Re: UV lampa na vyrobu PCB
noo sice to trosku nechapu ale kamaradi plsonaky osvecovali sodikovou lampou z poulicniho osvetleni u ktere se opatrne rozbije svrchni sklo s filtrem..
priplesknout na sebe cuprextit s predlohou napr pomoci skla snad neni problem ..
a taky si to trosku ujasni budto PCB (printed circuit board) nebo DPS (deska plosnych spoju) PLS nevim co v tomhle ohledu je :-)
1 Příloh-a(y)
PLS je plosny spoj :).
No, to, co mam na mysli pro vyrobu PLS, je hotove zarizeni vcetne casovace. Viz. foto. Ve skole to kupovali asi pred deseti lety.
Imho uplně zbytečná věc, která bude stát balík ;-)
Pořiď si tlumivku, startér a rtuťovou výbojku (příp. jen tlumivku a výbojku s integrovaným startérem). Rtuťová má více výkonu ve spektru UV než sodíkovka, proto je lepší. Výbojce rozbij vnější skleněnou baňku(nejlepší je rozmáčknout svěrákem v hadru). Reflektor použij libovolný z lampičky, příp. si udělej z kuprexitu.... ideál je, pokud seženeš výbojku s pro objímku E27 (s int. starterem), potom můžeš použít celou hotovou lampičku, jen přidáš tlumivku.
Tím získáš funkční osvit, u kterého na malých kouscích kuprexitu během pár desítek minut zjistíš optimální délku osvitu a výšku, z jaké svítit...... co potřebuješ víc??
Pokud chceš ještě "držák" předlohy na kuprexitu, můžeš koupit osvetlovací rám, např: http://www.conrad.cz/osvetlovaci-ram+dp52104/ ale imho je to zbytečnost, stejně poslouží kousek izolepy, případně kousek křištálového skla, který seženeš za pár korun.
Dik za radu. Zvazim, zda je lepsi usetrit a pracovat s tim, co jsi popsal, nebo zarizeni koupit http://www.conrad.cz/uvosvetlovaci-p...-32-w+dp52354/ . :)
No vidíš, jak jsem tě nevědomky nasměroval :-)
Jen pro představu: osvit, který jsem popsal tě vyjde do 500kč se vším všudy. Výsledky budou totožně jako s tím zařízením za více než 7000kč, můžu ti nafotit něco co jsem dělal, 0.1 mm tloušťka čar není problém ;-)
projekční halogenove zarovky z kremenneho skla take nemaji integrovany UV filtr
šaman: co takhle neco udelat s forem? :D
Citace:
Původně odeslal
CompCrasher
PLS je plosny spoj :).
No, to, co mam na mysli pro vyrobu PLS, je hotove zarizeni vcetne casovace. Viz. foto. Ve skole to kupovali asi pred deseti lety.
kuurnik s tim jsem se jeste nesestkal (PLS) (no nic machrovani nevyslo :-) )
jinak pokud nemas v planu vyrabet kazdej den desitky plsonaku tak je investice do takoveho zarizeni imho zbytecna... po par pokusech budes delat i s tim bastlem luxusni plosnaky ;-)
já už pár let používám výbojku RVLX125 s odkleplou baňkou k plné spokojenosti, pokud je kvalitní předloha a dobře stříklý fotolak na DPS dají se dělat divy ;) to stříkání odpadá v případě koupě kuprexu s fotovrstvou, já když už jej kupuju tak v GM a jsem maximálně spokojenej... tohle tam mají kvalitní. samotná expozice s mým vybavením netrvá dýl než cca 25s a 0,1mm čára se dá dosáhnout bez výrazných problémů... škoda že se v domácích podmínkách asi jen tak nedají udělat prokovy
No, ja bych do toho za ty prachy normalne nesel, ale zvykl jsem si s tim pracovat a je to vicemene pohodicka :-). Na druhou stranu mi prijde cena te hracky dost premrstena na to, co v tom je.
Taky jsem narazil na UV zarovku, ktera by se dala mountnout do obyc lampicky, ale zivotnost mela 3 hodiny provozu :-D.
Jeste to promyslim..
Citace:
Původně odeslal
CompCrasher
Taky jsem narazil na UV zarovku, ktera by se dala mountnout do obyc lampicky, ale zivotnost mela 3 hodiny provozu :-D.
Jeste to promyslim..
UV žárovka je opravdu na nic, vydrží pár hodin a osvit nic moc (Používal jsem nějakou Phillips 250W). Naproti tomu výbojka je zařízení na celý elekrtotechnický život, vydrží tisíce hodin. :-)
zopar rokov som robil DPS starou ortutovou vybojkou bez ochrannej vrstvy zapojenej cez 250W tlmivku - celkove naklady na vyrobu boli nulove :wink: