WD Raptor + standardní HDD?
Prosím o radu:
Které řešení je výkonnější na 3D aplikace náročné na rychlé čtení z HDD (konkrétně Flight Simulator X)
a) Operační systém (Win) na standardním HDD 7200 ot a aplikace instalované na WD Raptor 10000 ot
b) Win i aplikace dohromady pouze na jediném WD Raptor
Re: WD Raptor + standardní HDD?
A moznost c) Win + swap na raptoru, aplikace na 7200?
Johny_g to trefil. A pokud je dost RAM, ještě bych zkusil vypnout swap, nebo ho omezit na minimum.
Citace:
Původně odeslal
Alf
Johny_g to trefil. A pokud je dost RAM, ještě bych zkusil vypnout swap, nebo ho omezit na minimum.
1GB je na vypnutí dost málo jeslti bude hrát nový hry a omezovat na minimum nemá imho smysl.
Některé hry bez swapu ani nefungujou a MSFS je pěknej žrout na RAM,takže swapáč ideálně na nejrychlejší disk.
Dík všem za reakce.
K variantě c) Win + swap na raptoru: je právě otázka co bude lepší pro FSX, které potřebuje rychle načítat velké množství malých souborů. Jestli a) nebo c)
A ještě mě napadá varianta d) Win na 7200ot disku a FSX + SWAP na raptoru?
Jinak konkrétně bych to viděl na:
WD Caviar SE16 250GB, WD2500KS, 16MB, 7200ot, SATAII/300
WD Raptor 150GB, WD1500ADFD, 16MB, 10000ot, SATA /150
Zjistil jsem že raptory mají jen rozhraní SATA 150 - nebude s tím problém, že má jeden 150 a druhý 300?
pozn. Výber disků zvažuju pro nové PC (CPU Core 2 6600 + 2GB RAM)
Citace:
Původně odeslal
pavsko
Dík všem za reakce.
K variantě c) Win + swap na raptoru: je právě otázka co bude lepší pro FSX, které potřebuje rychle načítat velké množství malých souborů. Jestli a) nebo c)
A ještě mě napadá varianta d) Win na 7200ot disku a FSX + SWAP na raptoru?
Jinak konkrétně bych to viděl na:
WD Caviar SE16 250GB, WD2500KS, 16MB, 7200ot, SATAII/300
WD Raptor 150GB, WD1500ADFD, 16MB, 10000ot, SATA /150
Zjistil jsem že raptory mají jen rozhraní SATA 150 - nebude s tím problém, že má jeden 150 a druhý 300?
pozn. Výber disků zvažuju pro nové PC (CPU Core 2 6600 + 2GB RAM)
SATA 150/300 muzes klidne michat, np.
Zvazil bych i moznost system + data na WD2500KS a na MSFS vc. swapu RAID 0 z 2x Raptoru 74 Gb. Cenove to vyjde podobne. Zalezi ovsem jestli preferujes max vykon i za cenu rizika raidu 0.
No asi by stálo to raidové pole ze dvou menších raptorů za úvahu - raptory by měly být dost spolehlivé... Ale na druhou stranu riziko tady je a taky o polovinu menší úložný prostor za ty peníze. Každopádně mám ale o čem přemýšlet :-)
Ještě jeden dotaz: pokud bych se rozhodl pro variantu systém + data na jeden disk, tak bych ho asi chtěl rozdělit na dva logické disky. Má rozdělení fyzického disku na logické nějak vliv na výkon HDD?
Citace:
Původně odeslal pavsko
Má rozdělení fyzického disku na logické nějak vliv na výkon HDD?
Ma. Disk je nejrychlesi na svem zacatku (tj. na vnejsim okraji), takze je vyhodnejsi partici se swapem umistit na zacatek disku.
Pak ma pochopitelne vliv filesystem (pri nesekvencnim cteni), stupen fragmentace atd. atd.
EDIT: Jinak ja mam 2 zhruba stejne rychle maxtory, na jednom mam system, aplikace + hry, na druhem swap + data. Kdyz pak pustim nejakou pametove narocnou hru, chroupou oba dva. Myslim ze swap na jinem disku nez aplikace a hry prinaseji velky narust vykonu (cim mene mas pameti, tim to bude markantnejsi), celkem by me zajimalo porovnani RAID0 vs 2 disky (swap a aplikace zvlast) napr. pri loadovani levelu, praci ve photoshopu atd.
Hlavní problém v degradaci výkonu aplikace při přístupu na disk je přístupová doba HDD. Přístupovou dobu nezlepšíš žádnym RAID polem, jedině diskem co má co ji má pokud možná co nejmenší, tzn. v našem případě Raptor.Proto swap vždy na Raptora a současně by měl být swap ideálně jinde než data aplikace...