Ventilátor se točí na špatnou stranu :(
Pomoc! Koupil jsem si vodní chlazení coolriver a ventilátor co fučí na ten chladič se pravděpodobně točí na druhou stranu. Mohl bych ho otočit, ale nevypadalo by to pěkně a navíc by to ani nebylo správné vzhledem ke konstrukci lopatek. Nevíte někdo co stim? Je to Hliníkáč Titan
Re: Ventilátor se točí na špatnou stranu :(
Citace:
Původně odeslal
thunderbitch
Pomoc! Koupil jsem si vodní chlazení coolriver a ventilátor co fučí na ten chladič se pravděpodobně točí na druhou stranu. Mohl bych ho otočit, ale nevypadalo by to pěkně a navíc by to ani nebylo správné vzhledem ke konstrukci lopatek. Nevíte někdo co stim? Je to Hliníkáč Titan
prohodit napajeci draty jsi zkusil ?
no rad bych. ale jsou tri a ja nevim jak je prohodit. Navic je to jeste pripojeny pres regulator otacek na desku a tak mam strach aby se neco nespalilo
Citace:
Původně odeslal
Airwolf
prohodit napajeci draty jsi zkusil ?
Nemyslíš, že by tvůj vtip mohl považovat za radu a opravdu se pokusit ty dráty přehodit? To by nejspíš jeho fan nepřežil.
U brrushless motorů použitých ve fanech se pochopitelně nedá změnit směr otáčení změnou polarity. Ty lepší jsou proti přepólování někdy chráněny. Směr otáčení lze změnit pouze zásadní změnou v elektronice.
Závěr? Ten fan se točí jak má, špatně něco děláš nebo koukáš ty.
Citace:
Původně odeslal
thunderbitch
Jak jsi přišel na to, že se "pravděpodobně točí na druhou stranu"? :-)
Nefučí to na chladič ale na druhou stranu, nebo ti to jen "připadá divný"?
Citace:
Původně odeslal
jankop
Nemyslíš, že by tvůj vtip mohl považovat za radu a opravdu se pokusit ty dráty přehodit? To by nejspíš jeho fan nepřežil.
U brrushless motorů použitých ve fanech se pochopitelně nedá změnit směr otáčení změnou polarity. Ty lepší jsou proti přepólování někdy chráněny. Směr otáčení lze změnit pouze zásadní změnou v elektronice.
Závěr? Ten fan se točí jak má, špatně něco děláš nebo koukáš ty.
trosku offtopic, ale zajimalo by me, jake vsechny motory jsou ve ventilatorech. ja totiz vim jen o klasickym elektromotorku bez rizeni ( tzn otocis napajeni, otoci se i smer otaceni ). jiny motorek jsem zatim nevidel a tak bych se rad nechal poucit.
Citace:
Původně odeslal
mISHA
trosku offtopic, ale zajimalo by me, jake vsechny motory jsou ve ventilatorech. ja totiz vim jen o klasickym elektromotorku bez rizeni ( tzn otocis napajeni, otoci se i smer otaceni ). jiny motorek jsem zatim nevidel a tak bych se rad nechal poucit.
Jankop ma pravdu, nevim ted presne jak se tomu motorku rika, ale kdyz se otoci napajeni, tak se neroztoci. Mam to uz pred par lety vyzkouseno.
ja ted ale mluvim o motoru. dat pred vstup motoru zenerku proti prepolovani neni nic svetoborneho. tzn me zajima ten motor, ktery zmenou polarity neumoznuje zmenu otaceni rotoru.
Rozober si lubovolny PC ventilator - je tam brushless motor. Na rotore je dokola magnet, v strede su 3 cievky, hallova sonda a este nieco. Tie cievky sa postupne spinaju podla vystupu z tej hallovej sondy. Na vstupe napajania byva dioda lebo inak sa prepolovanim elektronika znici.
fajn. uz to chapu ( hlavne to slovo brushless ). tak jsem zatim experimentoval jen s obyc ventilatory. diky.