Reklamace HDD u zkrachovaleho prodejce
Zdravicko, koupil jsem si hardisk pred 3 lety Začal mi blbnout a tak jsem ho na konci záruční doby donesl reklamovat. Záruční doba končila dne 3.10. Dne 26.9. jsem přišel do obchodu a ouvej. Původní firma zkrachovala. Ale nový prodejce mi vyšel vstříc, zboží přijal a poslal výrobci. Na "potvrzení o přijetí reklamace" dal své razítko (razítko nové firmy). Když jsem se však do obchodu vrátil, bylo mi sděleno, že mi reklamace byla odmítnuta z důvodu prošlé záruky. Obchod, který ode mne vadný hardisk přijal ho výrobci poslal až po 3.10. Myslím si, že jsem v právu, já to tam přece donesl před skončením záruční doby. Ale nevím jak to je, když původní prodejce zkrachoval. Domnívám se, že tím, že dal na doklad své razítko, tím reklamaci přijal a odpovídá za ni. V takovém případě by měla být jeho chyba, že prošvihl záruční dobu, ne? Víte někdo jak to je?
Re: Reklamace HDD u zkrachovaleho prodejce
tady je zaprve zapotrebi definovat, co myslis tim, ze "puvodni firma zkrachovala". jestlize tim myslis, ze puvodni prodavajici je v konkurzu, nebo v dusledku konkurzu zanikl, pak jedinou sanci bys mel v pripade, ze bys svoji pohledavku v konkurznim rizeni uplatnil, i kdyz v takovem pripade bys velmi pravdepodobne nedostal nic.
jestlize tim ale jen myslis, ze provozovnu puvodniho prodavajiciho prevzal jiny subjekt (treba na zaklade smlouvy o koupi casti podniku nebo jinak), pak prechazi prava a povinnosti z puvodniho prodavajiciho na tohoto noveho a muzes se na nem domahat plneni prav odpovidajici odpovednosti za zarucni vady.
k te dobe: uplatnenim reklamace je mysleno vytknuti konkternich vad veci, coz musis ucinit POUZE vuci prodavajicimu, protoze pouze s nim mas pravni vztah zalozeny kupni smlouvou. co s tim udela on dal, to je vylucne jeho problem.
takze, sakumprask, jestli nejde o konkurz prodavajiciho, mas jednoznacne narok na vyrizeni reklamace.
EDIT: jenom jeste poznamenam, ze jelikoz se jedna o zaruku nad zakonny ramec, muze prodavajici reklamacni rizeni upravit jinak oproti zakonne uprave
Bohužel je to ten druhý případ, tedy že nový prodávající převzal pouze logo firmy, jinak je to úplně nový právní subjekt. Tedy dle toho, co píšeš mám na reklamaci nárok pouze u konkursního řízení, což asi nebudu řešit :(
Mě šlo akorát o to, že mi zamítli reklamaci jen proto, že ten HDD poslali na reklamaci pozdě. Kdyby mi řekl, že to pošle až za týden, tak se pokusím zjistit dodavatele a zajdu si tam sám, pže jsem věděl, že záruka končí.
ted tomu nerozumim - ten druhy (tj. nekonkurzni) pripad, jak jsem ho popisoval, by pro tebe byl dobry
Špatne jsem se vyjádřil, je to ten první případ.
Informuj se na prislusnym zicnostenskym urade, kazdy podnikatel, ktery podnikani ukonci je povinen tam oznamit, kdo bude reisit pripadne pohledavky a reklamace.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Informuj se na prislusnym zicnostenskym urade, kazdy podnikatel, ktery podnikani ukonci je povinen tam oznamit, kdo bude reisit pripadne pohledavky a reklamace.
Přesně tak! Plus když už to ten prodejce převzal, tak za to taky nese odpovědnost. Něco podobného jsem řešil (vlastně ještě řeším;) ) a ČOI nám řekla, že ten kdo převzal výrobek k reklamaci je pak automaticky odpovědný za vyřízení reklamace. Takže v tomhle případě bych předpokládal, že prodejce nedodržel svoje závazky...
Citace:
Původně odeslal
pre.vit
Něco podobného jsem řešil (vlastně ještě řeším;) ) a ČOI nám řekla, že ten kdo převzal výrobek k reklamaci je pak automaticky odpovědný za vyřízení reklamace. Takže v tomhle případě bych předpokládal, že prodejce nedodržel svoje závazky...
v tom pripade se COI pekne myli: samotny fakt, ze nekdo prevezme vyrobek k reklamaci nezaklada jeho povinnost u dane veci vady odstranit - tato povinnost vyplyva pouze na zaklade puvodniho pravniho vztahu zalozeneho prislusnou (a asi nejcasteji kupni) smlouvou a popr. naslednych prevodu/prechodu prav a povinnosti z tohoto vztahu