Zaujímalo by ma, či má senzor digitálneho fotoaparátu obmedzenú životnosť v súvislosti s množstvom nafotených snímok.
Printable View
Zaujímalo by ma, či má senzor digitálneho fotoaparátu obmedzenú životnosť v súvislosti s množstvom nafotených snímok.
Imo explicitne nema.
Nekde jsem slysel stiznosti ze senzory jak starnou vic sumi ale to je tak vsechno. Pravdepodobne se objevi i nejaky deadpixel ale to je imo vse.
Ta odpověď je trochu složitější, zjednodušeně je "ano", ale nezáleží to na počtu pořízených fotografií jako na využívání senzoru. Vlastní životnost je otázkou - obvykle totiž funkční je, ale vlastní funkčnost (aktuální parametry snímače) se zhoršuje. Typicky se jedná o defekt zvaný laicky "vysvícení", kdy dochází postupem času především k omezení dynamiky chipu a nadměrnému vzniku bad- ale především hot-pixelů a zvýšené úrovni šumu, může docházet i k defektům v interpretaci barevného spektra. Z toho pohledu jsou na tom před kompaktními DF ve výhodě zrcadlovky, kde je snímač využívaný mnohem kratší čas (u nich naopak vstupují do hry funkce a životnost mechanické závěrky, tedy problém, který kompakty z principu neznají).
Technické specifikace však něco jako životnost snímače imho neuvádějí.
IMHO nemá smysl se toho bát. Pokud se foťák nepoužívá k nahrávání hodinového videa zapadajícího slunce, tak bych to neřešil. Myslím, že tady na fóru byl vložen obrázek z foťáku, který sloužil jako webkamera na horách a tam byl senzor odpravený. Ale při normálním focení to nehrozí.
Ono to hrozí, ale k poznání je tak to zhoršení vlastností po letech používání. Mně odešly za dobu co používám DF (tedy od doby Mavicy FD :) ) dva snímače, čím to bylo zapříčiněné se ale bohužel určit nedá.
No řekl bych, že dnešní senzory budou vůči stárnutí odolnější.:D
Ten druhý mi odešel zhruba před dvěma měsíci ... Foťák je mimo záruku, ale má CCD Sony, možná z té vadné mega série - uvidím, jak se k tomu postaví v servisu.
Jinak ano, novější snímače jistě vydrží víc, mimoto už má minimálně většina foťáků pixel-mapping, který pokud funguje správně, tak nemusí uživatel určité vady dlouho zaznamenat.
Nedkážete někdo odhadnout, jak hodně je to se zhoršováním vlastností žhavé? Je to asi blbost, ale napíšu to: Foťák mám asi týden a párkrát jsem dělal pokusy i s focením slunce, žárovky, možná něco okolo 10-20ti fotek. Tady je vliv asi zanedbatelný, doufám teda :oops: (rozhodně už to zkoušet nebudu potom, co jsem si přečetl tady toto). Dá se říct, v porovnání tady s tím, při kolika fotkách bude viditelné zhoršení? Alespoň řádově...
Nebude vůbec žádné, bez starosti.
Frz: Zarovka absolutne nema sanci mit primy vliv na zhorseni funkci tu prosimte fot normalne vklidu. Jediny co se obcas zda rizikovy je foceni slunce (zvlaste na vysokou citlivost), pred tim nekdy varuji ale sam jsem s kompaktem docela dost blbnul a rozhodne jsem aspon 100-200 fotek proti primemu slunci udelal a nez jsem ho poslal do vecnych lovist (z jineho duvodu nez senzoru) tak jsem udelal dalsich aspon 15000 fotek a nepozoroval jsem byt minimalni zhorseni. Takze toho bych se fakt nebal...