Orange Homebox - FTTH (30/15 Mbit/s)
Vyzera to tak, ze Orange sa nam chysta ako prvy spustit FTTH (Fiber to the Home) a to hned triple-play (TV+Inet+telefon). Pravdou je, ze nie vela firiem na slovensku ma vlastnu opticku siet takej rozlohy aby si mohli podobny krok dovolit (2200km vlakien).
Zaujimave su aj ceny a rychlosti:
Internet (10/2 Mbit/s) - 832 Sk
Internet (30/15 Mbit) + Telefónna linka - 951 Sk
Internet (30/15 Mbit) + Digitálna TV - 1070 Sk
Internet (30/15 Mbit) + Telefónna linka + Digitálna TV - 1189 Sk
Dalsie informacie o cenach koncovych zariadeni a podmienkach su tu.
Ak niekto ma PRAKTICKE skusenosti (nie to co si precital v diskusiach pod clankami), podielal sa na testovani, alebo sa bude podielat celkom by ma zaujimalo ako to v praxi vyzera.
V akom formate ide spominana "digitalna" televizia, ako je to s realnymi prenosovymi rychlostami, ako pripajaju zakaznikov, v com spocivaju nutne instalacie (kabelaze, HW), predpokladana FUP a pod.
Podla vsetkeho je zatial zapojenych iba par bytov na tychto piatich uliciach v Petrzalke, takze sanca ze to tu uz niekto ma je asi mala, ale mozno poznate niekoho, kto uz na tom fici.
Andrusovova
Jankolova
Mamateyova
Medvedovej
Svabinskeho
Podla neoficialnych informacii ma byt počas pilotnej prevadzky rychlost az 1 Gbit/s, ale zdielana a FUP 100GB.
Dakujem :)
Re: Orange Homebox - FTTH (30/15 Mbit/s)
http://www.dsl.sk/article.php?article=3002
Taký upload by sa hodil aj mne, ale bývam v inej mestskej časti. Kým nebudú v celej BA fungovať naostro, dovtedy to nie je až také zaujímavé a praktické skúsenosti teraz tiež nebudú také, aké by mali byť v ostrej prevádzke. Inak k tomu FUP: keď to bude platiť aj pre upload (a poďla mňa určite bude), tak sťahovači si budú musieť dávať pozor. Pri takejto rýchlosťi je pri nekrotenom uploade 100GB fuč za menej ako jeden deň. :D
Ano s tou FUP a 100GB za den to je pravda, ale len v pripade ak najdes zdroj, ktory dokaze takou sialenou rychlostou uploadovat :) Zatial je vsak informacia o FUP neoficialna takze je teraz asi zbytocne skoro sa na tuto temu rozpisovat. Siahodlhe litanie o tom aky to je to podfuk a na co je potom taka rychlost ked v plnej zatazi je linka schopna teoreticky preniest okolo 324GB za 24 hodin si mozeme precitat aj v diskusii na Zive. ;-)
Pozor, ja som písal o tom, že aj zdielaním prekročíš FUP limit, bez toho aby si len jeden megabajt stiahol ze menej ako jeden deň. Keby ten FUP limit bol len na download, tak to je v pohode, lebo môžeš mať p2p zapnuté v kuse a musiš sa starať iba o to, aby si ty nestiahol viac ako 100GB, ale strážíť aj to, že koľko odomňa šťahujú je dosť blbé. Mňa aktuálne viac zaujíma kvalita toho TV vysielania a to že čo sa tam dá sledovať. Rozšírený balík od UPC nie je to pravé.
Treba si aspon pol roka pockat, nema zmysel sa hrnut do niecoho, co nie je otestovane.
Televizia bude na <> - potrebujes dalsi kram k TV, na dva TV zabudni, na automaticke nahravanie na video tiez.
Ten ďalší krám vraj bude predaji, len to bude stáť nejaké prachy a vraj bude možnosť aj na dva TV. Automatické nahrávanie na video by mi nechýbalo, lebo video nemám (vlastne čoje to video? :lol:). Inak nechápem že prečo by to automatické nahrívanie nemalo fungovať. :-/
Tak nepôjde im to na plné nebudú sa deliť o 1Gb, ale pekne každý dostané 30Mbps/15! resp. 10Mbps/2
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Treba si aspon pol roka pockat, nema zmysel sa hrnut do niecoho, co nie je otestovane.
Televizia bude na <> - potrebujes dalsi kram k TV, na dva TV zabudni, na automaticke nahravanie na video tiez.
Vsetko je to len tom ake maju systemy a kodovanie.
- kvalita TV -
na slusny signal potrebujes pri MPEG2 TS:
PAL cca 3-6 mbps
720i cca 10-15 mbps
1080i cca 20-... mbps ;) ale 30mpbs je uz dost a 50mbps overkill
s kvalitnym MPEG4 ci jeho napouzivanejsim H.264 standartom to stiahnes o cca 30%, dost zalezi od kavality encodera, realtime encoding (DTV) potrebuje este par iteracii ale offline multipass encoding je na tom slusne (VOD)
- box navyse, zalezi od krabicky, ak tam naseru nieco co ma v sebe cely x86 komp tak samozrejme, ze je to drahe. Nakupna cena malych STB ci uz kombinacia RISC procesorov s DSP alebo single chip je pre operatora radovo 100-300 USD podla pritomnosti HDD, vykonnosti (kolko MPEG2/4 zvlada) a zalezi aj ako to operator dokaze stlacit od objemu ( hovorime o tisickach objednanych kusov) ... za kolko to preda zakaznikom to uz je na nom
- dajme tomu, ze existuje riesenie, ktore dovoluje mat v jednej domacnosti na jednej ADSL2+/VDSL pripojke (garant 12+ mbps) pripojene 2 boxy, ktore oba pozeraju po jednom kanale a zaroven jeden znich nahrava, tj dokopy 3 SD streamy po 4mbps. Ak sa da pripojka co zvladne vacsiu rychlost a boxy s HD dekodermi, nieje problem, stream ako stream. Nahravanie ? neni problem v IPG si clovek vyhlada program v buducnosti, klikne nahravat, zada kolko minut navyse (pred/za) a ulozi - ak je konflikt (malo miesta, 2 nahravania,...) vypapuluje - normalne funkcionalita HDD rekordera s tv programom. ... je to len o SW, lenze ak clovek vidi ako sa ten teraz robi a ako rychlo beha na PC ... a ted aby to nahodili na box s par sto mhz RISC chipom a behalo to svizne, tak to chce poriadne zamakat :)
Inak Orange ...
- ma v Petrzalka problemy s tahanim kablom vdaka par idividuam, ktore maju vymyti mozog Ivom Bendom a podobnymi sarlatanmi a peticiami blokuju zakopavanie kablov ... lebo to bude vyzarovat
- keby nedostal poriadny balik od materskej firmy na testovanie technologie, tak sa na cele slovensko s tymto akurat tak vys..ie
- sa bude bavit ked ST uvedie svoju verziu IPTV, tam naozaj cez tych 4mbps(a trocha) garant na ADSL nedostanete viac ako jeden kanal
- niesu az taky dobraci, ta uvedena cena je len pilotny projekt, relane ceny budu 2x take vid http://www.orange.sk/ftth/ceny/ceny.dwp
add. maly slovnicek ;)
STB - set top box - ta mala draha krabicka s tin-tong plastami, co bude spatit pohlad na novy LCD televizor
DTV - Digitalne kodovany TV kanal, MPEG2 / MPEG4 (H264) / WMV ... staci si vybrat
VOD - Video on demand - streamovanie videa na uzivatelsku (zaplatenu) poziadavku
IPTV - IP televizia, prenos digitalneho videa cez IP siete, casto zahrna ako multicast (DTV) aj point-to-point (VOD)
IPG - interactive program guide - tv program s pridanymi udajmi a moznostou spracovania na boxe, da sa naklikat nahravanie alebo upozornenie, etc.
nejake to zhrunutie od dsl.sk
-takze je mozne ze ip budu neverejne :(
-po prekroceni fup (100gb) znizuju rychlost na 256kbps :)) ak prekrocite 4krat tak vam mozu znizit rychlost trvalo (ale neni pisane na kolko)
-tie ceny tych zariadeni su blbe no ale da sa spravit nejaky kompromis tusim.
je tam aj viazanost na 24mesiacov
-nuz ale pokrytie je slabe a rychlo to asi nepojdde
-a neviem ci som to spravne pochopil ale po 28 februari sa ceny zdvojnasobia(mesacne poplatky)
ale snad to posunie slovensko dopredu. vykopat a polozit opticku siet je podla mna vazne super.