Žádost o radu: ECS K7VTA2 a Duron 1,8GHz "Applebred"
Ahoj,
mám problém: na starou kamarádovu desku ECS K7VTA2 (PCB 2.0) jsem koupil Duron 1,8GHz (jádro "Applebred") s tím, že vše podstatné pro provoz tohoto procesoru deska má (tedy patici, FSB, voltáž). Po první instalaci se však počítač nerozjel (tedy vše "jelo" krom procesoru - nezpnul se tedy ani monitor).
Po stažení a flashnutí nejnovějšího biosu z webu společnosti ECS se nic nezměnilo :???: , což při pozdějším porovnání data vydání posledního biosu (28.3.2003) s datem vypuštění řady "Applebred" (21.8.2003) celkem nepřekvapuje.
Zkoušel jsem tedy pomocí pinů na desce manuálně nastavit FSB a voltáž, ovšem opět se stejným nezdarem :( .
Podle všeho by ten procesor na této desce fungovat měl, podle mě ho prostě jen bios nezná. Jenže ECS se na další aktualizace biosu vykašlala, takže mi asi nezbývá nic jiného, než jej upravit sám. Netuším však, jak to přesně provést (jedná se o bios Award) :???: ... Nějaké nástroje na úpravu biosu jsem na Internetu našel, ale v této oblasti jsem celkem nováček, takže bych nerad odrovnal desku.
Budu vděčný za jakoukoliv radu či odkaz, protože pokud to nevyřeším, tak mi v šuplíku zůstane ležet procák s chladičem já budu na vánoce o tisícovku chudší :( .
Předem moc děkuju,
mějte se dobře,
Lukáš
Re: Žádost o radu: ECS K7VTA2 a Duron 1,8GHz "Applebred"
Pokud se muzu zeptat ..jak si tam flashoval ten novy bios ?? ...
Nemuze byt v cudu procesor ? Zkousel jsi to samostatne otestovat ?...Ja si myslim ,ze by ti to melo najet ...maximalne podtaktovany . Jinak nevim v cem by mohl byt problem .
Tak co jsem koukal do CPU supportu tak tam bylo asi toto
pro K7VTA2 ,PCB Version: V2.0 ,BIOS Version: 2.2 je tam podpora Duronu jenom do 1.3GHz
viz
http://www.ecs.com.tw/ECSWeb/Support...uID=48&LanID=9
Citace:
Původně odeslal
Lukas_Krejci
Podle všeho by ten procesor na této desce fungovat měl, podle mě ho prostě jen bios nezná. Jenže ECS se na další aktualizace biosu vykašlala, takže mi asi nezbývá nic jiného, než jej upravit sám.
Nějak mi něco říká, že desku, která tenhle CPU podporuje, bys sehnal za nějakých 500, čili možná bude jednodušší než se pokoušet nějak "nadivoko" upravovat BIOS, bylo by možná lepší vyměnit desku.
Jak jsem tak trochu zagooglil, tak s tou samou kombinací pár lidí po světě už problém mělo, ale nikde jsem nic moc nenašel, ve smyslu funkčního řešení současná deska + Duron 1800..
Citace:
Původně odeslal
jamesjapp
To je sice pravda, BIOS desky tento procesor nerozpozná, ale:
1. Procesor by se měl i tak rozběhnout, i když se špatným jménem a na špatné frekvenci (pokud mu BIOS nenastaví "zvrácenou" voltáž).
2. Hardwarově je deska s tímto procesorem plně kompatibilní, Duron 1,8 "Applebred" je jen přejmenovaný Athlon s jádrem "Thoroughbred A/B" se zakázenou částí L2 cache paměti. Ovšem procesory Athlon "Thoroughbred A/B" deska oficiálně podporuje (hned první řádek: 2200+ (.13u) (256K,266,Socket 462)) ...
Nyní tedy připadají v úvahu pouze dvě možnosti:
1. je třeba aktualizovat BIOS tak, aby procesor rozpoznal a nastavil pro něj patřičnou voltáž, i když tady asi problém nebude - zjistil jsem totiž, že deska se prodávala také jako MATSONIC MS8137, jehož BIOS je z roku 2005 - flashnul jsem jej, ale i tak se procesor pořád odmítá rozjet (deska se nyní hlásí jako MATSONIC, se starím procákem jede vše v pohodě).
2. jedná se o vadný kus procesoru, takže jej zkusím reklamovat a uvidím (je úplně nový).
Jinak díky všem za odpovědi :)
ad BIOS: Obcas je to ponekud osemetne - napr Asus a7n8x-x se starsimy biosy se odmitala s applebready nabehnout, i kdyz k tomu neni zadny duvod. K tehle desce nastesti existuji bios aktualizace.