-
Gigabyte 965P-DS4 - nemohu udelat RAID na ICH8R
Zdravim,
tak jsem po problemech s gigabytackym silenym SATA/RAID radicem u S3 vymenil za DS4, s tim, ze ICH8R vse vyresi, protoze mam zkusenosti s Intel SB, ze jsou bezproblemove. Jsem ovsem opet v koncich, protoze se nemohu dostat do Intel Matrix Storage ovladani pres Ctrl+I. Mam tam dva WD 160GB, bios novy F6 a vse je podle me dobre nastaveno. Presto mi disky najde nejakej SATA AHCI controller, pak v mziku vidim jak probehne napis "Intel Matrix Storage", ale nedostanu moznost Ctrl+I a hned jede POST dal. Fakt nevim co s tim je. Nevite nekdo?
-
Re: Gigabyte 965P-DS4 - nemohu udelat RAID na ICH8R
Jen takova blba otazka, mas v BIOSu nastaveny RAID rezim pro S-ATA ?
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Jen takova blba otazka, mas v BIOSu nastaveny RAID rezim pro S-ATA ?
Ano, podle me si to (nevim proc) mysli, ze je nastaveno AHCI a je nastaven RAID.
-
A pokud tam mas RAID, kdy mackas to CTRL+I ? Mas to mackat po testu pameti az se ti tam dole objevi press ctrl+i to enter confg. utility.
-
DS4 jsem v ruce nemel, ale jeste zkontroluj jestli mas ty HDD zapojeny do spravnejch konektoru, ktery jsou na Matrix RAID. Jinak jak rika Haste - mackat jako o zivot (ale chvili by to tak cekat fakt melo - pokud to detekuje disky)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
A pokud tam mas RAID, kdy mackas to CTRL+I ? Mas to mackat po testu pameti az se ti tam dole objevi press ctrl+i to enter confg. utility.
Jenomze me se Ctrl+I neobjevi, to je problem. Uz jsem zkusil, ze pokud zapnu AHCI tak nadetekuje disky AHCI controller a v pohode jede a napise "AHCI bios installed". Pokud zapnu RAID, nacita disky opet AHCI controller, akorat za kazdym diskem napise, ze je prenechava pro radic RAID. Hlasku Ctrl+I tam ale nemam.
EDIT: napada me, jestli neni potreba flashnout nejak novej bios pro ten intel radic
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
EDIT: napada me, jestli neni potreba flashnout nejak novej bios pro ten intel radic
AHCI/RAID BIOS se flashuje pri flashu BIOSu desky, takze ho updatovat nemusis. Takze disky mas urcite oba v ICH8R portech a nemas nejaky v GSATA ?
-
Ted jsem zkusil dat RAID, vypnout Legacy, vypnul jsem USB, audio, LAN i GSATA radic. Proste ty disky nacita jen SATA AHCI controller a pise to co uz jsem rikal "disk is controlled by RAID BIOS"
EDIT: disky mam ve zlutych ICH8R portech, ve fialovych GSATA nemam nic, na IDE je DVD mechanika a FDD je zapojeny taky
EDIT2: kurnik nemuze to byt proste nedodelek deska co nema Intel Matrix Storage BIOS? to snad nemuze ne? trochu me zarazi, ze pri testu pameti, jak je dole napsane datum biosu a nejaky cisla tak tam je ICH8 a ne ICH8R, DS4 je to stopro, prosim majitele DS4, jestli se muzou mrknout, jestli tam maji ICH8 nebo ICH8R (myslim jak vypisuje 12-10-2006- ... -ICH8- ... atd.)
-
Tak ja to nechapu uz vubec. Nic jsem nemenil v nastaveni, jen jsem misto novych WD 160GB disku zapojil cerstve rozbalene WD 250GB 16MB cache a intel matrix storage nabehl hned. Tak nevim, kde je zakopanej pes.
EDIT: napadlo me, jestli si ty disky nemuzou neco blbyho pamatovat z toho, kdyz jsem je zkousel na 965P-S3 v RAIDu na to GSATA radici? udelal jsem tam revert to non-RAID, tak nevim
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
Tak ja to nechapu uz vubec. Nic jsem nemenil v nastaveni, jen jsem misto novych WD 160GB disku zapojil cerstve rozbalene WD 250GB 16MB cache a intel matrix storage nabehl hned. Tak nevim, kde je zakopanej pes.
EDIT: napadlo me, jestli si ty disky nemuzou neco blbyho pamatovat z toho, kdyz jsem je zkousel na 965P-S3 v RAIDu na to GSATA radici? udelal jsem tam revert to non-RAID, tak nevim
Mám sice Asuse, ale měl jsem podobné problémy, pomohl reset cmosky, i když jsem vlastně nic moc nezměnil. Člověk si připadá už jak idiot a pak pomůže to co už jednou dělal :-)
-
Tak reset CMOS nepomohlo :( Zkusil jsem jeste dalsi veci, pripojil jsem i oba vyse zminovane WD 250GB, ktere to naslo a do matrix storage se dostanu, ale vidi jen ty dve 250ky :( Taky jsem zkousel je prejumprovat na 150Mbit, taky nic, uz si fakt nevim rady.
-
Ten dialog "CTRL+I" může být sám o sobě disablovaný - i když se neukazuje, mělo by to fungovat. Co to dělá, pokud je řadič v "RAID" modu a je tam jen jeden disk? Je na tom disku systém nebo ne?
-
Ked na tych 160GB nemas nic, sprav zero fill (asi bude stacit prvych niekolko sektorov).
-
RAINBOW: Zero fill jsem udelal plny na obou discich, nepomohlo. Zkousel jsem je i najumperovat na SATA150 a nic. No nakonec jsem to vyresil, ze jsem je vymenil za ty 250ky se kteryma to jede. Ale stejne nevim, v cem mohl byt problem.
JAN555: Ctrl-i se neukaze ani s jednim diskem. Zkousel jsem napojit ty 2 160ky a zaraz i ty 2 250ky a pak se ctrl-i ukazalo. Vjel jsem do menu a mohl jsem manipulovat jen s tema 250kama. 160ky nebyly videt. Vsechny disky jsou nove, cerstve rozbalene.
-
Tak to uz vazne netusim. Mozna napis na support Gigabytu a snad vytvori novy RAID BIOS, pac mi to prijde jako jeho chyba....
-
sakra- omylem jsem to poslal dvakrát- omlouvám se- prosím smazat
-
EDIT:
napsal jsem blbost :idea: - beru zpět- smazat
-
Citace:
Původně odeslal
Jedla
RAINBOW: Zero fill jsem udelal plny na obou discich, nepomohlo. Zkousel jsem je i najumperovat na SATA150 a nic. No nakonec jsem to vyresil, ze jsem je vymenil za ty 250ky se kteryma to jede. Ale stejne nevim, v cem mohl byt problem.
JAN555: Ctrl-i se neukaze ani s jednim diskem. Zkousel jsem napojit ty 2 160ky a zaraz i ty 2 250ky a pak se ctrl-i ukazalo. Vjel jsem do menu a mohl jsem manipulovat jen s tema 250kama. 160ky nebyly videt. Vsechny disky jsou nove, cerstve rozbalene.
Mám tuto desku a mám na ní zprovozněné dvě sady RAID5, tak bych byl schopen pomoci.
Je Tvůj problém stále aktuální?
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Mám tuto desku a mám na ní zprovozněné dvě sady RAID5, tak bych byl schopen pomoci.
Je Tvůj problém stále aktuální?
a nevadi ti ze to je pomale ? ja som to na ICH8R skusal a R5 je hodne slaby, v niektorych veciach slabsi ako single disk
-
Na desktopových chipsetech je imho běžné, že RAID5 (a zvlášť pokud je sestavený z málo disků) se od single-disku v celkovém výkonu moc neliší ... (že by byl pomalejší, to se mi ale zase nezdá)
-
Add původní problémy co se tady řešily: Jen pro informaci - mám tuhle desku a Raid0 se dvěma Seagate Barracuda 7200.10 SATA-II 320GB to celý na ICH8R ... nahodil jsem to na první "škubnutí" bez nejmenších problémů.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Na desktopových chipsetech je imho běžné, že RAID5 (a zvlášť pokud je sestavený z málo disků) se od single-disku v celkovém výkonu moc neliší ... (že by byl pomalejší, to se mi ale zase nezdá)
mno keby som to nemeral, tak to nepisem :) bohuzial je to v urcitych testoch dost trapne pomale (3x 320GB disky)
-
Výkonově je asi na úrovni 120% samotného disku, ale mě nejde o výkon ale o data ;) 2x RAID5 s 3x WD3200YS
-
Zdravim. Mam rovnaky problem DS4 rev3.3 a 2xWD1600JS disky. RAID na ICH8R nejde a nejde. Pisal som na gigabyte podporu, zatial nereaguju. Co to sa mi podarilo vyhladat na stranke Intelu http://www.intel.com/support/motherb...0811.htm#ctrli no bez uspechu. Predpokladam, ze problem bude v samotnom ICH8R.
Dalej na stranke http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...me=GA-965P-DS4 FAQ No.2372 (snas pomoze tym co, im ide RAID pomaly). Pomaly sa zacinam zmierovat s tym, ze RAID urobim na pridavnom radici. A tu by som sa chcel spytat, ci je podla vas nejaky vykonovy, resp. aky je rozdiel v RAID-e (stripping) na ICH8R a pridavnom Gigabyte SATA2 controller.
-
Citace:
Původně odeslal
eX@t
A tu by som sa chcel spytat, ci je podla vas nejaky vykonovy, resp. aky je rozdiel v RAID-e (stripping) na ICH8R a pridavnom Gigabyte SATA2 controller.
Rozdiel asi bude, ak zozenies pridavny radic do PCI. Ta ma totiz maximum 133MB/s, realne mozes pocitat 100MB/s. Takze toto mozes povazovat za maximum priepustnosti. Mozes tiez pocitat s vyssou latenciou (ale v jednotkach ns) a zatazou CPU (tiez velmi malo, len niekolko taktov CPU naviac).