Opět Cool'n'Quiet... Kolik ušetří? 3W?
Zdravím všechny,
pominu-li všechny problémy, které jsem při pokusech o aktivaci této technologie musel překonat, pak praktický efekt mi nepřijde až tak výrazný.
Teoreticky je sice všechno krásně popsáno v Eaglově článku http://www.svethardware.cz/art_doc-E...5007061DF.html - v mém případě praxe byla složitější... Přijít na to, že v biosu musím mít nastavený násobič frekvence CPU na AUTO a nikoliv na 10x (či 9x, 8x atd.) může asi každému připadat úsměvné, ale nedokázali mi to poradit ani odborníci z fy Gigabyte (od nichž je moje deska) a musel jsem si to vybádat sám.
Ale zpět k tématu. Po té, co C'n'Q začalo fungovat jsem vzal wattmetr a zjistil že spotřeba sestavy v klidu s vypnutým C'n'Q je 66 W, zatímco se zapnutým to dělá 63 W... Podotkl bych, že mám Athlona 3200+ taktovaného na 2400 na default napětí (240 x 10 při 1.4 V) a v klidu procesor spadne na 1200 (240 x 5 při 1.1 V). Nedělám pořád ještě něco špatně? Nebo má někdo podobné zkušenosti?
Re: Opět Cool'n'Quiet... Kolik ušetří? 3W?
zkus radsi zacit pouzivat RMclock urcite se vyhnes problemum s orig. CnQ
jinak ten prinos co ja meril tak je rozdil v Idle 6-7W take u A64 na 2,4Ghz coz neni moc ale rozdil je daleko vetsi pri zatezi kolem 25W, je samozrejme pravda zda je dostacujici vykon 1,2Ghz pri 1,1V , ale to zalezi na kazdeho praci
jinak jen tak pro zajimavost jakou mas grafiku, prip. zbytek kompu pri tech 66W. dik
Radeon 9600XT, 160GB Hitachi, LG4163 a 2x512 MB RAM.
2 Jeffi :
urcite robis nieco zle, ja ked zapnem c n q cez crystal cpuid tak z nejkych 280 W mi to padne na 215 W, ale ja mam dual socket riesenie cize, aj rozdiel je vacsii , inac meriam to cez zastrckovy merac a je to docela presne ( testovane na ziarovke a inych veciach zo znamym odberom vo wattoch )
Citace:
Původně odeslal
Jeffi
Přijít na to, že v biosu musím mít nastavený násobič frekvence CPU na AUTO a nikoliv na 10x (či 9x, 8x atd.) může asi každému připadat úsměvné, ale nedokázali mi to poradit ani odborníci z fy Gigabyte (od nichž je moje deska) a musel jsem si to vybádat sám.
Ty ho samozřejmě mít takhle nastavený nemusíš, potíž je ale v ovladači K8.sys (ten se stará o PowerNow!). Tenhle ovladač totiž při zátěži nasadí maximální násobič, který si přečte z MSR. A to už CPU pochopitelně po přetaktování nemusí ustát. Alternativou může být použití některého z jiných SW na PowerNow!, ty ale bývají často napsány prasácky a nerespektují specifikace (takže ti můžou poškodit data).
Jinak některé desky dělají taky to, že v případě zapnutí násobiče na manuál nenahrají do paměti PStates tabulku, čímž PowerNow! deaktivují.
Citace:
Původně odeslal
Jeffi
Ale zpět k tématu. Po té, co C'n'Q začalo fungovat jsem vzal wattmetr a zjistil že spotřeba sestavy v klidu s vypnutým C'n'Q je 66 W, zatímco se zapnutým to dělá 63 W...
Obvykle to dělá tak pět až deset Wattů rozdílu.
Stojí těch pár wattů vůbec za to? Bude tam určitě nějaký pokles teploty, ale není spíš pro procesor problém neustále měnit nahoru a dolů napětí i frekvenci (myslím z hlediska životnosti)?
Životnosti to naopak pomůže. Akorát to lehce sníží výkon.
2Jeffi :
podla toho ci ti platia elektrinu rodicia alebo ty , heh ja si ju platim sam a ma to pre mna vyznam ,kedze mi comp frci 10 - 14 hodim denne niekedy zapinam aj druhy a to sa uz bez cnq blizim ku hranici 500 W ( oba pc splou + 1 monitor ), staci si usetrene watty prenasobit hodinami pouzivania potom dnami v mesiaci ak ho pouzivas kazdy den no a mas kolko si usetril za mesiac
co sa tyka teploty tak tu niet co riesit full load 60 st core temp idle cnq enabled 29 st teplotu v miestnosti som nemeral ale urcite nie je 29 st heh
a ak chces mozes vyskusat crystal cpu ID ,len musis vediet ake su hodnoty napatia tvojho cpu pri full load a pri cnq enabled pri 90 nm ( opet 275 ) mam ja hodnoty 1,35 V a 0,9 V a je tam aj stred ale to som si len tak strelil na 1,1 V no a este aj nasobic pri full loade 11 ( pri opterone 275 ) a pri idle ten je tusim 5 ( toto by malo platit pri vsetkych cpu :-) ) ale uz sa mi stalo ze s tym boli aj problemi samozrejme pri zlom zadani tychto voltazi alebo nasobicov nastal budto restart alebo zatuh ale moja Tyanka je uz nato zvyknuta :-)
rozhodne odporucam vypnut CQ a pouzivat crystalcpuid
super je ze sa tam da zvolit ako dlho musi byt procesor vytazeny aby zvysil frekvenciu, ja osobne ma nastavene 2 sekundy
spotrebu mam nizsiu v priemere o 40W ako s CQ
2jmmm :
noo co sa tyka toho casu tak to som radsej nechal default, lebo som nevedel ako to ma byt dobre ,ale zo skusenosti viem ze ten default je pre mna tak akurat :-)
Citace:
Původně odeslal
jmmm
rozhodne odporucam vypnut CQ a pouzivat crystalcpuid
super je ze sa tam da zvolit ako dlho musi byt procesor vytazeny aby zvysil frekvenciu, ja osobne ma nastavene 2 sekundy
spotrebu mam nizsiu v priemere o 40W ako s CQ
A copak mas za procesor? Jak si to meril? 40W uspora se mi zda vysoce nepravdepodobna.