Re: SATA boot Kernel Panic
Citace:
Původně odeslal
M@to
Ahojte,
mam problem s bootovanim zo SATA disku. Doteraz som bezal na ata disku, pred par dnami som si vsak zakupil prvy SATA disk. V jadre 2.4.33.2 mam zakompilovane moduly pre SATA radic sata_nv (doska s NForce2 Ultra).
System som preniesol na novy disk prikazom cp -a a taktiez som nastavil nove rozlozenie disku vo fstab-e (/dev/sdaX).
Po restarte som cez bootovacie cd nastartoval system z noveho disku -> sata.i root=/dev/sda6 a zaviedol lilo do mbr noveho disku.
Po nasledujucom restarte vsak system nenabehol a skoncil na hlaske:
Kernel panic - not syncing: No init found. Try passing init= option to kernel.
Napadlo ma, ze asi nemoze najst particiu systemu, pretoze mam ovladac pre SATA radic skompilovany ako modul. Takze som prekopiloval jadro a ovladac som pri konfiguracii nedal ako M ale Y - cize by mal byt priamo v jadre. Nic sa vsak nezmenilo.
Zaujimave je, ze aj velkost suborov jadra je rovnaka - ci uz je ovladac pre SATA ako modul alebo priamo v jadre.
Momentalne som uz v koncoch a nic nove ma nenapada :-(. Vedel by niekto poradit prosim?
vdaka
//EDIT: System je Slackware 11.0, jadro 2.4.33.2, doska Epox 8RDA6+Pro.
ta stejna velikost kernelu je divna. jsi si jistej, ze instalujes opravdu ten nove zkompilovanej kernel?
jinak to vypada, ze to vpohode mountne FS ale nenajde tam init. nezmenilo se ti nahodou cislovani fs ? ze by treba misto sda5 ted bylo sda6 nebo neco na ten zpusob ?
Vidis pri bootovani vypisy toho SATA driveru a zoznam particii na tom disku?
Kdyby to nenaslo root fs, tak by to melo napsat "unable to mount root fs" nebo tak neco. Tak to alespon pokazde pise me, ale mozna, ze jadro 2.4 ma tuhle hlasku. Kazdopadne ale musis mit budto ten driver v jadre a jadro by se melo o neco malo zvetsit, nebo muzes pouzit initrd, coz je ponekud komplikovane a hlavne dost zbytecne. Jsi si jisty, ze mas spravny driver na satu? Jinak mozna se pletu, ale neni podpora SATA ve 2.4.x jadru problematicka? zkus nejake posledni stable jadro 2.6, ta se sata diskama funguje vpohode.
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
ta stejna velikost kernelu je divna. jsi si jistej, ze instalujes opravdu ten nove zkompilovanej kernel?
Urcite instalujem novo skompilovane jadro. Tiez ma zarazila rovnaka velkost - ci uz obsahuje v sebe moduly pre sata radic alebo su moduly externe.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Vidis pri bootovani vypisy toho SATA driveru a zoznam particii na tom disku?
Praveze pri boot-e vypisy SATA radica nevidim.:???:
Citace:
Původně odeslal Petrik
zkus nejake posledni stable jadro 2.6, ta se sata diskama funguje vpohode.
Dnes planujem skusit jadro z rady 2.6.x. Dufam ze budem mat vacsi uspech.
Este ma napadlo, da sa nejako (nejakym prikazom) skontrolovat, ci jadro obsahuje v sebe dany modul?
Možná rada od věčného začátečníka - co takhle nastartovat jakékoliv distro s novým jádrem, jestli ten řadič-disk vůbec vidí, abychom tak vyloučili hardwarovou chybu?
Honza
Inak jadro kompilovat nemusis, na instalacnom CDcku je ich dost - aj s podporou SATA a je tam tiez 2.6.x.
Citace:
Původně odeslal
HonzaRez
Možná rada od věčného začátečníka - co takhle nastartovat jakékoliv distro s novým jádrem, jestli ten řadič-disk vůbec vidí, abychom tak vyloučili hardwarovou chybu?Honza
Ak nastartujem system z PATA disku a ovladac pre radic je ako modul, tak ho system najde a mozem na disk bez problemov pristupovat. Takto som vlastne preniesol system z PATA na SATA disk.
Citace:
Původně odeslal Rainbow
Inak jadro kompilovat nemusis, na instalacnom CDcku je ich dost - aj s podporou SATA a je tam tiez 2.6.x.
Nebude tam rozdiel v rychlosti, resp.ak je kernel skompilovany pre iny cpu - myslim ze slackware ma balicky pre 486.
Ja kompilujem kernel pre AMD K7 a s podporou pamate 1GB a vyssie.
Jenze moduly se musi pro pouziti pri bootu nahrat driv nez pozdeji. v tom bude tvuj problem - v tom je rozdil mezi SATA a PATA. Kazdopadne pokud je je to zkompilovano v jadre a ne jako modul, melo by to fungovat...takze asi je v jadru neco spatne nastavene.
Vliv rychlosti bude, ale vzdy se da prekompilovat jadro po zmene v cpu sekci.
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Jenze moduly se musi pro pouziti pri bootu nahrat driv nez pozdeji. v tom bude tvuj problem - v tom je rozdil mezi SATA a PATA. Kazdopadne pokud je je to zkompilovano v jadre a ne jako modul, melo by to fungovat...takze asi je v jadru neco spatne nastavene.
Prave preto ma ako prva vec napadlo ovladac pre SATA radic nekompilovat ako modul ale ako sucast jadra. Takze som namiesto volby [M] oznacil ovladac ako [Y] - co by malo ak dobre rozumiem popisu znamenat, ze ovladac bude v jadre. Ako som vsak uz vyssie spominal, zmenilo sa iba to, ze po reboote s takto nastavenym jadrom nenaslo SATA radic vobec (ani pri starte systemu z PATA disku) - jednoducho ako by jadro nemalo ovladac. :eek:
Takze sa teraz idem trapit s konfiguraciou a kompilaciou jadra 2.6.18.1
Dufam, ze konecne uspesne :p
Mozno tam je nejaky bug, inak by to malo chodit.
Tiez si jadro kompilujem vzdy vlastne ale na vyskusanie sa da pouzit uz hotove.
prosimte, jak jsi poznal, ze doopravdy bootujes ten novej kernel ? (ja jen projistotu)
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
prosimte, jak jsi poznal, ze doopravdy bootujes ten novej kernel ? (ja jen projistotu)
Pretoze som ho pomenoval inak:
vmlinuz-2.4.33.2 (stary) a vmlinuz-2.4.33.2sata (novy) -> tento nazov som dopisal aj do lilo.conf.
Pri "starom" kernel-i som mal v adresari .../drivers/scsi/ aj subory libata.o a sata_nv.o.
Pri novom som tieto subory nemal - boli zaznacene v konfiguracii ako sucast jadra.
Citace:
Původně odeslal
M@to
Pretoze som ho pomenoval inak:
vmlinuz-2.4.33.2 (stary) a vmlinuz-2.4.33.2sata (novy) -> tento nazov som dopisal aj do lilo.conf.
Pri "starom" kernel-i som mal v adresari .../drivers/scsi/ aj subory libata.o a sata_nv.o.
Pri novom som tieto subory nemal - boli zaznacene v konfiguracii ako sucast jadra.
Kód:
ls -al /boot/vmlinuz*
md5sum /boot/vmlinuz*
lilo -v
Asi to je kazdemu jasne, ale kdyby nahodou ne, tak abych predesel dalsim dotazum: pokud je driver radice disku, ze ktereho bootujeme, jen jako modul, tak system disk nenajde, jelikoz modul k jeho radici je na tom disku, na ktery se nedostane, bez toho modulu :) To mi pripomina situaci, kdy jsem potreboval stahnout driver na modem, ale porteboval jsem k tomu ten modem :D
Vetsina distribuci to resi tak, ze vsechny moduly jsou na initrd, neboli na inicializacnim RAM disku, na ktery ma jadro pri bootovani pristup. jeho rucni vytvareni ale ponekud pracne.
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
Vliv rychlosti bude, ale vzdy se da prekompilovat jadro po zmene v cpu sekci.
A len tak btw. dodam, ze Slackware standardne initrd nepouziva.
Takze som uspesne skonfiguroval a skompiloval jadro 2.6.18.1 a po reboote system bez problemov nabehol. Netusim vsak, preco jadro 2.4.33.2 nechcelo slapat - pritom nastavenie je take iste ako v 2.6.18.1.
Dakujem vsetkym za ochotu a pomoc...:idea:
Citace:
Původně odeslal
M@to
Takze som uspesne skonfiguroval a skompiloval jadro 2.6.18.1 a po reboote system bez problemov nabehol. Netusim vsak, preco jadro 2.4.33.2 nechcelo slapat - pritom nastavenie je take iste ako v 2.6.18.1.
Dakujem vsetkym za ochotu a pomoc...:idea:
pamatuji si, kdyz jsem v nouzi stavel LVM kvuli havarii RAID5 pole, tak jsem pouzil slackware s 2.4.x, musel jsem prejit na 2.6.x, nebot se Satou byl problem...takze asi jsi zazil to same.
Aby to vsak nebolo take jednoduche, pre zmenu sa odmietal nainstalovat ovladac pre graficku kartu od NVidie. Instalator stale pisal nieco o problemoch s nahratim modulu a pomohlo az nastavenie i2c modulov priamo do jadra. Verzia ovladacov - 87.76.
Teraz uz vsak vsetko bezi na 100%. (tuk tuk tuk :p)