Re: Asus XG Station - první externí grafická karta
Tak tohle je kurevsky hustý. Ono ten express-card slot na těch notebookách je uvnitř jedno PCIe1x a jeden USB2.0. Snad se tahle myšlenka ještě víc rozšíří a vylepší. Líbilo by se mi to bez tý karty uvnitř jenom jako box s fyzickým PCIe16x slotem.
Obecně se mi ale líbí mít 100% tichý 12" subnotebook (provozuju jako jedinné PC) a k tomu mít připojené doma/v práci externí periferie a disk, tuner atd. Nevýhoda je, že v tak malých notebookách si člověk málokdy užije výkonou grafiku a i když tu ta možnost je, tak se pak připravuje o výdrž na baterie v době kdy ji nepotřebuje.
Tohle vidim jako velmi slibné řešení.
Prva nie je ;D SiS uz nejaky ten rok ma USB 2.0 VGA chip - napr. http://www.cablestogo.com/product.as...1501&sku=30534
jo tento usb2.0 bazmek je uplne na <>u pretoze to je fakt pomale (nestiha refresh) a seka na to video :) bomba
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Prva nie je...
Btw, kde jsi vzal info, že se jedná o čip od SiS? Rád bych si o tomhle šmejdu sehnal víc infa, ale nějak jsem nic nenašel. Jinak jako ani tak nejde o to, že je to do USB2.0 - to neni hlavním limitem toho zařízení, ale špatný je, že to nemá opravdu snad vůbec žádnou akceleraci vykreslování (natož videa) a to z toho činí naprosto nepoužitelný kus HW.
Vedel som, ze existuje SiS USB VGA chip (je na to podpora v Linuxe - http://www.winischhofer.at/linuxsisusbvga.shtml ), tak som podla toho nasiel konkretny vyrobok.
Vyzera to tak, ze akceleraciu by to mohlo podporovat, ale ten driver to nevie, akceleraciu videa to vraj nevie.
Je to divné. Trochu jsem si to pročetl a nechápu, proč je to v reálu takové, jaké to je (pomalé a k ničemu). Je to v podstatě založené na dvou čipech. Net2280 je USB2PCI převodník a SiS315 je grafický čip. Z SiS315 byla jak samostatná AGP/PCI grafika, tak i integrovaný řešení pro čipsety. Pokud se to hlásí jak 315ka, tak by to mělo splňovat některé základní vlastnosti - 256-bit 2D/3D/Video akcelerátor, DirectX7 kompatibilní (konrétní varianta v čipsetu SiS650 měla jenom asi 1300 bodů v 3DMarku2001 ale na přehrátí DVDčka stačila úplně v pohodě).
Nechápu, kde se teda stala chyba. Nepodařilo se mi získat datasheet přímo k tomu konkrétnímu čipu (hlavně ani název), použitému uvnitř téhle věcičky.
Nevim, zda je chyba v tom, že samotný čip je tam nějaká hodně light verze (to se mi pak ale hodně nezdá ta klasifikace jako SiS315), nebo za to může USB-PCI převodník, který nějakým způsobem zabraňuje používat některé funkce čipu (???) a nebo za to můžou ovladače šité horkou jehlou.
Kdyby bývala dokázala využít tahle redukce všech funkcí toho čipu, tak z toho mohlo být docela fajn řešení. Kdyby se tam použil nějaký SiS30x video můstek, tak se z toho mohl třeba vyvést TV-out (HDTV) nebo DVI a i když by na tom neběhalo moc 3D her, tak to mohlo mít kopu využití. Btw na trhu jsou dvě varianty - jedna s 2MB a druhá s 4MB - oboje mi přijde málo, protože to stejně těsně nestačí na 1280x1024x32bit-per-pixel.
Citace:
Původně odeslal
swarm
Nechápu, kde se teda stala chyba. .
Že by USB2? 480Mb/8 = 60MB/s +/- ...to je jenom teoretická propustnost.
Pro 2D akceleraci záleží jen na výkonu bit-blit jednotky, kapacitě a sběrnici lokální paměti. USB by nemělo být limitujícím faktorem. Rychlou 2D akceleraci a akceleraci videa (YUV->RGB + scaling) myslím podporovaly i některé ISA grafiky.
Presne tak - napr. taka ATI mach32 - ma to VRAM a vie okrem bitblt este aj kreslit ciary a obdlzniky (aj vyplnene) a nejake dalsie veci. Praca vo Windows je s tym normalne svizna - na rozdiel od neakcelerovanych ISA kariet, s ktorymi je to uplne hrozne (napr. slavny (s)hit Trident 8900 ;D )
60MB/s je sice polovina, co má první PCI, ale i tak v tom bych problém neviděl ani trochu. Aspoň ne pokud se budeme bavit o 2D a videu. Teoreticky, pokud umí akcelerovat video ta karta, tak neni problém protáhnout to přes USB2. Opačným směrem to jde bez problému (TV-tunery, Video-In USB zařízení), tak to musí jít i takhle.
60 je teoria, prax takychto krabiciek je tak 20-30 a ked si to spocitas na 32bit farby pre 1280px lcd tak uz to moc nevydava ....
heh a ked tvoja doska nepodporuje/nema pciexpress tak to nepofici? :)
to je pre expresscard sloty, tie na doskach co to nevedia nenajdes :)
Citace:
Původně odeslal
MadCap
to je pre expresscard sloty, tie na doskach co to nevedia nenajdes :)
aha sakra uz som premyslal nad vseliakymi vecami :(
mohli dat nekde foto toho connectora no :)
Mrkni na tohle - http://en.wikipedia.org/wiki/ExpressCard
Na normálních kompech to většinou (bohužel) nenajdeš, ale objevuje se to na kompech od větších firem určených do firemního sektoru, na barebone počítačích a na notebookách. Je to nástupnce PCMCIA slotu (já mám třeba na barebonu od asusu ještě pcmcia slot), který už je tak trochu zastaralý a pomalý. Na dnešních notebookách už je v podstatě všude expresscard a PCMCIA už prakticky nenajdeš na nových strojích.
"They also expect that the ExpressCard interface will be used on desktop computers to provide "sealed box" upgrades, which will allow smaller desktop packages and safer and easier upgrade paths for desktop users."
EDIT:
Madcap: 20-30MB/s neni moc. To je možné, že to je problémem toho videa. Ono když se přes USB přenáší video z Tuneru, tak to jede myslim v MPEG2 ještě i tim USB. Když to jede ale do té USB karty, tak se přenáší už nějaký částečně dekódovaný obraz (tedy větší přenos), protože když je to sekundární grafika, tak si nemůže natáhnout nějaký specializovaný kodeky ve windows.
Citace:
Původně odeslal
swarm
Pokud se to hlásí jak 315ka, tak by to mělo splňovat některé základní vlastnosti - 256-bit 2D/3D/Video akcelerátor, DirectX7 kompatibilní (konrétní varianta v čipsetu SiS650 měla jenom asi 1300 bodů v 3DMarku2001 ale na přehrátí DVDčka stačila úplně v pohodě).
Nechápu, kde se teda stala chyba. Nepodařilo se mi získat datasheet přímo k tomu konkrétnímu čipu (hlavně ani název), použitému uvnitř téhle věcičky.
Jo, takže je to opravdu SiS315 a to jako plnohodnotná grafika. Ten použitý čip opravdu umí všechnu akceleraci videa, DVD a je HW kompatibilní s DX7 a OpenGL....bohužel pro to zatim nikdo nenapsal ovladač :-/.
Tak už to mám doma na testy, takže jsem to rozebral :-) ...
http://img228.imageshack.us/img228/7...bvgatm9.th.jpg
Tak se pochval co všechno jsi zjistil
Citace:
Původně odeslal
Katoo
Tak se pochval co všechno jsi zjistil
Tak jsem tu na to tak trochu zapomněl....každopádně své postřehy jsem celkem intenzivně popsal v recenzi na notebook.cz:
http://notebook.cz/__/,clanky,prislu...315,index.html
MSI Luxium
Trochu vylepšená obdoba Asus XG Station. K propojení se zbytkem systému bude sloužit ExpressCard port.
Luxium + X1950PRO:
http://ukazto.com/img_small/ext_vga.jpg http://ukazto.com/img_small/ext_vga_inside.jpg http://ukazto.com/img_small/ext_vga_connectors.jpg
Citace:
Původně odeslal
no-X
MSI Luxium
Trochu vylepšená obdoba Asus XG Station. K propojení se zbytkem systému bude sloužit ExpressCard port.
Luxium + X1950PRO:
No to vypada skvele :) PCIe v booku mam ...akorat o tom nemuzu najit blizsi informace... kdyby to bylo pouzitelny tak prodavam stolni komp nacpu tam 8800gtx a necham si 12" notes +tohle pro parby doma
edit: zajimalo by me jak budou resit VGAout kdyz to clovek bude chtit mit v lcd booku ..to asi nepujde
nevidim jediny dovod, preco by si nemohol sucasne pouzivat dve grafiky, tato vecicka od MSI je inak o moc lepsia, variabilna + je to zaroven dock
Citace:
Původně odeslal
Poofy
No to vypada skvele :) PCIe v booku mam ...akorat o tom nemuzu najit blizsi informace... kdyby to bylo pouzitelny tak prodavam stolni komp nacpu tam 8800gtx a necham si 12" notes +tohle pro parby doma
edit: zajimalo by me jak budou resit VGAout kdyz to clovek bude chtit mit v lcd booku ..to asi nepujde
Ono je to zatim Hardcore Novinka (ja nasel zminku na ruskym serveru s jednou fotkou, nic vic), takze to chce chvilku poseckat... :D
Muj NTB ma PCIe, ale nema Express card, coz ma ale v Docking station, no zajimava alternativa to rozhodne je...
To od MSI vypadá dost dobře. Na recenzi bych měl dostat tohle: http://www.belkin.com/highspeeddock/specs/ ...co v tom bude za grafickou kartu netušim, ale cenou by to mohlo být určitě níž než ty ostatní řešení.
Poofy: Používat externí grafiku pro interní displej samozřejmě nepůjde. Tam, kam je to směřované, to ale vadit nebude. Jde spíš o malé notebooky. Sám mám 12" NB s ExpressCard a nějakou použitelnou grafiku bych ocenil. I když mě by asi stačila nějaká, co umí aspoň přehrávat video s výkonem jako maj sdílený grafiky. Na hry používám notebooky, co mi choděj recenze - tam už jsou víc jak měsíc většinou GeForce 8600M GT.