Dynamické přetaktování CPU
Do tohoto týdne jsem fungoval na CPU AMD X2 4400+ a ve widlých jsem měl nainstalovaný prográmek Rightmark CPU Clock Utility, který mi podle zatížení CPU sám zvedal nebo snižoval napětí spolu s násobičem v rozmezí od 2200MHz - 1000MHz. Dělal jsem to hlavně kvůli spotřebě, protože toto PC jelo nonstop. Moje otázka je tedy, existuje podobně fungující prográmek i na Intel s jádrem Conroe??? Poslední Rightmarky to detekují, ale nejde mi to rozchodit, může mi někdo pomoct???
Re: Dynamické přetaktování CPU
Hmm.. tak to nevím, buď dělám něco blbě a nebo to pořádně nefunguje. Nebo někomu AI Booster normálně funguje?
Rightmark CPU clock utility funguje bez problémů i s E6400 + Gigabyte DS4, nevidím v tom jediný problém.
Citace:
Původně odeslal
CZ_Viper
Rightmark CPU clock utility funguje bez problémů i s E6400 + Gigabyte DS4, nevidím v tom jediný problém.
Rightmark CPU clock utility asi nějak špatně nastavuji, protože jsem to tak nějak konečně rozeběhnul, ale výsledek nepřinesl žádné převratné hodnoty v úspoře energie. Možná dělám něco špatně. Každopádně jsem si myslel, že můj bývalý AMD X2 4400+ měl mít větší spotřebu než E6600+, ale opak je docela krutě pravdou. A je úplně jedno jestli je vyrobenej 90nm tech. a nebo 65nm tech. a nebo to co udává výrobce 65W! Tak možná na jedno jádro :-(
Problém s C2D při změně násobiče je oproti X2 v tom, že C2D má minimální násobič 6x, kdežto X2 4x(5x) a že jede na vysoké FSB.
Např. můj CPU E6400 jede na 8x450 (3600), při podtaktování pomocí násobiče jede na 6x450 (2700), kdežto takový X2 3800+ jede třeba na 10x280 (2800), po podtaktování jede na 4x280 (1120).
Napětí při podtaktování je kolem 0,8 - 1,1 v, ale rozdíl ve frekvenci je dost podstatný, proto ta vyšší spotřeba při IDLE.
Edit: kdyžtak mi do PM napiš e-mail, pošlu Ti obrázky nastavení Rightmark CPU clock utility
Jak jde nejvíc podtaktovat C2D? Hlavně FSB mě zajímá, šel by na 200MHz? Jde o to, že u kompa stále nejsem, a tak může jet v době mé nepřítomnosti na totální minimální výkon, v biosu si mohu uložit různé verze nastavení, takže to jednou pojede na minimum a podruhé na maximum. Děkuji za vaší vstřícnost odpovídat na takovéhle otázky.. :-)
Edit: Takže zatím mi jede na 133 x 6 = 800MHz, vzhledem k tomu, že deska neumí méně jak 1,1V tak s uderclockingem končím, a jsem spokojen..
Edit2: A teď už jedu 100 x 6 = 600MHz, napětí už níž nejde, deska mi už níž s FSB taky nejde, takže jsem na nejmenší možné frekvenci, která lze s C2D dosáhnout..(?)
AiBooster funguje perfektne, len pokiaľ vyhadzuje chybovú hlášku po spustení, tak je potrebné v miestnych a jazykových nastaveniach zmeniť položku oddeľovač desatinných miest z "," na ".".
Citace:
Původně odeslal
Don Pablo
Jak jde nejvíc podtaktovat C2D? Hlavně FSB mě zajímá, šel by na 200MHz? Jde o to, že u kompa stále nejsem, a tak může jet v době mé nepřítomnosti na totální minimální výkon, v biosu si mohu uložit různé verze nastavení, takže to jednou pojede na minimum a podruhé na maximum. Děkuji za vaší vstřícnost odpovídat na takovéhle otázky.. :-)
Edit: Takže zatím mi jede na 133 x 6 = 800MHz, vzhledem k tomu, že deska neumí méně jak 1,1V tak s uderclockingem končím, a jsem spokojen..
Edit2: A teď už jedu 100 x 6 = 600MHz, napětí už níž nejde, deska mi už níž s FSB taky nejde, takže jsem na nejmenší možné frekvenci, která lze s C2D dosáhnout..(?)
nechci se hadat, ale par veci me neni jasny
proc chces aby ten tvuj CPU jel na tak male spotrebe? u NB bych to pochopil, ale u destopu? navic kdyz se podivam na tvou sestavu, tak X1900XTX je nejvetsi GK zrout na trhu, takze dalsi vec co nechapu
navic mas high-end komponenty a jedes s nima vykonove PIII
neni to flame, proste me nedochazi proc
kolik si myslis ze usetris penez,kdyz nechas tak setrit CPU? protoze ostatni spotreba PC je dost velka:???:
nebo se domnivas, ze setris CPU?
mas vodnika, takze si nemyslim ze podtaktovanim CPU si zajistujes ticho
Pokud jede počítač většinu času nebo dokonce 24x7, tak rozdíl ve spotřebě ročně je, dá se to snadno spočíst. A spousta lidí v reálu potřebuje ten výkon spíš menší část provozní doby ...