Zalman VF-900Cu (3-pin) na 2-pin - pojede?
Premyslim o tomhle chladici na svoji novou grafiku Sapphire Radeon X1950Pro 512MB AGP.Premyslel jsem ze bych ho reguloval rucne pomoci FanMate 2 a nebo ze bych ho zapojil do grafiky a nechal bych ATT at ridi otacky jak je nastavim.Jenze na grafice je pouze pripojeni na 2-pin chladic (referencni chladic ma 3-pin a jede tam vse OK) a ne jako u ostatnich grafik tohoto typu ze je tam 3-pin.
Chci se teda zeptat,jestli kdyz na ten 2-pin pripojim ten VF-900Cu,tak jestli pojede bezproblemu a bude moznost stejne ridit otacky chladice jako u toho referencniho nebo jestli musi byt pripojeny na ten 3-pin.
Snazil jsem se tady (i na netu) najit ruzny vysvetleni tech kabliku (cerveny,cerny,bily) na co kazdy je,ale bohuzel jsem nepochodil.Vim ze to tady nekde bylo a jednou jsem to videl,jenze si uz nepamatuju kde a co kazdy kablik mel za funkci (pak bych si asi na otazku dokazal odpovedet sam...).Moc diky
Re: Zalman VF-900Cu (3-pin) na 2-pin - pojede?
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
Premyslim o tomhle chladici na svoji novou grafiku Sapphire Radeon X1950Pro 512MB AGP.Premyslel jsem ze bych ho reguloval rucne pomoci FanMate 2 a nebo ze bych ho zapojil do grafiky a nechal bych ATT at ridi otacky jak je nastavim.Jenze na grafice je pouze pripojeni na 2-pin chladic (referencni chladic ma 3-pin a jede tam vse OK) a ne jako u ostatnich grafik tohoto typu ze je tam 3-pin.
Chci se teda zeptat,jestli kdyz na ten 2-pin pripojim ten VF-900Cu,tak jestli pojede bezproblemu a bude moznost stejne ridit otacky chladice jako u toho referencniho nebo jestli musi byt pripojeny na ten 3-pin.
Snazil jsem se tady (i na netu) najit ruzny vysvetleni tech kabliku (cerveny,cerny,bily) na co kazdy je,ale bohuzel jsem nepochodil.Vim ze to tady nekde bylo a jednou jsem to videl,jenze si uz nepamatuju kde a co kazdy kablik mel za funkci (pak bych si asi na otazku dokazal odpovedet sam...).Moc diky
Jestli ta grafika umi regulovat i ten stock cooler, tak ti IMHO pujde regulovat i ten Zahlman (mam ho taky pripojenej na X1900XT ale 3-pin), Jenom se ti asi nebudou zobrazovat otacky.
pokud chceš,tak se dělají přímo i redukce z 3pinu na 2pin... Aby jsi nemusel neco bastlit... :)
Třeba tady se dá sehnat : http://www.tichepc.sk/product.php?it_id=972&ca_id=28
Jinak se to už řešilo tady :
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?...highlight=2pin
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
jj,to vim,na ten thread jsem koukal...Ale nebylo to presne na ten VF-900Cu.
Jinak ta redukce nebude vubec nutna,jak pisu vyse,na grafice je 2-pin a chladic (stock) ma 3-pin a staci to v poho pripojit (jen normal na ten 2-pin) a regulace otacek funguje OK.
Citace:
Původně odeslal
ros
Jestli ta grafika umi regulovat i ten stock cooler, tak ti IMHO pujde regulovat i ten Zahlman (mam ho taky pripojenej na X1900XT ale 3-pin), Jenom se ti asi nebudou zobrazovat otacky.
No pokud by to regulovalo ty otacky,tak by to bylo uplne nejlepsi.Ale to bych zjistil podle barevnosti tech kabliku,jenze uz si prave nepamatuju to,jakej co dela... :(
Jinak ty otacky by to asi neukazovalo,to mas pravdu.U toho stock to taky neukazuje.
Taky me napada jestli grafika nedava nahodou mensi napeti,aby pak ten Zalman nejel pomaleji,ale myslim ze ne...
Zapojeni toho VF900 na grafiku nebude regulovat spravne. Je to nastaveno jen pro originalni chladic. Proto vyrobci davaji vlastni regulator. Navic tyto 2piny nejsou obvykle dimenzovany na vetsi odbery. Maji sice rezervu ale ta nemusi stacit. Takovy problem byval se silencery ktere zabijely R9600.
Proc to u 2pinu neukazuje otacky? Proto ze je tam jen a napajeni + a -. 3pin slouzi pro monitoring.
Citace:
Původně odeslal
woyta
Zapojeni toho VF900 na grafiku nebude regulovat spravne. Je to nastaveno jen pro originalni chladic. Proto vyrobci davaji vlastni regulator. Navic tyto 2piny nejsou obvykle dimenzovany na vetsi odbery. Maji sice rezervu ale ta nemusi stacit. Takovy problem byval se silencery ktere zabijely R9600.
Proc to u 2pinu neukazuje otacky? Proto ze je tam jen a napajeni + a -. 3pin slouzi pro monitoring.
jj,s tim 2 pinem a 3 pinem je mi to jasny...
Jinak to je zajimavy ze rikas ze to nebude chodit spravne.Spousta lidi co jsem tak koukal to na svych kartach (X1950Pro) meli takhle pripojeny a vse slo OK.Ted mam v hlave trochu brouka a nevim jak to teda je...
Citace:
Původně odeslal
woyta
Zapojeni toho VF900 na grafiku nebude regulovat spravne. Je to nastaveno jen pro originalni chladic. Proto vyrobci davaji vlastni regulator.
Připojil jsem chladič VF900Cu přímo na kartu Asus Extreme AX1800XT a opravdu ty otáčky to nereguluje. v AtiTool je můžu pouze ručně zvednout. Mám 3pin takže mi to otáčky ukazuje, ale jak jsem již napsal, i když kartu zatížím (např. přes automatické nastavení max. frekvence v control centru) a teplota se zvedne k 70°C, chladič jede stále na nejnižší otáčky.
Citace:
Původně odeslal
woyta
Navic tyto 2piny nejsou obvykle dimenzovany na vetsi odbery. Maji sice rezervu ale ta nemusi stacit. Takovy problem byval se silencery ktere zabijely R9600.
Ještě zvážím jestli raději napájení chladiče nedám zpět mimo kartu přímo do desky, ať neodvařím kartu.
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
jj,s tim 2 pinem a 3 pinem je mi to jasny...
Jinak to je zajimavy ze rikas ze to nebude chodit spravne.Spousta lidi co jsem tak koukal to na svych kartach (X1950Pro) meli takhle pripojeny a vse slo OK.Ted mam v hlave trochu brouka a nevim jak to teda je...
Muze a nemusi.
Ohledne toho max proudu 2pinu. To byl spise problem v minulosti. Ted je trochu vykonejsi ale radeji tam nedavat fan s o moc vetsi spotrebou nez ma stock.