Led signalizace točení ventilátoru
Ahoj, napadl mě takovej trošku bláznivej, leč dobrej nápad :-D Bohužel to ale sám nezmáknu, tak jsem si dovolil vás tady požádat o radu. :) Lze udělat nějaký jednoduchý obvůdek, který by po připojení mezi MB a 3pin ventilátor signalizoval:
ventilátor se točí - LED svítí
ventilátor se netočí - LED nesvítí
popřípadě obráceně :)
hledal jsem na netu všudemožně a nic jsem nevyčmuchal a kupodivu ani tady. Nemá někdo nápad "jak na to?" :)
Re: Led signalizace točení ventilátoru
mas na mysli
a) vetrak se netoci kvuli regulaci
b) vetrak se netoci protoze se zadrel atd.
V bode a) by stacila obecne (realita muze byt trochu jinak dle typu regulace) paralelni vetev s diodou + rezistor (je napeti, sviti, neni, nesviti), bod b) netusim
ale rad si taky poslechnu bastlire
no v mém případě asi netočí se z důvodu nedostatku šťávy ;) ale i jiné varianty uvítám :)
Koukam ze ty obvody jsou relativne slozite...zvladaji i PWR regulovane vystupy ? Dale, existuje SW reseni ? Priklad: Program (ci BIOS) detekuje zastaveni ventilatoru, zacne vysilat zvukovy signal (treba na speaker), dal by se pouzit nejaky detektor zvuku na speakeru a prevest na led ?
Asi kazdy chip, ktory podporuje meranie otacok ventilatora, umoznuje nejako informovat o chybe - bud vystup na reprak alebo prerusenie. Problem je v tom, ze to byva na doskach zapojene vselijako - na niektorych to vie naozaj pipat, na niektorych to nerobi vobec nic. Ale s vhodnym softwarom sa to da vyriesit aj tak.
Tie obvody z belza.cz nepouzivaju vystup na meranie otacok, preto su zlozitejsie.
Já používám toto zapojení http://www.volny.cz/zelena.prisera/S...a/sig_vent.JPG
Větrák se točí-ledka svítí,točí se pomalu-bliká,netočí se-nesvítí.
Citace:
Původně odeslal
007
To je úplně suprový, to snad splácám :D díky :)
Citace:
Původně odeslal
007
vypada zajimave, nejaky seznam soucastek s oznacenim by nebyl? :)
zbastlit neni problem, ale ten tranzistor co tam je nema oznaceni :P
Rekl bych ze nejaky obycejny mosfet tam bude...
V scheme je to PNP, takze nejaky BCxxx za 2 koruny :D
Je to nějaký PNP,používám tranzistory vymontovaný z vadných desek plošných spojů.Stačí nějakej na 50V a 100mA.Ty moje maj označení A733,ale je to z nějakýho stroje a nebudou asi běžně k sehnání.
BC557 nebo KC307 tam budou chodit jako víno a mnohé další PNP univerzály
Citace:
Původně odeslal
007
a citlivost mezi bliká-svítí se nechá seštelovat záměnou nějakého odporu za potenciometr (regulace) nebo změnou kondenzátoru? :)
Seřídit se to nedá,záleží na tom,jak rychle přicházejí impulsy od ventilátoru.Při pomalém točení je mezi impulsama delší čas a ledka bliká.Ale to blikání je znát až při velmi malejch otáčkách.