narazova odolnost 2,5" HDD
na nete sem se docetl, ze Western WD600 ma narazovou odolnost za behu 250G a vypnuty az 900G (u jedne Toshiby sem videl 320G za behu a u Seagate 220G)
nevite nekdo co si mam pod timto predstavit?
protoze tak jak to chapu ja mi to prijde dost nerealny, jelikoz clovek prichazi do bezvedomi pri 10G a letedla bouraj do zeme pri 100G
pro predstavu, 900G pri vaze disku 100g je jakoby vam na nohu padlo 90kg zavazi ;)
Re: narazova odolnost 2,5" HDD
No je celkem snadné si predstavit situaci, kdy ti samotný disk spadne na tvrdou podlahu z kapsy, nebo batohu. Rychlost v momente dopadu (vyska rekneme 1,2m) bude neco malo pod 5m/s. Dopad bude tvrdy, v mziku se jeho rychlost dostanena nulu a nasledne odraz probiha uz mimo nase sledovani.
Pokud si dobre pamatuju me pokusy, tak podobne odrazy trvaji v radech setin sekundy, pricemz prvni faze(zastaveni) je mnohem kratsi nez nasledny odraz. Rekneme, ze zastaveni nastane za 0.002 s.
Potom ti vychází zrychlení 5/0.002=2500m/s^2. Cili zhruba tech 250g.
Kdyby dnesni parametry mel kdysi muj 100MB Connor, nemusel jsem o nej prijit, kdyz mi v hospode vypadl z bundy povesene prez zidly na koberec z cca 20cm.... neprezil --> dodnes me to mrzi :-(
Citace:
Původně odeslal
tom-as
pro predstavu, 900G pri vaze disku 100g je jakoby vam na nohu padlo 90kg zavazi ;)
tak to je hodne zcestna predstava. Pro demonstraci 2.NZ by se spis hodilo rici, ze pro udeleni takoveho zrychleni tomu disku bys potreboval stejnou silu, ktera tihovym zrychlenim rozpohybovava to zavazi.
Re: narazova odolnost 2,5" HDD
Citace:
Původně odeslal
šaman
tak to je hodne zcestna predstava. Pro demonstraci 2.NZ by se spis hodilo rici, ze pro udeleni takoveho zrychleni tomu disku bys potreboval stejnou silu, ktera tihovym zrychlenim rozpohybovava to zavazi.
tak tuhle vetu sem si musel trikrat precist a popremyslet nad ni :D , asi je uz moc pozde :) (ale mas pravdu ze s tim 90kg zavarim to byla blbost :rolleyes: )
no ale to je jedno... donutil si mne hloubeji se zamyslet, za pomoci googla navstivit wikinu a rozvzpomenout se na primocary rovnomerne zrychleny/zpomaleny pohyb, a mas pravdu :) 250G je pad z 1,2m. tak sem si uz jen tak pro zajimavost vypocital, 900G je pad z 16m :eek: a kdyz si vezmes, ze ten disk bude v notebooku, tak auuu, chudak noha :D (ale nerucim ze to prezije ten notes sam o sobe :D )
btw. pad z 20cm na koberec a neprezil, neze bych se chtel vysmivat, ale :D ;)