VIA KM400 - PC mrzne a mrzne
Mam takovy problem s deskou s chipsetem VIA, kdy se mne PC pri D3D aplikacích NÁHODNĚ(WoW,GTA:SA)seká(při Opengl je to v klidu), někdy se seká i ve Windows při např.:EXCELU nebo při prohlížení stránek.
O tomto problemu jsem podrobne psal na http://www.zive.cz/Poradna/SubChild....320130&Main=52
ale problém přetrvával,
tak sem zabrousil na cizí fóra a dozvěděl jsem se že teto problém je tzv.INFINITE LOOP neboli nekonečná smyčka.Zvuk ve hre se sekne a opakuje se až se vypne monitor, nebo PC zatuhne a kurzor mysi se pohne v třech 8-mi sekundových interavale trhaně pryč po monitoru směřem posledního pohybu myši, nebo obraz proste zatuhne a zvuky beží.
Skoušel jsem všechno(když říkám všechno tak myslím všechno-dělá mě to už 2 roky) a moje snahy skončily u perspektivního programu WPCREDIT kterým se dají editovat rozsáhlé vlastnosti chipsetu, které v BIOSu samozřejmě nejsou, a to za chodu PC.
Měnil jsem registry,tweakoval a skoušel nastavení, problém se vyskytoval stále až jsem
narazil na nějakého člověka co mněl skoro stejné problémy jak já a
fixlo mu to nastavení ve WPCREDITU na adrese registru AC jehož 6 bit odpovídá AGP READ SYNCHRONIZATION a je nastaven na 0.Potřebuju to změnit na 1 ale když to změním a dám SET, tak se obnoví původní hodnota 0.(Samozřejmě všechno dělám pro device 0 - Host to PCI Bridge)
A tak to funguje pro všechny registry okolo, týkající se AGP vlatností, nejdou změnit :(
Pozn.:registry 55 a 95 způsobující INFINITE LOOP mám správně nastaveny takže jimi to není, i registr B1 - AGP driving force jsem skoušel různé vlatnosti a taky bez efektu, pozn.tento kupodivu měnit jde)
Nevíte někdo jestli je nějaká cesta jak změna registru dosáhnout???
AMD SEMPRON(!) 3000+,512DDR,Ga-7vm400am(f),VIA KT400,Northbridge VIA VT8378A UniChrome KM400A,Southbridge VIA VT8237,Geforce MX440,SB Audigy,Zdroj 450W deluxe,WIN XP SP2 full update,Via Hyperion 5.10 drivers,
Fastwrites off,Sideband off,AGP jede na 2x,Zaple softwarove chlazeni na adrese D2 a D5
a kromne toho par dalsich tweaku...(Pro nenechavce - ne novou desku si kupovat fakt nebudu)
Teplota Procesoru:42 bez zatizeni , 52 zatizeny (WoW,GTA:SA,CS)
Nothbridge chlazeny aktivne - nepomohlo
Teplota v casu +-20
Re: VIA KM400 - PC mrzne a mrzne
IMHO tento stav vzniká spíš poškozením stavu CPU vlivem chybného (příliš rychlého nebo příliš intenzivního) Stop Grant dělitele. Zkus vypnout SW chlazení nebo změnit dělitele.
Že nejde přepsat registr, značí dvě věci:
- buďto je read-only
- nebo je write-once (tedy po prvním zápisu read-only)
Mohl bych ti poslat moje nastavení z KT600, které je velmi stabilní (čipsety jsou hodně podobné). Ale mám PCI grafiku, tak nevím, zda by ti to pomohlo.
Jak zmenit a co to je Stop Grand delitel netusim ale pri vypnutem SW chlazeni to dela taky - ostatne SW chlazeni jsem zapinal z duvodu sekani PC, protoze jsem myslel ze se to prehriva a dal jsem aktivni chladic na NorthBridge...Bohuzel nepomohlo.
Jinak ve Wpcreditu se registry Read-Only ukazuji cervene, takze nejdou mnenit ale registry Write-once tam nijak odlisene nejsou, jestli tam vubec nejake jsou ... Takze kdyby byl urcity registr Write-once tak ho proste nezmenim ? :(
Jenže červená se tam označuje pomocí textového souboru s popisky, WPCREDIT to nijak nedetekuje. Když ani vypnutí chlazení nepomáhá, tak to dělitelem nebude.
Čili jedině že bych poslal na mail nastavení z KT600 a ty bys zkusil ho použít na svůj čipset.
ok posli to plz na afk4eva@seznam.cz
Dik
Sry hodil sem tam to tvoje nastavení, v některých případech se PC sekal, tak jsem se snažil dát co nejbližší hodnoty těm tvým ale úpravy na PCI host Bridge i PCI to PCI bridge podle tvého nepomohly :???:
PC se stále kouše, hlavně při hraní WoW a GTA:SA
(sekne se v ozmezí 5-30minut,černá obrazovka-NO SIGNAL INPUT,zvuky jedou)
Skušel jsem i změnit VCORE processoru (vhodným spojením můstků na L11 tužkou č.2 :cool: )z mých 1.6V na 1.65 ale taktéž nepomohlo, skusím tam dát ješte více, třeba 1.8V.
Dobry den mám podobý problém né já ale můj otec koupil jsi starsi pc amd athlon 1800 na desce Biostar M7VIK
Motherboard Chipset VIA VT8377 Apollo KT400 ram DDR 640 MB GK GF4 MX440 je tam i TV karta nic moc no mu to stačí na internet a sem tam nejakou hudbu atd. no a v tom je ten zadrhel při přehrávání hudby i videa sem tam i při telefonování pomocí skype se to proste sekne začne to tak bzučet a je to mrtve nic se s tim neda delat jen restart na case . zkusel jsem uz vsechno preinstalovat winy ruzne drivery ale zdy to dela to same vim urcite ze procak a pameti to nejsou ty jsou meneny a v jinem pc slapou bezvadne to mam odskousene jste schopni mi nekdo srozumitelne poradit co s tim ale po lopate co se piše výš jsem moc nepochopil jsem tak trochu LAMA a o otci nemluvě hlavne co to dela pokud deska tak ji vymenim nemam na to nervy moc dekuji za jakou koliv radu
Citace:
Původně odeslal
Berserker
Sry hodil sem tam to tvoje nastavení, v některých případech se PC sekal, tak jsem se snažil dát co nejbližší hodnoty těm tvým ale úpravy na PCI host Bridge i PCI to PCI bridge podle tvého nepomohly :???:
PC se stále kouše, hlavně při hraní WoW a GTA:SA
(sekne se v ozmezí 5-30minut,černá obrazovka-NO SIGNAL INPUT,zvuky jedou)
Skušel jsem i změnit VCORE processoru (vhodným spojením můstků na L11 tužkou č.2 :cool: )z mých 1.6V na 1.65 ale taktéž nepomohlo, skusím tam dát ješte více, třeba 1.8V.
Pokud se to kouše při hrách, tak to spíš vypadá na problém v komunikaci s grafikou než na obecnou nestabilitu. Co zkusit pohrát si s AGP Drive Strength ? Taky by možná pomohlo shodit AGP na 4x a vypnout fast-writes (nutno provést v ovladačích grafiky i ve WPCREDITu, nestačí jen v Setupu BIOSu). V úvahu taky přichází přehřívání karty nebo chyba v jejích pamětech.
Zdroj je jaký?
Měl sem obdobný(stejný) problém. Bylo to na Abitce s KT333 chipsetem. Deska vždy náhodně ale spolehlivě zatohávala se zasmyčkovaným zvukem. nezávisle jestli ve hře nebo jen v při poslouchání mp3.
Vyměnil sem v PC co se dalo(uplně vše).
nakonec sem ztratil nervy a deska už se válí někde na smeťáku :roll:
Jen na okraj. Už jsem viděl desky, kde podobné stavy dělaly vadné elyt kondy. Dokonce na jedné nebylo téměř ani vidět "vyduté" víčka kondů, ale jejich plošná výměna domněnku jen potvrdila.
toť docela dost možné, na mé desce nebylo videt žádný problém s koďanama, ale u abitu bych se nedivil. Leč výměna koďanů není nic pro mé nervy :mad:
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Pokud se to kouše při hrách, tak to spíš vypadá na problém v komunikaci s grafikou než na obecnou nestabilitu. Co zkusit pohrát si s AGP Drive Strength ? Taky by možná pomohlo shodit AGP na 4x a vypnout fast-writes (nutno provést v ovladačích grafiky i ve WPCREDITu, nestačí jen v Setupu BIOSu). V úvahu taky přichází přehřívání karty nebo chyba v jejích pamětech.
Zdroj je jaký?
(Zdroj ATX 450W)
(Při zapojení integrované grafiky nepomůže, pořád se seká.)
Vsechno vyskouseno už dříve AGP drive strength jsem měnil několikrát na hodnoty od FF přes DA,EA,AA až po 00.Klasika nic nepomaha.
Vymněnil jsem poslední věc, která v PC zbývala, a to procesor,protože jsem procesor, při hrátkách s Vcore a čáráním tužkou, tak trošku zlikvidoval.Sehnal sem Duron(!) 950-ku s vidinou "normálního" PC, ale po 10 minutách se sekl kurzor, trochu se zase pohl, pak jeste 1x a konec,NO SIGNAL INPUT.
!KONEC!
Diky vsem za pomoc a za snahu (hlavne Eaglemu)ale po 2 letech jsem konecne přišel na to jak tento problém vyřešit, budu se to snažit napsat bez sprostých výrazů:
VYHOĎTE TU !@#$ DESKU NĚKAM !@#$ DALEKO a poslete toho kdo Vám to prodal do !@#$.
Touto skušeností končí veškerá moje práce s Gigabyte a čipsety VIA.
Takže dnes vidím jako nejlepší možnost za málo peněz desku od Intelu a do toho Celeron a všichni žili šťastně až do smrti...
! NO MORE !
Tohle mi přijde jako odpálení regulátorů Vcc na desce. Stal se mi (shodou okolností také s Gigabytem) stejný problém - normálně funguju, resetuju, po resetu černá obrazovka a nic. Deska už se nikdy neprobrala. Kondenzátory v pohodě.
Ad zdroj - na to si dávej pozor, spousta zdrojů má jen nějakou přelepku, ale realita jiná. Např. 300W zdroje tuším že Codegen mají údajně kapacitu na výkon tak 120W. Eurocase je taky pěkný šunt, vše má tak 200W, přitom na to lepili kde co.
Prostě dobrý zdroj a silné regulátory na desce jsou pro stabilitu klíčové.
S regulátory Vcc sem se ještě moc nehrál ale pořád mně udivují moje hodnoty napětí ve speedfanu(pozn.:teploty procesoru si nevšímejte, je to bug, skutečná teplota je 50 stupňů)
http://img413.imageshack.us/img413/5...dfanzt3.th.jpg
Direct link:http://img413.imageshack.us/img413/5817/speedfanzt3.jpg
Jinakt ento zdroj co mám je už druhý, před tím jsem měl nějaký 200W a samozřejmě problém přetrvával...
Napětí si nevšímej, většinou to měří blbě. Jaký je ten zdroj značka?
Jinak mně to napětí Vcc udržovalo stabilně a pak to umřelo. Napájení bylo dost horké. Na dnešní desky už se dávají chladiče regulátorů a já osobně je mám na své KT600 taky (pro jistotu).
Je to zdroj značky DELUXE model:ATX-420W P4
Jo a jak vypadají na desce ty regulátory ?Kde je najdu ?Kdyztak bych na ne skusil pridat chladic...
Citace:
Původně odeslal
Berserker
Je to zdroj značky DELUXE model:ATX-420W P4
Jo a jak vypadají na desce ty regulátory ?Kde je najdu ?Kdyztak bych na ne skusil pridat chladic...
Ten zdroj může být zdrojem problémů. Nonamové zdroje mají "Watty" často jen na štítku.
Regulátory jsou takové černé krychle okolo socketu, velmi blízko kondenzátorů. Když je počítač zapnutý a procesor zatížený, tak se dost hřejí. Další regulátory jsou kolem RAMky a AGP slotu.
No podle toho co pise za konfiguraci by mel pokud je v poradku utahnout s velkou rezervou v pohode. Tohle by mela utahnout i slusna 250W.
Muze byt ale "nakoplej"... i kdyz podle toho popisu bych to psi opravdu videl na desku. Nebo zkusit jinej zdroj i treba nejakej slabsi to je fuk. Nebo svihnout merak na konektory 20pinu a 4 pinu a merit napeti pri zatizeni primo na voltmetru. Pokud by to kolisalo zkusit jinej zdroj.
Soukrome ale tipuju na desku.
A muzu rict ze kdyby se mi po tom co jsi vsechno zkousel podarilo odpalit Bartona co jsi mel.... tak bych tu desku vzteky rozslapal a pak pak velikym kladivem udelal provedni slim :-)
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Ten zdroj může být zdrojem problémů. Nonamové zdroje mají "Watty" často jen na štítku.
Regulátory jsou takové černé krychle okolo socketu, velmi blízko kondenzátorů. Když je počítač zapnutý a procesor zatížený, tak se dost hřejí. Další regulátory jsou kolem RAMky a AGP slotu.
Moc k tomu nechybelo ;) uz sem nad ni drzel kladivo...
Jo zdrojem to neni, napeti nekolisa a skousel sem i jine proste je to tou !@#$ deskou :(
Ale tyto problemy mne dost naucily ;] takže se budu řídit pravidlem
3x měř a 1x kupuj !
Hodne divne je ze to dela i s integrovanou grafikou. To by delat nemelo.
Je to na reklamaci 3x stejna zavada = vraceni penez nebo vymena za jiny typ.
Coz jak jsem pochopil uz nelze protoze je po zaruce.
Kazdopadne doporuceni v techto pripadech je vyhodit vse co jde ... pokud nepomuze vyzkouset jiny zdroj, ram, procesor a disk. A pokud ani to nepomuze pak TRVAT na reklamaci a po treti stejne zavade prachy nebo jina deska.
(I kdyz chapu ze ty veci na zkouseni se nedaji vzdy sehnat lusknutim prstu)
Citace:
Původně odeslal
Berserker
Moc k tomu nechybelo ;) uz sem nad ni drzel kladivo...
Jo zdrojem to neni, napeti nekolisa a skousel sem i jine proste je to tou !@#$ deskou :(
Ale tyto problemy mne dost naucily ;] takže se budu řídit pravidlem
3x měř a 1x kupuj !
Reklamovat to uz jit nemuzu protoze jsem se s tou deskou paral... mozna ze sem neco i poskodil pri snaze se zaseku zbavit...Pracne jsem namontoval aktivni chladic na NorthBridge a jeste udelal dalsi tweaky ale bez efektu.Pochybuju ze by moje uz moje třetí reklamace uspěla, a taky se mne zda ze ta firma penize nevraci :( (mají na zdech nějaké kecy o licenčním ujednání)
Prostě to řeším tak, že mně tam už nikdy neuvidí ikdyby tam rozdávaly věci zadarmo a nikomu ji nedoporučím spíše naopak...:cool:
Ak tam je nejaka pofiderna znacka kondenzatorov (na GigaByte doskach byvaju casto GSC, co je smejd najvacsi), tak mozu byt zle aj ked este nie su nafuknute.
Problem je, ze vymenovat je nablind bude znacne "rizikove" zvlast kdyz uz toho zkusil tolik. Ja jsem takhle vymenil na cele desce asi 12 kond. a kdyz vezmu v uvahu cenu kondenzatoru + praci s vymenou. A nakonec jsem zjistil, ze jsou v pr... mosfety a kdovico jeste. Takze v pripade tyhle konkretni agp desky bych se nad tim ani nezamyslel. Proste vyhodit. Ale pokud je v zaruce, dal bych ji bez milosti na reklamaci a s detailnim popisem toho co vse bylo zkouseno... uz jen za tu vydrz by Ti ten delaer ty znacky mel dat jinou. A jeste se ti omluvit. Neni to jen o licencnich podminkach a papirech. Ale je to samo na tobe, pokud si nechces delat nervy.... pak plati "slim" provedeni.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Ak tam je nejaka pofiderna znacka kondenzatorov (na GigaByte doskach byvaju casto GSC, co je smejd najvacsi), tak mozu byt zle aj ked este nie su nafuknute.