Re: vyroba zalezniho zdroje
Na takovéto řešení zapomeň...
Re: vyroba zalozniho zdroje
hm, vim ze je to dost jednoduche... muzete mi sem nekdo hodit schema neceho lepsiho?
Moje naroky:
vystupni napeti 12-18V
vstupni napeti asi 18V (pocital jsem s nejakym malym trafkem)
Vystupni proud cca 0,5A... dimenzoval bych to radsi na 1A. (jinak odber vychazi asi takto pri 18V na vystupu staci 250mA, 350mA spicka, pri 12V je to 350mA 500mA spicka)
tak nejjednodušší to bude asi z LM317, viz zde > http://www.electronics-lab.com/articles/LM317/
no supr... na tom to ted postavene mam, ale vlastne jsi mi neporadil jak vyresit dobijeni baterie a nasledni prepnuti pri vypadku na zatez.
Tu mas schema
http://img405.imageshack.us/img405/5...pravenoey5.png
Ten obrázek sis mohl odpustit (škoda, že nemáš ještě větší rozlišení monitoru)...
No tak nejednodušší bude tu baterii připojit přes diodu (poze plus pól, mínus napřímo).
Dobíjení bys však musel zajistit nějak jinak; je spoustu automatických obvodů pro dobíjení, i pro olověné články.
Na co to ale potřebuješ?
aha.. promin... zapominam ze kazdy nema 1600x1200.. clovek si na to tak lehce zvykne ;-)
chci to jako zalozni zdroj pro mikrotik routerboard
to s tou baterkou pres diodu je jednoduche, ale 11,5V na vystupu je uz malo. Je to hranice kdy RB prestava fungovat
a proč to napájení potřebuješ zálohovat?
protoze dochazi dost casto k vypadkum, ale taky mam zjistene ze tomuto zarizeni vadi i napetove spicky a vypadky v ramcich milisekund... RB proste zatuhne. Proc nechci komercni UPS? to je jednoduche... Nizka kapacita, vysoka cena, nemoznost vzdalene spravy (nemluvim ted o tech super drahych modelech) Jelikoz jich budu vyrabet asi 200, tak kupovat komercni reseni nema smysl.
A co třeba Back UPS HS 500VA 230V (http://interlink.tsbohemia.cz/defaul...em&stiid=55199). Zadarmo to sice není, ale má to i spravu přes síť, í výdrž pro tvé nasazení by vycházela docela slušná; při větším odběru ti určitě dají dobrou cenu...
Citace:
Původně odeslal
Matess
protoze dochazi dost casto k vypadkum, ale taky mam zjistene ze tomuto zarizeni vadi i napetove spicky a vypadky v ramcich milisekund... RB proste zatuhne. Proc nechci komercni UPS? to je jednoduche... Nizka kapacita, vysoka cena, nemoznost vzdalene spravy (nemluvim ted o tech super drahych modelech) Jelikoz jich budu vyrabet asi 200, tak kupovat komercni reseni nema smysl.
Neprotirecis si? Vyzadujes vzdalenou spravu (tu maji snad i jednodussi APC), pritom radeji vyrobis 200ks (good luck) a jak u nich udelas vzdalenou spravu?
Ma nekdo treba cyberforta, at upresni schopnosti toho SW co k tomu je? Mame je ve firme, ale na vzdalenou spravu kaslem, tak si ted presne nejsem jist co ten SW skutecne umi.
no ja mam uz spravu resenou pres atmel a budu merit nekolik fyzikalnich velicin a budu je posilat na nejaky server, aby kdyz se neco podela mohl hledat kde se to stalo. Teplota, vlhkost, otevrene dvere rozvadece apod.
Tohle mi komercni reseni neda a navic si myslim ze by tohle slo vyrobit za cca 1000kc max, protoze nepotrebuju koncovy menic zpet na 230 a ten precejenom neco stoji.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak by mělo jít o profesinalní nasazení, tedy na nějakou metropolitní či jinou síť. V takovém případě bych od home made bastl řešení dal ruce pryč. Ono takové nasazení netypizovaného řešení do veřejných a soukromých objektů ti může způsobit docela velké problémy. Pokud se nic nestane, je vše OK. Pokud však někde dojde třeba k požáru, shodou okolností od elektroinstalace, a najdou tam ten tvůj netypizovaný bastl, tak můžeš být v docela pěkném průseru; nikoho nebude zajímat, že to nezpůsobilo onen požár. Pojišťovna bude potřebovat vědět příčinu a mít viníka... Pokud by požár způsobila typizovaná UPS, budeš mít revizi, je vše v pořádku, byla to prostě porucha...
no co se tyka sitoveho napeti tak tam bude koupeny zdroj... ja budu operovat s 18V, takze myslim ze sance pozaru zpusobeneho baterkou se da celkem minimalizovat
no v případě průseru nepůjde o to, zda to či ono bylo příčinou onoho průseru, ale jestli to to či ono bylo typizované a schválené....
Né že bych chtěl bejt rejpal,ale takovej skrat na olověném akumulátoru je mnohem horší než skrat na výstupu trafa,akumulátor je tvrdej zdroj a při skratu tam potečou proudy v desítkách ampér.
V práci máme roboty a tam je záložní zdroj řešenej pomocí dvou aku 12V/5Ah v sérii.Ty jsou pomocí diody odděleny od napájecího zdroje 27V,z kterého se přes nabíječku dobíjejí (u starších robotů přes odpor).Řešení je to jednoduché a spolehlivé,ale životnost baterii je tak 1 rok.Je fakt,že u továrního výrobku za těžký prachy bych čekal lepší řešení.
No však jsem to tu tak psal: oddělit diodou a dobíjení zajistit pomoci nějakého obvodu. Jednoducé a funkční; stači něco vhodného napsat do googlu - nalezení odkazu na zapojení LM317 mi zabralo 12,6 sekund...
Citace:
Původně odeslal
007
V práci máme roboty a tam je záložní zdroj řešenej pomocí dvou aku 12V/5Ah v sérii.Ty jsou pomocí diody odděleny od napájecího zdroje 27V,z kterého se přes nabíječku dobíjejí (u starších robotů přes odpor).Řešení je to jednoduché a spolehlivé,ale životnost baterii je tak 1 rok.
tohle bych potreboval upresnit
Cim se baterii tak zkracuje zivotnost? tim cyklovanim? kdyz rikas ze zivotnost baterii je jeden rok... kolik % puvodni kapacity po roce asi maji?
tak jsem zase chvilku věnoval googlu: http://www.ortodoxism.ro/datasheets/.../TEA1103_3.pdf
S tímto obvodem (i jeho předchůdci) mám docela dobré zkušenosti - olověné akumulátory jsem s tím však nenabíjel....
Asi bude problém s tím seriovým řazením baterii,stačí aby byla jedna víc nabitá než ta druhá a pak se začne přebíjet.Většinou se stane,že jedna baterka má po roce provozu 9V a druhá je nafouklá,je na ní asi 15V a kapacitu má asi jako lepší kondík.Podle mě by pomohlo nabíjet baterky ze dvou seriově zapojených nabíječek,pro každou baterku zvlášť,ale do toho robota se hrabat nemůžu.
Citace:
Původně odeslal
Matess
udelal jsem to na UC3906
Nemel by si nejaky nakres zapojeni a idealne i plosnak ?
Mam sit o 3 pristupovych bodech a chtel bych obycejnyma Pb baterkama zalohohvat body. Baterky jsou 12V 7,2Ah. Dik za rady.
Tak vetisina olovenejch baterek se dneska nabiji konstantnim napetim, takze staci klasickej 78xx stabilizator, ma i omezovac proudu, takze pri nabijeni uplne vybity baterky udela i tu cast s konstantnim proudem