Win XP Pro SP 2- formátování disku(NTFS/FAT32)
Ahoj všem,
mám takový dotaz. Mám momentálně disk WD 80GB, mám na něm nainstalovaný win. xp pro sp2, když bych chtěl systém nainstalovat a naformátovat disk (klasické načtení cd, tedy klasika jako by byl disk prázdný). Zvolím nainstalovat nový systém, ukáže se mi C: (naformátováno v NTFS). To zvolím a tam se mi zobrazí jen rychlé a klasické formátování NTFS, ale ne ve FAT 32. Jak tedy dosáhnout toho, abych mohl diks naformátovat ve FAT 32? Zkoušel jsem 2cd s xp a furt to samé.
Předem díky moc
P.S.: ve Windows, když bych kliknul prav. tlačítkem myši na C: a dal naformátovat, je tam opět jen možnost NTFS. Jinak s biosem to asi sotva souvisí.
Re: Win XP Pro SP 2- formátování disku(NTFS/FAT32)
a kdyz ten oddil odstranis a pak znovu vytvoris, tak ti to fat32 nenabidne?
jestli ne tak jedine reseni je naformatovat v jinym kompu.
Tak to jsem nezkoušel, ale dočetl jsem se na tomhle fóru, že prý xp u disku nad 32GB FAT32 neumí vytvořit...
viz: http://4um.ocguru.cz/showthread.php?...ghlight=FAT+32
Nevím, co je na tom pravdy.
Myslím si, že by to ale jít mělo. Co myslíte, jak je to ve skutečnosti?
proc vlastne potrebujes fat32 na xpecka? to mi prijde jako bavorak na protektorech.. (no flame pls).
podle wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Fat32
je prakticky limit 125GB.
Asi jen kvůli tomu, že je to prý rychlejší, jde mi jen o rychlost, ale pouze jsem se to dočetl, takže nevím, co je na tom pravdy.
Citace:
Původně odeslal
EasyShare
Tak to jsem nezkoušel, ale dočetl jsem se na tomhle fóru, že prý xp u disku nad 32GB FAT32 neumí vytvořit...
viz:
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?...ghlight=FAT+32
Nevím, co je na tom pravdy.
Myslím si, že by to ale jít mělo. Co myslíte, jak je to ve skutečnosti?
Tak třeba u mě:
20GB disk - možnost FAT32 je při výběru formátování ve Win dostupná
40GB disk - možná jen NTFS
Citace:
Původně odeslal
EasyShare
Asi jen kvůli tomu, že je to prý rychlejší, jde mi jen o rychlost, ale pouze jsem se to dočetl, takže nevím, co je na tom pravdy.
Pro běžnou činnost rozdíl v rychlosti nepoznáš, je zanedbatelný.
Na FAT32 je možno takový disk (80 GB) samozřejmě také naformátovat, ale musíš použít nástroje, které nejsou z dílny MS - ty umožní formátovat na FAT32 pouze disky menší než 32 GB.
Druhým řešením je nejprve disk rozdělit na něco menšího a pak už ti to formát FAT32 nabídne.
Aha, tenhle 80GB disk mám půjčený, jinak mám 160 GB disk. Tedy zhruba 160:30=6. 6 oddílů, to je ale moc. Jinak na 2 by to bylo dobré. C: klasika a třeba I: na data atd. Jenže nějak nevím, jak to nastavit při instalačním procesu. Tedy je tam vidět oddíl C: a pak mám dát vytvořit nový oddíl? Jak tedy na to?
Díky předem
Jestli si nechceš přidělávat problémy, tak se na to vykašli a dej tam normálně NTFS, rozdíl nepoznáš. Btw jestli nepoužíváš wokenní hledání, tak se dá NTFS docela znatelně zrychlit vypnutím indexace.
Citace:
Původně odeslal
EasyShare
Aha, tenhle 80GB disk mám půjčený, jinak mám 160 GB disk. Tedy zhruba 160:30=6. 6 oddílů, to je ale moc. Jinak na 2 by to bylo dobré. C: klasika a třeba I: na data atd. Jenže nějak nevím, jak to nastavit při instalačním procesu. Tedy je tam vidět oddíl C: a pak mám dát vytvořit nový oddíl? Jak tedy na to?
Díky předem
Nejjednodussi asi bude pri instalaci ten oddil zrusit (tusim ze klavesa D), pak das vytvorit oddil a udelas rekneme 10-30GB(dle libosti) oddil pro system, do tohodle oddilu nainstaluj system a urcite ho nech NTFS. az budes mit system, tak ze zbyleho mista na disku bez oddilu, vytvoris oddil a naformatujes ho na fat32(treba partition magicem).
Citace:
Původně odeslal
Jirik
proc vlastne potrebujes fat32 na xpecka? to mi prijde jako bavorak na protektorech.. (no flame pls).
Citace:
Původně odeslal
Peca-on-line
Jestli si nechceš přidělávat problémy, tak se na to vykašli a dej tam normálně NTFS, rozdíl nepoznáš. Btw jestli nepoužíváš wokenní hledání, tak se dá NTFS docela znatelně zrychlit vypnutím indexace.
souhlas s obema ;) ... jeste doplnim, ze FAT32 ma velikost souboru omezenou na 2GB, coz muze byt problem, pokud si chces na hadr stahnout treba video z dovolene a mas tam zabery, ktery po ulozeni na disk zabiraji v jednom kuse vic nez 2GB (nektery softy to sice umi rozsekat na 2GB kousky, ale to uz je takova berlicka z nouze) ... ale hlavni duvod, proc preferovat NTFS je imho to, ze v pripade nejake havarie (vypadek proudu, samovolny ci nutny reset) je u NTFS mnohem vetsi sance na obnovu ztracenych dat
Jen opravím kolegu - limit velikosti souboru na FAT32 nejsou 2GB, ale 4GB. Větší soubor na FAT32 nemůže být. Jinak naprosto souhlasím s doporučením použít pod winXP NTFS.
Ještě doplním možný důvod pro používání FAT32. Já ho používám na datový oddíl protože mám disk přenosný a používám ho ve více pc. U ntfs je vždy problém s právy....