Problém s diskem při instalaci WIN XP
Koupil jsem synovcovi k Ježíškovi HDD Seagate ATA 100 80GB. On má v PC starší desku z roku 2000, jde o nějakou značku FIC FB11, socket 370. Koupil jsem mu schválně menší disk, protože jsem měl strach, že by Bios větší disk už nepoznal. Mám však problém s instalací Win XP. Bios desky rozpozná celou kapacitu disku. V instalaci Win na disku vytvořím oddíl, zformátuji systémem NTFS a začnou se na něj kopírovat soubory instalace Win. Po nakopírování se standartně restartne počítač, ale při čtení z disku hned na začátku to napíše (už nevím přesně):" nelze číst z disku systém". A to je konec, nevím jak dál. Zkoušel jsem si hrát s nastavením biosu, ale pořád stejný. Díval jsem se i na stránky výrobce desky www.fic.com.tw , ale z těch také moc moudrý nejsem. Myslím si, že buď bude problém s nastavením biosu nebo kompatibilita. Disk mi v mým PC jede bez problému. Co myslíte?
Re: Problém s diskem při instalaci WIN XP
Disk a doska by nemal byt problem .Otazne je z akeho disku kopirujes instalacne subory windowsu ?? Ak je to CD tak môze byt poskodene t.j. skus si odniekoho pozicat ine .Ten disk mas na konci kabla ako master ?? a este pripadne odpoj stary disk uplne nech je tam len tento jeden a tak nainstaluj windows .
Skus v BIOSe vypnut "boot sector virus protection".
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
zkusím, pak se ozvu
Citace:
Původně odeslal
MaTTo S
Disk a doska by nemal byt problem .Otazne je z akeho disku kopirujes instalacne subory windowsu ?? Ak je to CD tak môze byt poskodene t.j. skus si odniekoho pozicat ine .Ten disk mas na konci kabla ako master ?? a este pripadne odpoj stary disk uplne nech je tam len tento jeden a tak nainstaluj windows .
CD, z kterého instaluju WIN XP je stoprocentně v pořádku. Ten disk, na který se snažím Win nainstalovat je master na samostatném kabelu. DVD rom je na jiném kabelu. Žádný jiný disk v PC nemám.
1. Formátování dáváte rychlé, nebo pomalé? (Pokud rychlé, je to chyba.)
2. Neporušil jste správný postup instalace, důležitý zejména u...eee...neposvěcených verzí?)
3. Nemůže být disk špatně nastaven v "boot sequency" v BIOSu? Třeba místo device0 device1?
Možná stejný problém jako zde:
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=47782
Zkus použít Ranish partition manager.
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Tak jsem to zkusil a nic
tohle mi to píše
http://forum.pctuning.cz/gallery/alb...l_IMG_1042.JPG
Jinak se mi nepodařilo flešnout nejnovější Bios, ale v tom by to být nemělo. Deska má předposlední Bios a ten poslední pouze přidává monitoring desky. Snad Vás něco napadne.
Citace:
Původně odeslal
Jo_Do
1. Formátování dáváte rychlé, nebo pomalé? (Pokud rychlé, je to chyba.)
2. Neporušil jste správný postup instalace, důležitý zejména u...eee...neposvěcených verzí?)
3. Nemůže být disk špatně nastaven v "boot sequency" v BIOSu? Třeba místo device0 device1?
1. Zkoušel jsem rychlé i pomalé, nic
2. Ne určitě ne
3. Myslím, že disk je nastaven správně
Skuste vypnut v biose integrovanu zvukovu kartu ak taka na doske existuje....
Už zkusils Ranish partition manager?
V tom obrázku je nějak divně kapacita disku. Doporučil bych nastavit ručně defaultní parametry disku. Přepni v jiném počítači utilitou UATA100d.exe od Seagate disk do módu UDMA33, protože ten starý board asi víc neumí a někdy to může být zdrojem problémů.
Problém jsem odstranil utilitkou od Seagate (rada z konkurenčního fóra). Šlo o to, že bios detekoval pouze kapacitu 2,1 GB. Po zformátování disku v DOSu tou utilitkou už šlo z disku číst, i když bios ukazoval stále kapacitu 2,1 GB. Ve Win jsem už viděl celou kapacitu a vše šlape v pohodě. Ta utilitka umí oblbnout bios desky, aby viděl celou kapacitu disku. Díky všem za snahu.
Ja mam ten isty problem akurat zmena je v tom ze ja mam novy comp a HDD mam 500 GB SATA 2. Doska je od intelu.Zostavu poslem nabuduce.Tiez som skusal format aj rychly aj pomaly instalacia prebehne v poriadku a po restarte a naslednom nabootovani vypise chyba nacitania operacneho systemu. A robi to iste aj na compe ktory je uvedeny v mojom podpise. Win Vista sa nainstaluje uplne v poriadku.
Tak a problem je vyrieseny. Vytrhal som vsetky kable zo zakladnej dosky typu citacka pamatovych kariet ovladanoe predneho panela a tiez USB koncovky na prednom panely a Win XP nabehol uplne v poriadku. Skusil som to po nabehnuti urobit este raz a tiez uplne v poriadku.