Logitech Z-2300 - odrušení trafa
Před časem jsem si koupil tyto reproduktory a mám s nima jen kladné zkušenosti až na jednu maličkost - když nemám puštěnou žádnou muziku, tak je z reproduktrů slabě slyšet trafo. Zpočátku jsem myslel, že mi odchází Eheim, ale zvuk jde z repráčků a ani povypínání všech eventuelních zdrojů rušení nepomohlo. V odrušení trafa, nebo nahrazení toroidem nevidím problém, ale kámen úrazu nastal, když jsem sundal asi dvacet vrutů na zadní desce subu a nosná deska zesilovače se ani nehla. Nemá někdo s tím nějakou zkušenost?, jak se dostat dovnitř - tím nemyslím radu typu "zkus přímočarku>:} " a reklamovat je je zbytečné - kolega z práce je má také a je to úplně stejné, jenom má hlučnější comp, tak v tom nevidí problém, protože rušení neslyší. Budu vděčný za jakoukoliv konkrétní radu - už tomu trafu jdu po krku hodně dlouho a pěkně mě to štve. Předem díky za radu
Re: Logitech Z-2300 - odrušení trafa
Imo by to trafo stačilo jen vyhodit ze subu.
Tak se mi to podařilo otevřít - chtělo to trošku víc zabrat. Trafo je toroidní, vyhlazovací kondiky solidních 2 x 10 000 mikro, tak je asi opravdu jediná možnost trafo ze subu vyhodit. Trafo je od zesilovače dostatečně daleko, ale je pod reprákem v subu (cívka - cívka), tak si myslím, že ta padesátka leze dovnitř přes reprák. Když mám puštěný počítač, tak se rušení dá přehlédnout, ale když si večer pustim muziku a dám počítači nějakou dobu na vypnutí, tak se ráno probouzím jak v trafačce. Udělal jsem přes 12V relátko ovládání napájecího kablíku pro sub a repráky, tak se vše vypne společně s compem. Sice tím nevyřeším rušení, ale myslím, že je to zatím přijatelné řešení - to poznám, až časem - dalším krokem by bylo vyhození toroidu mimo sub
Nevim nevim, ja mam Z-2300 taky a jsou tiche jako hrob. Trafo jsem u nich nikdy neslysel.
Tak teď asi budu vypadat jako blbec - včera jsem je měl akorát rozebrané a když jsem zjistil, že neni co vylepšovat, tak jsem je zase složil a jel do GM-ka pro šňůru a 12V relátko s paticí (chladim vodou a čerpadlo s radiátory mám mimo skříň, tak už mám 12V na skříni). Relátko funguje dobře a vřele doporučuji - elektřina bude dražší:confused: , ale po přeštení předhozího příspěvku jsem stáhnul muziku na minimum, natáhnu ucho a nic - nevím co si mám myslet - myslel jsem, že skřítky z bytu jsem už vyhnal a na Chocolouška snad zralej nejsem. Předtím jsem se na to díval s kamarádem (bastlířem) a jednoznačný verdikt zněl - trafo. Jsem hrozně rád, že je rušení pryč - snad ne dočasně, ale nedokážu pochopit, co se s tím zesilovačem stalo.
Měls to připojené ke zvukárně? Možná ti může brumit vona, sám si ani nepasal co používáš. No a pokud to nebrumí ani se zvukárnou, tak congr máš vopraveno 8-)
Zvukovku mám Audigy2 ZS, ale brum byl stejný i když jsem jack vyndal z karty, dokonce i když jsem ovládacím kolečkem sjel na minimum a vyzkratoval jack, abych vyloučil, že rušení nejde dovnitř špatným odstíměním kabelů. Bylo jedno, jestli jsem měl ovládací kolečko klasitosti na minimu, nebo maximu - intenzita brumu zůstávala stejná - nezesilovala se a ani nezeslabovala, ale jak jsem psal - je to pryč a jsem z toho nadšený i když nevím čím to bylo
Tak už možná vím čím to bylo. Když jsem to rozebíral, tak jsem musel rozdělat svazek drátů který vedl k toroidu abych zesilovač mohl vyndat. V tom svazku je přívod pro toroid i s tím co jde z toroidu svázaný dohromady k desce subu a je fakt, co pamatuji, tak se přívod k trafu zesilovače vždy dával samostatně aby to nedělalo to, co mi to dělalo. Tady je sice použit toroidní transformátor, ale vzhledem k jeho výkonu bych to nepodceňoval. Když jsem to skládal dohromady, tak se mi zřejmě povedlo učesat dráty tak, že nikde nevzniká žádná velká indukce a neruší to. Studeňák bych 100% vyloučil, deska je udělaná precizně a tohle si myslím je rozumné vysvětlení. Repra hrajou skvěle a jediní, kdo je teď nedocení jsou pouze moji sousedé >:} .