testoval som si kvalitu pretaktovania a takto to dopadlo. myslite si ze je to problem? znamy mi vravel ze po tak dlhej dobe nie.
prikladam obrazok:
http://www.pinky-online.com/pics/prime.JPG
Printable View
testoval som si kvalitu pretaktovania a takto to dopadlo. myslite si ze je to problem? znamy mi vravel ze po tak dlhej dobe nie.
prikladam obrazok:
http://www.pinky-online.com/pics/prime.JPG
nezalezi po jake dobe ... proste ta chyba JE
zkus jinou verzi prime: http://www.mersenne.org/freesoft.htm
nebo stressprime: http://sp2004.fre3.com/download.htm
uvidis
len ono je to cele dost blbe. vies mozem ist bud o par MHz nizsie alebo pridat stavu. pustim prime a co ked mi zahlasi chybu po 70 hodinach testovania? nevjem ci mi rozumies ale takto to moze ist do nekonecna mam pocit.:neutral:
prvy link je na prime95 verziu aku mam doma, teda ktorou som to testoval.
druhy je na program ktory som este nikdy nevidel. ktorym teda otestovat znovu? inak Vcore som dvihol na 1.3V. Mam ale strasne shitny zdroj Eurocase ... Kolkokrat som sledoval co i len senzory na doske, tak to napatie neskutocne kolise . Kupit novy zdroj alebo pridat viac Vcore alebo ubrat Mhz? co by si navrhoval?
to je uz moc, nejdelsi doba kdy se mi chyba opakovala bylo +- 30h ... bylo to nastaveni IDE Bus Masteru (pokud mas OS na SATA disku, tak zkus tuhle volbu vypnout) ... jinak pokud to byla chyba pameti, cpu nebo problem kompatibility resp. nasledek pretaktovani, tak se chyba objevila do 10 hodin behu testu
a hlavne pokud po ubrani par MHz se chyba neopakuje, tak myslim neni co resit
Tipoval bych to na ten zdroj, prostě čas od času příde po elektrice nějakej výkyv, kterej to dostatečně nevyfiltruje a bum. Ale je to jen můj osobná odhad.
aby som nezabudol mam Eurocase 350W bez PFC.
takze nezmenil som nic len vypol PCI IDE Bus Mastering. spustim Prime95 a zajtra uvidim.
Vypnutím Bus Masteringu si značně degraduješ výkon periferií (resp. zbytečně zatížíš CPU, co není dobré).
Ad výsledek - to je přesně to, co tady tvrdím už dlouho a za co se na mě někteří dívají jako na blázna. Prostě CPU má z výroby danou nějakou garanci spolehlivosti výpočtů s určitou pravděpodobností nespolehlivosti (např. jednou za 1000 hodin). V okamžiku, kdy přetaktuješ, snižuješ tuhle rezervu spolehlivosti. Je jen na tobě, kde vidíš onu hranici. Při úvahách doporučuju uvědomit si, že Prime95 otestuje jen omezený počet instrukcí s omezeným počtem dat, tedy jako tester spolehlivosti je dobrý pouze ve velmi omezeném rozsahu. Chtěš-li stabilitu, pak netaktuj.
Alebo zvys vcore a lepsie chlad, alebo o nieco zniz frekvenciu.
Aj ked padol prime po takej dlhej dobe, je to problem, pretoze pri komplexnejsich programoch sa chyba moze vyskytnut skor, hoci je to malo pravdepodobne.
Komplexni programy ti zase nevytezuji CPU na 100% po dobu rekneme 20ti hodin vkuse a tam se pak nechylnost na chybu OCed CPU rapidne snizuje (protoze klesa teplota, celkovy stress i statisticka sance).
Osobne povazuju CPU za 100% stable pokud pri 100% vytizeni Prime neklekne do 24 hodin. Uvazovat to tak muzu, protoze ani nepretaktovany CPU neni 100% stabilni, urcite procento chyb je povolene. V nekonecnem case udela chybu kazdy CPU nehlede na to jakou ma frekvenci nebo technologii. Ale to je uz jen hola teorie.
Lenze Prime95 nevytazuje CPU a zbernicu na maximum. Operuje s pomerne malym mnozstvom dat v porovnani s nejakou hrou alebo narocnym vypocetnym programom.
Kedysi sme testovali s Rainbowom aspon zakladnu stabilitu tak, ze sme pustili Prime95 a do toho scandisk... pripadne defragmentaciu ak neslo o citlive data :)
To uz by sme ovsem mohli rozebirat jen pripad od pripadu.
Napriklad, nejslabsi clanek CPU je ta cast, kterou Prime vytezuje na 100%, potom by se sance na stabilitu pri realnem vyuziti zvysila.
Pokud by nejslabsi clanek byla cast, kterou Prime nezatezuje vubec, potom by byl vysledek opacny.
Takze tohle muze urcit pouze nekdo, kdo vi presne jakou instrukcni sadu Prime pouziva, ktere casti se presne ve kterem CPU aktivuji a ktere casti jsou v danem konkretnim CPU nejslabsim clankem (kus od kusu). Tudiz je tato debata pomerne nesmerodatna a irelevantni. Muzeme se bavit pouze o praktickych zkusenostech a v zadnem pripade o nejakem obecnem zakonu, ktery by platil skrz platformy ci technologie, pricemz praxe je +-takova jako jsem nastinil vyse ja i ostatni.
Dej tomu prime nízkou prioritu a pusť k tomu 3Dmark, tím otestuješ prakticky všechno. Mě se to osvědčilo.
este aby som nezabudol:
Prime95 mi bezalo na druhom teste (zhora) teda In-place large FFTs
no ked to chcete zatazit fakt dost ultimativne tak to co pise pit je celkom dobre, ale aby sa to samo opakovalo doporucujem burn-in test sandry k stress prime (orthos/whatever, proste na vsetky jadra). Samozrejme ze nie nutne cely, ale iba neprocesorove casti :)
Rozhodne vymen zdroj... kolisajici napeti je silene,kort kdyz taktujes... cim veci kolisani,tim veci stres pro komponenty az nakej muze zacit chybovat a pak odejit... presne to se stalo memu nrachovy... uz mu rok rikam,vymen zdroj,je to slabej noname smejd a minulej tejden slup.. a je po PC :)
dobre, otazka znie aku spustit a nechat bezat scandisk resp defrag. aspon 30hodin ... :)
s tim s tebou souhlasim.. testuju tak uz dlouho a taky se mi to dost osvedcilo.. pak taky nechat projet disk uplnym testem v antiviraku, zabalit spoustu dat do jednoho velkyho RARu apod.. proste delat dalsi nahodny operace a pritom mit pustenej Prime95.. osobne nechavam Prime95 pustenej 24hodin, to ze obcas bezi vic pro me neni smerodatny.. sice mi to nikdy po 24hodinach nespadlo ale asi bych to taky resil (musi to nastvat!).. Vetsinou to spadne bud po hodine nebo tak do 11ti hodin.. Kazdopadne pokud ti kolisa napeti tak bud ten zdroj nebo deska ;)
Problem to byt nemusi, zalezi na tom na co pocitac pouzivas.
Pokud pretaktovavas kvuli hram tak je to naprosto ok.
Zadna garance neni 100% uz jen proto, ze zijeme ve svete, kteremu vladne kvantova mechanika...pravdepodobnost, ze jakykoli dnesni klasicky procesor (tj. nekvantovy) udela chybu neni nulova a nidky nebude. Jedine, o cem se tedy muzeme bavit, je jakou miru spolehlivosti od pocitace ocekavame. Nekomu staci prime 95 na 30min, coz muze odpovidat padu nejake aplikace treba 1x za mesic (podle narocnosti aplikace), nekomu nemusi stacit ani 24 hod, kdyz na tom treba pocita nejake vedecke vypocty...
Muzes mi prosim vysvetlit, jak se pocitaji stale nova a nova prvocisla s pouzitim stale stejnych opakujcich se dat? zajimava teorie...
A jinak myslim ze tezko najdes program, ktery zahreje CPU vice nez prime95, coz o jeho vytizeni take neco hovori...
Tak Prime95 urcite nezahreje CPU na maximum. Ked som testoval Prime95, bola teplota CPU 58°C. Pustil som este naschval aj "DX9 Real-Time High-Dynamic Range" a nastavil ho na ezim celej obrazovky pri rozliseni 1152x864 a nechal bezat spolu s prime95. teplota CPU vybehla na 61°C a tam sa drzala. takze prime95 nemoze vytazovat CPU na maximum.Ked si pustit spravcu uloh a pozriete graf vytazenia CPU pri len prime95, ide sice na 100% ale ako graf ukazuje, jadro CPU nie je vytazene. akonahle som pustil "DX9 Real-Time High-Dynamic Range", zrazu slo uz aj jadro CPU na 100% (cervena farba v grafe). Tot vsjo. Zajtra budem mat novy a poriadny zdroj tak to otestujem s tymi istymi nastaveniami este raz ako sa to ubde spravat.