-
HW RAID 10 pro Linux
Potřeboval bych poradit nějaký RAID řadič, který spolehlivě běhá pod Linuxem. Je mi jedno, jestli bude pro PCIex anebo PCIX...
Měl by splňovat toto:
V nejlepším případě by měl připojit 6 HDD - 4 do RAID 10, 2 do RAID 1.
Pokud ne, tak lespoň 4 HDD v RAID 10.
Jako OS bych použil asi Mandrivu 2007...
Doplněno:
HDD jsou SATA2
PC bude sloužit jako file server
cena pokud možno do čtyřciferné částky
-
Re: HW RAID 10 pro Linux
0. Snažil si sa hľadať?
1. Nenapísal si či chceš riešenie pre PATA, SATA alebo SCSI disky.
2. Nenapísal si že pre aké použitie to bude (home PC, workstation, server).
3. Nenapísal si svoju cenovú predstavu.
4. Mal by si to písať do nákupnej poradne. ;)
Inak v prípade že máš záujem o SATA riešenie, tak sa pozri na Adaptec 2820SA. Má možnosť pripojiť 8 diskov, podporuje SATA II a je to 64-bit/133MHz PCI-X karta.
-
hledat jsem hledal, ale nic uspokojivého jsem nenašel
pravda, požadavky nebyly kompletní
pravda, poradna mě nenapadla...
-
Pozri sa na http://www.3ware.com/ a pohľadaj niekde ceny. Ja som len pre orientáciu mrkol na eBay a vyzerá to tak, že by si sa kľudne mohol zmestiť do tvojho cenové limitu. Aby nedošlo k nedorozumeniu: konkrtétne produkty a ceny som neštudoval, nalistoval som si iba SATA RAID radične a pozrel cenové relácie.
-
Ten Adaptec vypadá dobře. Akorát jsem se nikde nedočet, jestli ho podporuje Mandriva;všude uvádí akorát SuSE a RedHat. Předpokládám však, že jo...
Doplněno:
šlo mi o zkušenosti s konkrétním HW, najít něco v ceníku není problém...
-
Ja mám nejaké tie skúsenosti s 2420SA (je to to isté ako 2820SA, ale má iba 4 porty). Pod Gentoo sme to nerozchodili (netvrdím že sa to nedá), pod SuSe to išlo bez problémov na prvý pokus, 10.1-ka sa hneď chytila, vôbec nebolo potrebné nič inštalovať a nastavovať. :) A výkon? No nepoviem ti, lebo máme tam iba jedno RAID1 pole ktoré sa aktuálne fláka, každopádne diskové operácie sú s ReiserFS bleskové. :)
SW na manažovanie je tiež dosť šikovný a prehľadný a samozrejme je možné radič ovládať aj z príkazového riadku.
-
Hlavně začni tím, že prostuduješ testy - výkony (a nakonec i stabilita) je u různých řadičů překvapivě různá a to i v případě různých produktů jednoho výrobce. A v případě RAID10 (ale obecně všech - i RAID1) to může být dost důležité, speciálně konfigurace do RAID10 umožňuje n různých postupů, jak provádět read operace a výkon se může diametrálně lišit.