestartne, ale sa natvrdo vypne. (Nemyl si to s throttlovanim u Intelu)
Citace:
Původně odeslal
tomase
TCaseMax je vyrobcom povolena max. teplota uprostred heatspredru a s meranim pomocou digitalneho termalneho cidla (teplota jadra) ma pramalo spolocne. Po prekroceni, PC sa nezacne ani spomalovat, ani sa nerestartne, ale sa natvrdo vypne. (Nemyl si to s throttlovanim u Intelu)
No vysvetlil jsi to lip,ale mas pravdu,po vetsim prekroceni TCaseMax se natvrdo vypne...Trosku jsem se seknul... :)
Jakym zpusobem se da u A64 prekrocit TCaseMax? To mi hlava nebere, vzdyt to jsou studeny, nezravy procesory. V tuhle chvili mam vytizenost CPU 15%, teplotu jadra 31° C a otacky na AC 1700. 2800MHz/1,45V
Pri pretaktovani a slabym chlazeni to jde velmi lehce... ale nestane se nic, to ze se komp vypne je blbost. Cim to mas podlozeny? Si to vyzkousej. Je to jen jakasi doporucena teplota kterou bys nemel prekrocit. Ale pokud prekrocis tak se nic nestane, CPU se neznici ani o zaruku neprijdes (protoze to nemaj jak zjistit).
Citace:
Původně odeslal
Baneshee2
Pri pretaktovani a slabym chlazeni to jde velmi lehce... ale nestane se nic, to ze se komp vypne je blbost. Cim to mas podlozeny? Si to vyzkousej. Je to jen jakasi doporucena teplota kterou bys nemel prekrocit. Ale pokud prekrocis tak se nic nestane, CPU se neznici ani o zaruku neprijdes (protoze to nemaj jak zjistit).
No tak CPU se musi vypnout a nebo nemusi...Treba ja jsem u kamarada pretaktoval X2 4200+ na nejakych slabych 2500MHz a mel pouze nejakej slabej BOX chladic a TCaseMax mel myslim 63*C a taky to chvili pak jelo na 65*C.Myslim ze se vypne spis az dosahne jeste o dost vyssich teplot.Kazdopadne i to ze to presahne o pouhy 2*C by se nemelo podcenovat a radsi ject pod tu max. teplotu.Kazdopadne dnesni CPU jsou natolik dobre udelany,ze znicit je tim ze se prepalej je uz v podstate nemozny (i kdyz stat se to samozrejme obcas muze),ale uz nejsme v dobe Athlonu 1400+ a pod. ktery se spalily pri nejakych 300*C a podobne... ;)
Citace:
Původně odeslal
Baneshee2
Cim to mam podlozene? Zeby realnou skusenostou? U stareho winchestra to bolo napveno 65 stupnov. Cidla boli presne a odpojil som vodne chladenie, pretoze som ho menil za chodu. Fukanim do hadic som drzal teplotu pod 65, akonahle skocila chcela skocit na 66 pocitac sa vypol. To iste aj u X2. A tym to mas podlozene cim? Ona tam ta poistka nie je pre srandu a teplota nie je doporucena ale pevne zakodovana v registroch procesoru.
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
No vysvetlil jsi to lip,ale mas pravdu,po vetsim prekroceni TCaseMax se natvrdo vypne...Trosku jsem se seknul... :)
no tys halvne nerekl,ze je to teplota na heat spreadu,coz je dost podstatny:)
2halen:ta tvoje teplota vypada divne, to mas z digit cidla ?
No me jde hlqavne o to ..ktera z tech dvou teplot se tyka Tcasemax (vim co to je) ...jestli je to teplota kterou ukazuje bios nebo primo ta z jadra? Proste ktera je z tech dvou pro TcaseMax podstatna?
Citace:
Původně odeslal
Chihuri
no tys halvne nerekl,ze je to teplota na heat spreadu,coz je dost podstatny:)
2halen:ta tvoje teplota vypada divne, to mas z digit cidla ?
No jo no,tak se vsichni zblaznete... :rolleyes: :)
Ale tak aspon neco jsem poradil.Myslim ze i to staci.Vy jste to jen trosku lip doplnili... ;)
EDIT:
Citace:
Původně odeslal
WAR-TIN
No me jde hlqavne o to ..ktera z tech dvou teplot se tyka Tcasemax (vim co to je) ...jestli je to teplota kterou ukazuje bios nebo primo ta z jadra? Proste ktera je z tech dvou pro TcaseMax podstatna?
BIOS by ti mel ukazovat v podstate tu stejnou teplotu jako ukazuje napr. program CoreTemp (z jadra).Ale vetsinou je tam +- par stupnu Celsia vic nebo min.U me je to napr. asi o 2-3*C min nez v BIOSU...Ale byli tu i lide,kterym to ukazovalo rozdily treba 10*C a to je uz horsi.Ale je to zpusobeny spatnym cidlem na deskach a tak...
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
No jo no,tak se vsichni zblaznete... :rolleyes: :)
Ale tak aspon neco jsem poradil.Myslim ze i to staci.Vy jste to jen trosku lip doplnili... ;)
EDIT:
BIOS by ti mel ukazovat v podstate tu stejnou teplotu jako ukazuje napr. program CoreTemp (z jadra).Ale vetsinou je tam +- par stupnu Celsia vic nebo min.U me je to napr. asi o 2-3*C min nez v BIOSU...Ale byli tu i lide,kterym to ukazovalo rozdily treba 10*C a to je uz horsi.Ale je to zpusobeny spatnym cidlem na deskach a tak...
coretemp ukazuje teplotu z jadra ..je to primo jeden registr uvnitr procesoru ...
a temp1 je cidlo nekde u cpu ze ktereho odecita deska a bios imho.
Citace:
Původně odeslal
WAR-TIN
coretemp ukazuje teplotu z jadra ..je to primo jeden registr uvnitr procesoru ...
a temp1 je cidlo nekde u cpu ze ktereho odecita deska a bios imho.
presne tak :-)
Citace:
Původně odeslal
tomase
Cim to mam podlozene? Zeby realnou skusenostou? U stareho winchestra to bolo napveno 65 stupnov. Cidla boli presne a odpojil som vodne chladenie, pretoze som ho menil za chodu. Fukanim do hadic som drzal teplotu pod 65, akonahle skocila chcela skocit na 66 pocitac sa vypol. To iste aj u X2. A tym to mas podlozene cim? Ona tam ta poistka nie je pre srandu a teplota nie je doporucena ale pevne zakodovana v registroch procesoru.
Tak to leda u tebe, já jsem winschestera dostal celkem vysoko nad stovku, byl to CPU co mu nedoléhal heatsphreader na jádro a nikdy žádný vypnutí PC nenásledovalo. Pak tu mám zrovna teď jednoho Venice, bohužel mi došla teplovodívá pasta a tak jede dočasně bez ní no a ve full load má kolem 85 a a Tcasemax má 56 a hádej co se děje? Nic. Jediná situace kdy by se PC možná hodlal vypnout by bylo, kdybych mu nastavil určitou teplotu v biosu po které se to má automaticky vypnout, ale vzhledem k tomu, že všechny tyhle položky mám vypnuté, tak vim, že překročenim Tcasemax se vůbec nic nestane. :)
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Tak to leda u tebe, já jsem winschestera dostal celkem vysoko nad stovku, byl to CPU co mu nedoléhal heatsphreader na jádro a nikdy žádný vypnutí PC nenásledovalo. Pak tu mám zrovna teď jednoho Venice, bohužel mi došla teplovodívá pasta a tak jede dočasně bez ní no a ve full load má kolem 85 a a Tcasemax má 56 a hádej co se děje? Nic. Jediná situace kdy by se PC možná hodlal vypnout by bylo, kdybych mu nastavil určitou teplotu v biosu po které se to má automaticky vypnout, ale vzhledem k tomu, že všechny tyhle položky mám vypnuté, tak vim, že překročenim Tcasemax se vůbec nic nestane. :)
To mas skor dosahane cidla ako na tvojom 170stupnovom durone :mweheh:
Citace:
Původně odeslal
tomase
To mas skor dosahane cidla ako na tvojom 170stupnovom durone :mweheh:
Tamto byl fakt extrém, ale teď u těch K8 si nemyslím, že by bylo něco s čidlama. Tyhle teploty co tu dávám, ty jsou naměřený přes coretemp, čili je to asi nejpřesněji, jak to jde. Taky se to tak i tváří. Normál je tam 44C, ale zapnu prime během jedný sekundy je to k 80C což je přesně chování teploty jádra když má špatnej kontakt s chladičem, to že senzor desky to zpozoruje mnohem později a s menším výkivem je jecho nedostatek. Ale to, že se PC vypne když se překročí Tcasemax to prostě nesedí.
1 Příloh-a(y)
Teplota divne nevypada, mam CPU s pomerne nizkym TCaseMax (55) a TDP podle CoreTemp 38,2W. To vytizeni 15% bylo spustenym Foobarem a kopirovanim dat z disku na disk. Teplota okoli asi tak 20 stupnu. Prave proto se divim, ze nekdo resi teploty u A64, nektery asi opravdu topej? Me netopi a jsem za to vdecnej. :) Pravdou je, ze jsem u Freezera zarovnaval zakladnu, byla kriva.
ale stale mi nikdo nedokazal odpovedet :_(((((((((((((((((((
Citace:
Původně odeslal
WAR-TIN
ale stale mi nikdo nedokazal odpovedet :_(((((((((((((((((((
jak to ???!! je to teplota na HS tim padem s core to nema moc co delat a cidlo na desce by melo bejt pod procem tzn z druhy strany,takze ani to ti ji moc nezmeri...