Focení ohňostroje-postřehy
Při focení novoročního ohňostroje jsem si upřesnil pár věcí, tak snad někomu ušetří pár zkažených fotek. Vesměs jsou to věci které jsem už věděl, ale stejně mě jich pár překvapilo.
-Zjistit pokud možno co nejpřesněji program, lokalizaci a rozsah ohňostroje
-Zjistit a zajistit si předem vhodné místo. Fotka ohňostroje je fajn, ale když je na ní i odraz v řece či nějaká silueta, tak je to super!
-Stativ! To je jasný, kvalitní a stabilní je základem úspěšných fotek. KDyž ho zatížíte a vysunute co nejmíň, tak uděláte jedině dobře. Ostré stopy ohňostroje bohužel ukážou každé zachvění.
-Expozice je vcelku ošemetná a musí se řídit typem ohňostroje. Při cloně 8 byla v mém případě "neprofesionální" část ohňostroje podexponovaná a profesionální ohňostroj tak akorát. Jenže i v rámci profi ohňostroje, na který jsem se soustředil jsou rozdíly podle použitých efektů. Některé jsou v pohodě, ale některé jsou přepálené (specialita červených explozí) a vice versa. Takže spíš clonit víc.
-Ruku v ruce s clonou jde i doba expozice. Tu je třeba volit s ohledem na "vydatnost" ohňostroje a taky na expozici statických prvků ve fotce. Pokud budete clonit moc, vyjde dlouhý čas a do fotky se naplácá moc efektů. Naopak když jsem chtěl zachytit jen pár efektů, tak jsem bojoval s podexpozicí zbytku. Chce to najít kompromis, částečným řešením může být bulb režim. Otevřít v okamžiku kdy cestuje nálož nahoru a zavřít po dostatečném počtu efektů. Neřeší to ale problém s expozicí pozadí. Každopádně je mít lepší podexponovanou krajinu než přeplácaný a přepálený ohňostroj.
-Velmi vhodné je použitá dálkové spouště ideálně v kombinaci s MLU. U mě to suplovala samospoušť.
-Sluneční clona! V případě Silvestrovského ohňostroje extrémně důležitá. Zamezí vniknutí světla z boku od petard, světlic a bůhvíčeho čím slaví ostatní.
-Manuálně zaostřit. Nejjednodušší je chytit nějaký kontastní bod ve stejné vzdálenosti jako je ohňostroj, případně chytit se AF na první nástřelové efekty a přepnout na manuál. Bude zaostřeno téměř na nekonečno, každopádně za hyperfokální vzálenost. Pozor na mauální zaotření stylem "na doraz". Pokud totiž u většiny objektivů otočíte na doraz, budete mít zaostřeno "za nekonečno". Je to dané konstrukcí objektivů kvůli systému AF a teplotní roztažnosti materiálů. Takže na to pozor, manuální zaostření na doraz mi zničilo první fotky blesku.
Pokud máte nějaké komentáře a další postřehy, tak si je rád přečtu.
Re: Focení ohňostroje-postřehy
Dobra prace, pekne zpracovano. Pridam jeden uzitecny odkaz pro dalsich par rad ;) http://www.fotohans.net/jak-na-foceni-ohnostroje.html
a jeste jednu pripominku, pokud to neni vylozeny umysl, snazte se, abyste v obrazu meli nejake meritko - pevny bod, proste zem. Vypada to pak mnohem efektivneji, zvlast, kdyz tam zakomponujete treba nasviceny dum/kostel a pod.
Já věděl že jsem na něco zapomněl, doplněna poznámka o zaostřování.
A dodám ešte, že je dobré si zistiť aké bude počasie. V Bratislave na Silvestra bola taká hmla, že som skoro ani ohňostroj nevidel, takže bolo mi jasné že žiadne fotenie nebude a nemusím sebou vláčiť do mesta statív. Niekedy môže prekvapiť aj dážd, je dobré byť pripravený pre takýto prípad.
Ďalšia dôležitá vec: ohňostroj sa fotí bez blesku! Keď som videl tých ľudí v meste ako fotia s EVF v hmle s bleskom... :D
Presne - bola taka hmla, ze som ani fotak nebral...
a nepochlubite se nejakymi Vasimi letosnimi ulovky ohnostroju?
V mém threadu ve vlastní tvorbě jeden máš:)
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
V mém threadu ve vlastní tvorbě jeden máš:)
prohlidl jsem cely thread -super fotky
Nejake foto ohnostroja na obycajom kompakte, zial nevie snimat nocny scenar viac ako 4 sekundy, co je malo na ostre snimky:
http://forum.annwin.sk/weblog_entry.php?e=218
Tak tady jedna když jsem na chvilku na ohňostroj vylezl z klubu kde jsem fotil (proto ten copyright, linkuji to přímo z jejich webu)...
http://www.aurahitclub.cz/fotos/06_12_31/017.jpg
Z ruky, clona 2.8 a čas 0.4s ... Jak jsem to čapnul tak jsem fotil ;D (bylo málo času, ohňostroj už skoro končil) jenom ten čas jsem tam dal vyšší :).
Líbí se mi zmínka o bulb modu, tady může být skutečně užitečný - pokud máte drátovou dálku a bulb, tak vyzkoušejte.
Doplním jen, že obvyklé časy při focení ohňostrojů se pohybují cca mezi 1/2 - 4 sec. podle toho, jaký má být výsledek, samozřejmostí je použití nejnižšího ISO ekv., s ohledem na vzdálenost není clona až tak podstatná (tam jde spíš už o specifické vlastnosti konkrétního objektivu).
Vřele doporučuji vyhnout se v kompozici silnějším zdrojům světla, které mohou být při delších expozicích silně přepálené a speciálně bodovým zdrojům světla, které mohou (zvlášť na horších objektivech) vyvolat nechtěný flare.
Není od věci se u příležitosti ohňostroje porozhlédnout po něčem jiném - vhodném místě, kterému dá barevné nasvícení shora jiný náboj.
A asi poslední - pevně zastávám názor, že než namlátit tuny fotek (ať s burstem nebo bez) je obvykle lepší být ve střehu, myslet a ve správnou chvíli zmáčknout spoušť. Pokud nejste ostřílenými fotografy tohoto tématu (nakonec i obecně kvůli světelným podmínkám), nebo znalci ohňostrojů a detailního programu, pak je to situace, která znamená jednu z výjimek tohoto názoru - ohňostroje jsou obecně nevyzpytatelné a dostatek místa na kartách se hodí.
(sám ohňostroje prakticky nefotím, nebaví mě to ... Na druhou stranu tohle je zajímavá motivace http://www.betterphoto.com/gallery/d...umber=10&camID= )
Citace:
Původně odeslal
jan555
Je to opravdove? to uz vypada dost nerealne... skoda ze tam nejsou zadne objekty
Citace:
Původně odeslal
Poofy
Je to opravdove? to uz vypada dost nerealne... skoda ze tam nejsou zadne objekty
IMO opravdová není, je to nejspíš montáž nebo render (stačí se podívat na tu hladinu). V galerii jich je tam hodně nefocených. viz třeba tahkle (a to dost okatá, z původní fotky, jestli nějaká byla, moc nezbylo):
http://www.betterphoto.com/uploads/p...05-firewor.jpg
Tak on je u té fotky i nějaký popis ...
"this was comp 10 shot of my last yr fireworks"
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak on je u té fotky i nějaký popis ...
"this was comp 10 shot of my last yr fireworks"
No vidíš, to pod tím obrázkem jsem ani nečetl, čekal jsem šedivým písmem nějaké cancy o copyrightu...
Citace:
Původně odeslal
brazilterrorist
Já věděl že jsem na něco zapomněl, doplněna poznámka o zaostřování.
Taky něco přidám,tohle jsem našel na int.strance fotoaparat.cz - http://www.fotoaparat.cz/article/10321/1 :)
pekne shrnuti. jen pridam ze pri clone 8 na kterou sem ohnostroje vetsinou cvakal neni problem zrovna manualne zaostrit lehce pred nekonecno (kazdy casem zjisti jak ma serizeny objektiv a kde je opravdu nekonecno (fakt to neni nadoraz).
pokud jde o podexponovane pozadi to neni probglem. meme prece fotak na stativu a udelat pripadne sendvic nebo nejaky HDR render neni problem.
jinak dost se me osvedcilo snazit se trefovat s pocatkem expozice do te spravne faze ohnostroje - doba presne po rozvinuti se palem...
zda seme to lehce podexponovane ale libi se me to vic nez vypalene mazanice. taky radej mene nez zvice svetla u ohnostroju