Re: Panasonic LX1 vs. TZ1
DMC-LX1 má ohnisko 28mm, to je výhoda do interierů, architektury, krajin.
Naopak DMC-TZ1 bude asi univerzálnější. Spíš se poptej rodinky co preferuje...
osobně, pokud bych volil mezi těmato dvěma, tak spíš LX1. Jinak 3:2 si můžeš přepnout skoro u všech foťáků....
podle toho co píšeš v požadavcích, tak by stačil i nějaký levnější...
Na fotky 10x15 by stačil bohatě dvoumegapixel :) Takže tady problém nehledej, stejně tak bude (dle mě) zanedbatelný rozdíl v kresbě a šumu, protože to na takto malém formátu prostě nebude nijak výrazné. K řešení tedy zbývá vybrat, zda rodiče chtějí širší nebo raději delší ohnisko. TZ1 znám a řekl bych, že má ovládání vyřešené poměrně dobře.
Je to překvapení, ale to je v podstatě jedno, protože rodiče o výhodách kratšího/delšího ohniska vědí... no, zkrátka tomu nerozumí :-) Ale radši koupím trochu lepší foťák a budu mít jistotu, že s výslednýma fotkama nebudou nespokojený a zároveň předpokládám, že ten foťák taky občas použiju, takže chci koupit něco trochu slušnějšího, kompaktního, s dobrým stabilizátorem. Výsledkem mého výběru byly tyhle dva modely, jakékoli nižší jsem vyloučil (konkr. třeba koupě 2MPxl jsou podle mě naprosto vyhozený peníze...)
Citace:
Původně odeslal
no-X
(konkr. třeba koupě 2MPxl jsou podle mě naprosto vyhozený peníze...)
Špatně jsi mě pochopil. Narážel jsem na Tvou poznámku o vyšším rozlišení LX, které prostě na fotografii 10x15 nebude znát. Koupě 2MPix foťáku už dnes ani není reálná, pokud vyloučíme mobily :) Mám za to, že obě volby jsou slušné. Pokud s tím budeš občas fotit i Ty, tak se rozhodni, zda využiješ kratší/delší ohnisko :)