Re: oprava pohyboveho cidla
Zjavne odisiel spinaci prvok - ak je tam rele, tak moze mat zoskvarene kontakty. Rozhodne by to chcelo najprv trochu merat.
odmeraj si pri kludovom stave ci ma cievka rele napajanie , ak nie a kontakty su stale spojene treba vymenit rele / opravene plochy kontaktov zvycajne dlho nevydrzia /
Tak vsechno zpet, podrobnejsi pruzkum ukazal, ze zadne rele se nekona. Predtim jsem to prohlizel jen velmi rychle, a na zaklade mylne domnenky, ze cidlo pri spinani cvaka (ve skutecnosti necvaka) jsem povazoval vetsi kondenzator za relatko. Hned mi bylo divny, ze ma tak malo kontaktu ;D, cekal jsem ze po odpajeni uvidim neco vic.
Kdyz sectu co je v obvodu - za soucastky - par desitek odporu, diod, kondenzatoru, tranzistoru, k tomu samozrejme optoclen, a jeden svab - operak lm324n v dip14 pouzdre. (datasheet)
Operacni zesilovace jsem videl ve skole hodne z vlaku, a navic je to hodne davno, ale mohl by byt tim spinacim (a mrtvym) prvkem prave on?
mozes to odfotit??? lebo popravde som zatial v takychto svietidlach na spinanie nic ine ako rele nevidel . / ja mam doma 2ks ktore som samozrejme zo zvedavosti :) otvoril a otcove svetlo cvaka dost vyrazne takze predpokladam ze tam bude rele tiez /
Citace:
Původně odeslal
KtK
Kdyz sectu co je v obvodu - za soucastky - par desitek odporu, diod, kondenzatoru, tranzistoru, k tomu samozrejme optoclen, a jeden svab - operak lm324n v dip14 pouzdre. (
datasheet)
Operacni zesilovace jsem videl ve skole hodne z vlaku, a navic je to hodne davno, ale mohl by byt tim spinacim (a mrtvym) prvkem prave on?
Na tak 99% ne, ale ten "optoclen". Mam to v uvozovkach proto, ze to casto byva optotriak, ktery pak neco spina, jak si sam poznal, je to konstrukce, za kterou by se stydel i sttudak na prumce, vetsinou neresi ani bezpecnost. Ja bych to predelal cely, jak dopadne s ty nevim :).
Ale kdyz jsem tohle dostas sveho casu na opravu, tak jsem tu elektroniku vyhodil, projklemoval jsem to natvrdo a poradil jsem jim koupit poradnej PIR senzor s elektronikou.
Ten sice nestoji 150,-, ale zase to nezabije a vydrzi.
Ten LM je čtyřnásobný operák a spínat by mohl leda tak LEDku. To co tam spíná bude triak, teda pokud tam opravdu nikde žádné relé není. Tady v tom spínat přímo žárovku, to umí jen relé nebo triak. Na ten to taky podle prvotního projevu vypadá. Tak si zkus najít datasheety od toho co tam vypadá jako tranzistory a uvidíš, že jedno z toho bude právě ten triak.
Ok, zkusim pohledat ten triak. Dik za rady.
Proe: odfotim, zitra to tu bude, kdyz nezapomenu ;)
2 Příloh-a(y)
Tak jsem to vyfotil (viz prilohy, kazda ma ~220kB.), opravdu je tam triak. -viz spinani.jpg v priloze. Podle obrazku jsem dohledal datasheet bt134-600D, od philipsu.
Ovsem v GESu, kde bych ho chtel ev. koupit, ho nemaji.
http://www.ges.cz/?page=index&lang=c...000&inc=browse
Vim prd, co znamenaji oznaceni, nepozna nekdo, cim by sel nahradit? Jestli dobre sleduju znaceni, byly by vhodne treba 137-600, 138-600, 138-800, atd - vydrzi vetsi proudy (ev napeti), coz by nemlo byt na skodu? Ale nerad bych se spletl.
Tak te zklamu, ty triaky v GESu maji nekolikrat vyssi proudy do ridici elektrody a to by ty dva budici tranzistory na plosnaku mozna nemuseli prezit (na druhou stranu jestli jsou predimenzovany tak by to bylo v pohode, ale to bych zatim neresil).
Jediny pouzitelny co sem nasel bylo v GME typ BT136/600D, je uplne stejny jako ten tvuj akorat ma jiny pouzdro kvuli lepsimu chlazeni.
Takze bych pouzil ten a doufal, ze ten puvodni mel vyrobni vadu.
Pokud rupne znova, tak pak prozkoumat ty ridici obvody co snesou a pouzit lepsi triak.
Tak dekuji zucatnenym, zafungovalo to, cidlo uz zas cidli :)
Budete po zasluze potrestani. (K+)