MCU Atmel - růzmé problémy
Takže tu mam nový téma, novej problém, novou prosbu.
Situace:
Mam mikroprocesor Atmel 89C52, prostě MCU s napájenim 5V. Ten ovládá jednotlivý komponenty v projektoru - lampu, větráky, krokovej motor na ostření. K projektoru bude připojenej externí akumulátor cca 20V. Za tim bude stabilizátor na 12V pro větráky a 5V pro MCU. To bude sloužit ale jenom jako externí záložní zdroj, uvnitř bude normálně spínanej 12V a z něho těch 5V pro MCU.
No a problém je právě ten, že nějak nevim jak to udělat, aby při výpadku proudu napájení MCU plynule přešlo ze sítě na akumulátor. Potřebuju totiž, aby po vypnutí projektoru, nebo odpojení (výpadku) sítě, byly větráky aktivní ještě cca 5minut, aby se dochladila výbojka.
Větráky bych vyřešil tak, že tam nějaká prodleva bejt může, takže tam by bylo normální přepínací relé, který by při napájení ze sítě bylo sepnutý na napájení ze sítě a při odpojení by přepnulo na napájení z baterky, přičemž by ještě procesor dostal signál, že vypadla síť a pustil my odpočet těch 5minut pro větráky a pak by se vypnul.
ALe právě navim jak udělat napájení pro ten proc. Poradí někdo? Asi to je napsaný dost na prd co? Kdyžtak se to pokusim popsat líp, nějaký konkrétní nejasnosti....
Re: MCU Atmel - růzmé problémy
Takže mam další dvě otázky.
1.) Potřeboval bych, jestli někdo neví, přes jaký odpory a jak mam připojit periferie k tomuhle mikroprocesoru. V podstatě mam jeden port na mikrospínače (P3.x kvůli přerušení), na dalšim je budič krokovýho motoru (L239E) a na potom jeden je celej přes invertor 7400 na tranz. pole ULN 2003 na spínání periferií.
Tak nějak jsem se díval na nějaký informace o I/O portech tohohle MCU, a bylo tam napsáno, že P0 nemá zvyšovací odpor. To by zřejmě znamenalo, že když bych pin uzemnil, jedničku už bych na něj nedostal. Ostatní porty ale tyhle odpory maj, takže se ptam, jestli je ještě zapotřebí použít ještě nejakou odporovou řadu a případně jakou, aby to fungovalo. Využitý mam jenom tři porty, takže neni problém ten P0 nechat volnej a využívat jenom P1,2,3.
Druhá otázka se netýká sice ALMELu, ale nebudu zakládat kvůli tomu novej topic. Jedná se mi o to, že potřebuju spínat nějakym způsobem tu 400W výbojku. Koupil jsem si na to relé, který má podle specifikací 10A. Nevim proč, ale prostě se mi to nezdá, neřekl bych to do něj. Ale o to ani tak nejde. Jde mi o to, jak mam přes něj véct ten výkon. Jestli je normální véct těch přibližně 4-5A (startovací proud, potom 2-3A) po destičce cuprextitu, nebo jestli je to nutný řešit jinak. Prostě se mi taky nezdá vést takovejhle výkon po ani ne desetině mm silnej fólijce mědi...
Jak jsi napsal, P0 nema pull-up, je to tedy výstup s otevřeným kolektorem. Jestli jeho piny chceš použít jako obecné vstupy/výstupy, musíš k pinům připojit externí odpory. Jaké? No napočítej si, jaký proud chceš aby ti tam tekl při tvém napětí... 1mA nic nezkazíš...
Ke kuprexitu: no, nic se neboj, udelej ty cesty tlustý(treba 1cm) a klidně to po tom kuprexitu veď, když se ti to hodí.
A ty zbylý 3 porty teda můžu připojit rovnou bez ničeho dalšího? prostě jenom na tlačítka a na integráče?
Jo a hele šamane, vim že nemáš asi moc času, ale byl bych ti vděčný, kdybys mi napsal tvoje ICQ na SZ, pro případný rychlý rady. Slibuju že se budu snažit otravovat tě co nejmíň, ale mam docela fofr.
Budu potřebovat poradit s plošňákem. Díky, OndraK aka Kopi.
Jo, porty jsou ready to TTL, muzes pripojovat jak se ti zlibi :-)
Mas SZ.
Tak dneska jsem to zkošel s naprogramovanou 89C52, ale ani se to nehlo. Tak jsme s učitelem vyndali ten proc z toho vývojovýho kitu a hle, ono to fungovalo. Akorát je problém s tim krokáčem. V tom vývojovim kitu byly r-řady na každym portu a s tim mym zapojenim ani jeden, i když jsem využil jenom porty P1-3, čili P0 volná. No, tak mi dal jednu řadu co našel ve škole ale už jsem neměl možnost to vyzkoušet, protože byl konec. Ve škole jsem si ale zapoměl v zásuvce 12V zdroj, a tak jsem to doma zkoušel s nějakym trafo shitem Hama, kterej má zatěž. charakteristiku žejmě lineární a hodně prudkou:-) a s tou dekádou na port motorku, ale stejně to dělalo to co nemá. Prostě do motůrku jde pořád proud. Takže zejtra to vyzkoušim s dekádama ve škole na všech portech a uvidim. Musí to chodit sakra.